Sirje Rank • 5. aprill 2016 kell 10:25

Lagarde: riskid maailmamajanduses kasvavad

IMFi juht Christine Lagarde hoiatab protektsionismi eest  Foto: Scanpix/Reuters

Kasvavad riskid varjutavad maailmamajanduse toibumise väljavaateid ning ebavõrdsusest tingitud frustratsioon suurendab poolehoidu protektsionismile, ütles Rahvusvahelise Valuutafondi juht Christine Lagarde.

Viimase kuue kuuga on maailmamajanduse väljavaated süngemaks muutunud. Põhjuste hulgas on Hiina majanduskasvu aeglustumine, toorainehindade langus ning rahapoliitika karmistumise risk mitmes riigis, ütles Lagarde täna Frankfurdis peetud kõnes. Need ootused, et arenevad riigid annavad majanduskasvu teatepulga arenenud riikidele edasi, pole täitunud, vahendas agentuur Bloomberg.

Lagarde hoiatas sellise kursi eest, millega on valijaid ahvatlemas USA presidendikandidaatideks pürgivad Bernie Sanders ja Donald Trump. Viidates levinud pettumusele „eliidis“ ütles Lagarde, et lahendus ei ole piiride sulgemine ja protektsionism. „Ajalugu on meile korduvalt näidanud, et see on üks õnnetu kursivalik.“

Lagarde’i tänane kõne suurendab tõenäosust, et IMF tuleval nädalal maailmamajanduse kasvuväljavaateid kärbib. „Hea uudis on see, et majanduse toibumine jätkub. Majandus kasvab, me ei ole kriisis,“ ütles Lagarde. „Uudis, mis kuigi hea ei ole, on see, et kasv on ikka veel liiga aeglane ja kasvavad riskid, mis selle jätkumist ohustavad.“

Lagarde viitas, et USA majanduskasvu hoiab osaliselt tagasi tugev dollar, euroala kasvu rõhuvad kõrge tööpuudus ja vähesed investeeringud. Jaapanis on ootustele alla jäänud nii majanduskasvu kui ka inflatsiooni toibumise tempo.

Hiina majanduse ümberkohanemine uuele kasvumudelile aeglustab majanduskasvu tempot. Venemaal ja Brasiilias on majanduse vähikäik olnud oodatust halvem. Lähis-Ida riikide majandusele on hoobi andnud nafta hinna langus. „Me oleme finantskriisist saadik palju edasi liikunud,“ ütles Lagarde. „Kuid kuna majanduskasvu tempo on liiga kaua olnud liiga aeglane, on liiga palju inimesi, kes paranemist isiklikult ei taju,“ ütles Lagarde.

Lahendusena nimetas Lagarde taas kolme hooba, mida ta on varemgi nimetanud – stiimul eelarvest, rahapoliitika ja struktuursed reformid. USA-l soovitas Lagarde tõsta föderaalset miinimumpalka ning euroala riikidel aktiivseid tööturu meetmeid, et rohkem inimesi tööle aidata. Kasvu ergutaksid ka investeeringud infrastruktuuri ja innovatsiooni.

Negatiivsete intressimäärade kohta ütles Lagarde, et need on üldiselt olnud positiivse mõjuga, ehkki soovimatud kõrvalmõjud vajavad tähelepanelikku jälgimist.

Hetkel kuum