Pille Ivask • 20. mai 2016 kell 5:38

Briti tudengid ei tea referendumist suurt midagi

Tudengid  Foto: epa

Värskest uurimusest selgub, et Briti tudengid pole Euroopa Liidus jätkamise üle otsustava referendumiga kursis, vahendab Bloomberg.

Üle pooled küsitletuist ei teadnud, millal referendum isegi toimub, mis võib omakorda tähendada, et kuigi nad saaksid valima minna, ei pruugi nad seda teha.

Küsitlus tehti sel kuul ning tudengitelt uuriti, mida nad eesseisva referendumi kohta teavad. Selgus, et 63 protsenti küsitletuist ei teadnud täpset referendumi kuupäeva, kusjuures 54 protsenti vastanuist ei teadnud isegi seda, mis kuus referendum toimub.

Kokku küsitleti 2000 tudengit umbes 100 ülikoolist ning ülikooli kolledžist.

Nimetatud küsitlus on eriti oluline, sest noored britid on üldiste arvamusküsitluste põhjal just rohkem Euroopa Liitu kuulumise poolt. Kogu valijaskond on Suurbritannias 40 miljonit inimest, sellest 2 miljonit moodustavad tudengid.

Praeguste arvamusküsitluste põhjal on Brexiti vastaste ja toetajate osakaal enam-vähem võrdne. Palju sõltub ka sellest, mil viisil on küsitlus korraldatud ehk kas tehtud on interneti- või telefoniküsitlus.

Suurbritannia referendum Euroopa Liidu liikmesriigina jätkamise üle toimub 23. juunil.

Hetkel kuum