Kadi Neemre • 9. august 2016 kell 18:25

Putin näitab Venemaa naftaleppe peale muskleid

Vladimir Putin  Foto: EPA

President Vladimir Putin lubas sulgeda ahne Venemaa riikliku naftafirma Rosnefti selle eest, et ettevõte soovib osta väiksema naftatootja, Bashnefti enamusosaluse.

Riigi valitsus plaanis asjaga kursisolevate inimeste sõnul ettevõtte hoopis müüki panna, vahendab Bloomberg.

Putin keeldus oma pikaajalise liitlase, Rosnefti juhi Igor Sešini kaebusi kuulda võtmast ning keelas ettevõtte ostmise. Maailma suurima börsiloleva naftatootmisfirma juht aga väitis, et Bashnefti ost tõstaks Rosnefti väärtust ning valitsus plaanib firma sellel aastal nagunii maha müüa.

4,7 miljardit dollarit väärt Bashnefti 50% osaluse müük on üks väärtuslikemaid tehinguid naftafirmadega Venemaal. Bashneft pumpab päevas ligi 425 000 barrelit naftat ehk 4% riigi päevasest toodangust.

Peale Rosnefti on Bashnefti müügi vastu huvi tundnud veel kaheksa ettevõtet, sh Lukoil.

 

Venemaa müüb praegu varasid, et toime tulla defitsiidiga, mille põhjustas naftahindade langus, mis paiskas riigi majanduse pikimasse langusesse alates Putini võimuletulekust 2000. aastal. Eelmisel kuul teenis riik teemantikaevanduse Alrosa PJSC 10,9% osaluse müügi pealt 52,5 miljardit rubla.

Valitsus plaanib sellel aastal müüa ka 19,5% Rosnefti osakutest, mis kahandaks riigi osalust firmas alla 50%; tehinguga loodetakse teenida vähemalt 700 miljardit rubla.

Hetkel kuum