Sirje Rank • 2. juuni 2016 kell 11:33

Brüssel: Eestil on jagamismajandusele õige lähenemine

Euroopa Komisjoni asepresident Jyrki Katainen  Foto: EPA

Kui sõidujagamise teenus nagu Uber või Taxify ei taga teenuse kasutamise võimalust linnast väljas või mingil öisel kellaajal, siis tuleb tegeleda selle konkreetse probleemiga, mitte kogu ärimudelit ära keelata.

Nii ütles Euroopa Komisjoni asepresident Jyrki Katainen, kes esitles täna Brüsselis koos siseturu voliniku Elżbieta Bienkowskaga komisjoni suuniseid liikmesriikidele, kuidas peaks reguleerima selliseid uudseid ärimudeleid nagu sõidujagamise teenus Uber või ajutist majutust vahendav AirBnb. Uudse ärimudeli täielik ärakeelamine, nagu mõnes liikmesriigis on tehtud, saab olla äärmisel juhul kõige viimane variant. Kindlasti ei või seda teha, kui ainus põhjendus on soov kaitsta olemasolevat.

Nii Katainen kui ka Bienkowska tõstsid mõlemad esile Eestit, mis on hakanud uudsetele teenustele hoopis sobivat regulatiivset keskkonda looma, sest tahame või ei taha – uued ärimudelit tulevad nagunii. „Sama kui võidelda trükipressi vastu,“ märkis Bienkowska.

Katainen tõstis esile teenusepakkuja koostööd Eesti maksuametiga, et internetipõhiselt välja töötada mudel, kuidas maksud saaksid makstud.

Kataineni sõnul käibki riikide vahel praegu konkurents selles, kes suudab uudsetele teenustele ja innovatsioonile kõige soodsama keskkonna luua. Ja Euroopa ei taha reelt maha jääda. „Me peame olema õigel pool ajalugu,“ ütles Katainen. „Uudsed mudelid tulevad nagunii. Me kas oleme uuele ja innovaatilisele avatud, või saadame uuendused mujale, et kaitsta vana.“

„Regulatiivse keskkonna roll mängib edaspidi majanduskasvus suuremat rolli kui seni,“ märkis Katainen.

Komisjoni soovitused ei pane lauale uusi eelnõusid, vaid annavad juhise, kuidas juba olemasolevaid ELi seadusi uute ärimudelite puhul rakendada. Peamised tekstid on teenuste direktiiv, e-kaubanduse direktiiv ning tarbijakaitse reeglid.

Volinikud rõhutasid, et uued ärimudelid ei tähenda paralleelmaailma, ka seal peavad maksud olema makstud ning tarbijate ja töötajate õigused kaitstud.  

Komisjoni suunised peavad nüüd looma uutele ärimudelitele arenguks soodsa keskkonna. Seni pärssis seda ebakindlus, kuidas ja millised reeglid uudsetele ärimudelitele rakenduvad, ning samuti erinev lähenemine erinevates liikmesriikides ehk turu killustumine. Komisjoni soovitustest peaks saama mõõt ja sündima selgus, kas ja kuivõrd uudsed ärimudelid on aktsepteeritavad.

Hetkel kuum