Äripäev • 6. juuli 2016 kell 5:44

Riik tahab tõsta ravikindlustuse eelarvet

Riik tahab tõsta ravikindlustuse eelarvet.  Foto: PantherMedia/Scanpix

Tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski esitas valitsusele tervisesüsteemi rahastamise jätkusuutlikkuse analüüsi tulemused, millega seoses tegi ettepaneku laiendada ravikindlustuse tulubaasi, hakates ravikindlustuse eelarvesse panustama ka pensionäride eest.

Ossinovski sõnul on ei saa elanikkonna vananedes seda süsteemi rahastada vaid tööjõumaksudest. Tema sõnul näitab analüüs, et eelarve suurendamiseta muutuvad haigekassa reservid lähiaastatel negatiivseks.

Ministeerium paneb ette, et võrdsustatud isikute (nt pensionäride) eest tasutaks ravikindlustus edaspidi riigieelarvest. Üks võimalus on tasuda 12% keskmiselt vanaduspensionilt nende vanaduspensionäride eest, kes ravikindlustuse eelarvesse sotsiaalmaksu ei maksa.

Pensionäride eest panustamist on Eestile alates 2005. aastast korduvalt soovitanud WHO ning sarnane süsteem on kasutusel ka Leedus.

Praegu on kõige suurem osa ehk 37% omaosalusest kulutused ravimitele ning 26% hambaraviteenusele.

Eesti tervishoiukulude osakaal SKPst oli 2014. aastal 6,2%. Aasta varem oli Euroopa regiooni keskmine 8,2% ja ELi keskmine 9,5% SKPst. Tervishoiule tehtavad kulutused moodustasid 2013. aastal 13% valitsussektori kogukuludest ning sama aasta ELi keskmine oli 15%.

Hetkel kuum