Äripäev • 4. aprill 2016 kell 12:30

VTB juht: Putin pole offshore-firmadega seotud

VTB juht Andrei Kostin ja Venemaa president Vladimir Putin Moskvas investeerimisfoorumil  Foto: Scanpix/Reuters

Vene riigile kuuluva VTB panga juht tõrjus väiteid, et Venemaa president Vladimir Putin on seotud offshore-firmade kaudu liikunud 2 miljardi dollariga, millele viitavad Panama advokaadibüroost lekkinud materjalid.

Putin pole kunagi sellise asjaga seotud olnud. Täielik pulli****,“ ütles Andrei Kostin Bloombergi telekanalile. Samuti tõrjus ta väited, et pank ise on oma Küprosel asuva tütre kaudu presidendi lähedasele sõbrale tagatiseta laene väljastanud.

Uurivate ajakirjanike rahvusvaheline konsortsium ICIJ avaldas nädalavahetusel Panama advokaadibüroost lekkinud info põhjal artikli, kus kirjeldatakse, kuidas Putini lähikondsed on offshore-firmade abil teinud tehinguid, mille maht on vähemalt 2 miljardit dollarit. Viidatakse ka VTB tütarfirmale Russian Commercial Bank, mis on andnud sadade miljonite dollarite ulatuses tagatiseta ja ülimadala intressiga laene presidendi sõbra kontrolli all offshore-firmale.

„Täiesti välistatud, et RCB annaks tagatiseta laenu,“ ütles Kostin. RCB käib Euroopa Keskpanga järelevalve alla ja sellised süüdistused tulevad tema sõnul inimestelt, kel ei ole finantstehingute kohta informatsiooni, ütles ta teleintervjuu järel agentuuri ajakirjanikule. „Ilmselgelt on käivitatud ulatuslik kampaania,“ Venemaa vastu, ütles Kostin. „Ma ei ole kunagi lugenud midagi, mis puudutaks otseselt hr. Putinit.“

Venemaa riigimeedia valdavalt eiras teemat. Ka ei usuta, et Putini populaarsus sellest eriti kannataks. „Sellest avalikustamisest ei tule Putini isiklikule renomeele mingeid tõsiseid tagajärgi,“ ütles endine Kremli nõunik Aleksei Tšesnakov Bloombergile. Võimalik mõju avalikule arvamusele on tema sõnul kõvasti üle hinnatud.

Umbes 60% venemaalastest usub juba praegu, et Putin on ühel või teisel moel korrumpeerunud, kuid ei tee sellest suuremat numbrit, sest nende elu on tema ametiajal paranenud, kommenteeris Levada keskuse juht Lev Gudkov.

Hetkel kuum