Putukatest toit on ELis hallis tsoonis

23. oktoober 2016, 15:56
Söödavad jahuussid serveerituna Lõuna-Koreas
https://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20161023/NEWS/161029905/AR/0/AR-161029905.jpg

Rootsi putukatest tulevikutoitu välja töötav ettevõte Hakuna Mat on saanud Rootsi riigilt innovatsioonitoetust, kuid nüüd sunnib Göteborgi keskkonnaamet firmat uksi sulgema, kirjutas majandusleht Dagens Industri.

Ehkki mujal maailmas pole putukate söömine tavatu nähtus, kvalifitseerub putukatest valmistatud toit Euroopa Liidus uueks toiduaineks, mille Euroopa Komisjon esmalt heaks peab kiitma. Paraku ei ole seda Euroopa Liidus seni veel tehtud, mistõttu taolist toitu arendavad ettevõtted tegutsevad Euroopa Liidus õiguslikult hallis tsoonis.

Rootsi firma Qvicket on müünud oma kilkidest tehtud jahu interneti vahendusel Hollandi firma kaudu, kuna Hollandis on nende tegevust talutud. Rootsis sai Göteborgis tegutsev Hakuna Mat aasta hakul riiklikult innovatsiooni toetavalt Vinnovalt pool miljonit Rootsi krooni toetust uudse proteiiniallika arendamiseks. Firma prototüüp on jahuussidest ja kilkidest hakitud segu. Riigilt saadud toetuses oli nimetatud ka võimalust osaleda proovimaitsmise üritusel, kuid pärast Göteborgi keskkonnaameti sekkumist on küsitav isegi see, kas kohtunikud tohivad toodet mekkida, kirjutab leht.

Firma on hetkel edasise suhtes nõutu.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
23. October 2016, 15:56

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing