Äripäev • 10. märts 2016
Jaga lugu:

Vabade ametikohtade arv vähenes

Vabade ametikohtade arv vähenes.  Foto: Martela

Eesti ettevõtetes, asutustes ja organisatsioonides oli mullu IV kvartalis ligi 6600 vaba ametikohta, teatab statistikaamet.

Tööjõu liikumist iseloomustav tööjõu käive (tööle võetud ja lahkunud töötajate arv kokku) oli 2015. aasta III kvartalis 88 000 töötajat, mis oli 14,4% suurem kui eelmises kvartalis, kuid 0,9% väiksem kui 2014. aasta III kvartalis. Kõige enam kasvas tööjõu käive 2015. aasta III kvartalis varasema aasta sama perioodiga võrreldes kinnisvaraalases tegevuses (46,2%) ja info- ja side tegevusalal (33,0%).

Hinnangud põhinevad uuringul „Vabad ametikohad ja tööjõu liikumine“, mida statistikaamet korraldab alates 2005. aastast. 2015. aastal oli valimis 12 376 ettevõtet, asutust ja organisatsiooni ning valikuliselt uuritavate üksuste andmed laiendatakse üldkogumi valikuliselt uuritavale osale igas kihis eraldi.

Vabade ametikohtade arv vähenes eelmise kvartaliga võrreldes 25,5% ja aasta varasema IV kvartaliga võrreldes 8,4%. Vabade ametikohtade arv oli 2015. aastal suurim II ja III kvartalis.

Vabade ametikohtade määr ehk vabade ametikohtade osatähtsus ametikohtade koguarvus oli 2015. aasta IV kvartalis 1,2%, mis on 0,1 protsendipunkti väiksem kui 2014. aasta samas kvartalis. Kõige kõrgem vabade ametikohtade määr oli finants- ja kindlustustegevuses (2,7%) ning info- ja side tegevusalal (2,4%). Finants- ja kindlustustegevuses oli ka kõige suurem vabade ametikohtade arvu kasv – võrreldes 2014. aasta IV kvartaliga kasvas sel tegevusalal vabade ametikohtade arv kaks korda.

Kõige madalam (0,1%) oli vabade ametikohtade määr kolmel tegevusalal – põllumajanduse, metsamajanduse ja kalapüügi tegevusalal, mäetööstuses ja ehituses.

Ametikohtade koguarvus oli nii vabade kui hõivatud ametikohtade osatähtsus kõige suurem töötlevas tööstuses (19%), hulgi- ja jaekaubanduses (16%) ning hariduse tegevusalal (10%).

Vabadest ja hõivatud ametikohtadest asusid 57% Harju maakonnas (sh Tallinn), 11% Tartu maakonnas ja 8% Ida-Viru maakonnas. Vabade ametikohtade määr oli kõrgeim Harju maakonnas (sh Tallinn) (1,6%) ning madalaim Hiiu maakonnas (0,2%).

Vabadest ametikohtadest 71% oli erasektoris ning 29% avalikus sektoris. Vabade ametikohtade määr oli avalikus sektoris 1,4% ning erasektoris 1,2%. Avaliku sektori alla kuuluvad ka riigi ja kohaliku omavalitsuse omanduses olevad äriühingud.

Vaata seoseid nende isikute ja firmadega:
Jaga lugu:
Hetkel kuum