Vitamiinimüüja hullutab Eesti väikeinvestoreid

01. november 2016, 06:45
Ametlikult on nii vitamiinimüüja kui ka Investoriteliidu omanik eri firmade kaudu jumestaja Marre Naissoo.
https://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20161101/NEWS/161039975/AR/0/Marre-Naissoo.jpg

Kõrge tootlusega meelitav Investoriteliit kutsub Eesti firmadesse investeerima, aga esmajärjekorras läheb kogutud raha Investoriteliiduga seotud inimeste ettevõttesse, mis müüb vitamiine.

“Kuskilt tuleb ju alustada. Meil on olemas ettevõte, mis tuleb üles töötada. Ma ei näe siin huvide konflikti,” ütles Investoriteliiduga seotud Swen Uusjärv. Ametlikult on kõnealuse ettevõtte AS Medical Pharmacy Group ja liidu omanik erinevate firmade kaudu Uusjärve jumestajast elukaaslane Marre Naissoo.

Investoriteliit meelitab kodulehel inimesi 12,5% suuruse intressiga, millele lisandub veel edukustasu. Samuti teatatakse, et liiduga on liitunud juba 932 inimest, kes on kokku investeerinud üle miljoni euro. Prominentsemad liitujad on tippsportlane Mart Seim ja muusik Tanel Padar. Viimane ei olnud aga kahjuks nõus oma tegemistest Investoriteliidus täpsemalt rääkima.
Neid reklaamlauseid lugedes oli üllatav Uusjärve Äripäeva ajakirjanikule öeldu, et tegelikult on liidu kaudu investeerinud kokku 60 inimest. Millistesse ettevõtetesse on nende inimeste raha paigutatud, jääb segaseks.

Kindel on see, et vähemalt osa raha on läinud firmasse Medical Pharmacy Group, mis turustab Meravita vitamiine ja tervisetooteid. Väidetavalt kavatseb ettevõte aktsiad noteerida Tallinna börsi alternatiivnimekirjas. Firma kodulehel on avaldatud ka teade ettevõtte börsile minekust, aga tegelikult ei oska ettevõtte omanikud ja juhid öelda, millal see unistus tõeks võiks saada.
 

Läbipaistvust pole

Investoriteliidu tegevuse eest hoiatas inimesi finantsportaali rahaasjad.ee asutaja, investor ja pokkeriproff Madis Müür. “Ma oleks väga üllatunud, kui Investoriteliit ei ole pettus. Kui neist rahaasjad.ee foorumis juttu tegin, siis nende eestvedaja selle asemel, et professionaalselt näidata argumentide ja tulemustega, et nad on tõsiseltvõetav investeerimisasutus, hakkas hoopis sõimama. Jättis väga ebaprofessionaalse mulje,” meenutas Müür.

Investoriteliidu ja ka Medical Pharmacy Group juhatuse liige Heikki Moik ütles, et liit on vahelüli väikeinvestori ja rahastamist vajavate projektide vahel. Ärisaladuse tõttu ei saa nad tema sõnul ettevõtete kohta infot avaldada. “Investoriteliidu ärimudel näeb ette, et investeeringut vajava ettevõtte juht kohtub vahetult investoriga,” ütles Moik.

Müür märkis, et palus Moikil näidata mõnd edukat projekti, kuid sai järgmise vastuse: “Paluks suhtuda mõistlikult erinevatesse ärimudelitesse ja kui omate reaalset investeerimisvõimekust, lisaks kirjutamisoskusele, siis võtke minuga ühendust.”

Müüri sõnul ei nõua ükski lugupidav ja läbipaistev rahastusportaal seda, et eestvedajaga tuleb kokku saada. “Seda pakuvad petuurkad, kellel on midagi varjata ja kes ei taha tootluselt mitte 1–4% marginaali saada, vaid tahavad klienti tema rahast lõplikult eraldada,” ütles ta.

Müür märkis, et ülbe tooni kõrval ei paistnud mingit tahet tõestada, et Investoriteliit on usaldusväärne äri. “Suvel võtsid nad ühendust, et muudaksin foorumis sõnastuse ära ja kirjutaksin neist positiivselt – äkki teeks hoopis koostööd? Ütlesin taas vastu, et tõestagu, et nad on õige asi. Ei vaevutud. Kindlasti ei tee koostööd.“

Investoriteliit: edulood alles tulevad

Moik nentis, et liidul ei ole praegu veel palju edulugusid ette näidata. “Investoriteliit on tegutsenud pisut üle aasta, oleme saanud oma ärimudelit kõvasti analüüsida ja reaalselt oleme teinud koostööd ainult kolme ettevõttega. Edulugudest saab rääkida mõne aasta pärast,” ütles ta.

Ka altminekutest on tema meelest vara rääkida. “Investoriteliit on selgelt analüüsinud viimase majanduslanguse kogemust ja täna tehakse investeering samadel alustel nagu kriisis olles. Tegevusajalugu on meil pisut üle aasta, seega on veel vara analüüsida,” ütles Moik.

Investoriteliidu eesmärk on viia ettevõtteid Tallinna börsile. “Praegu on meil koostööpartner advokaadibüroo Sorainen, kellega koostöös valmistame üht ettevõtet börsile minekuks ette. Hetkel on prospekt menetluses ja selles etapis on hea tava veel mitte kommenteerida,” ütles Moik.

Tallinna börsi kommunikatsioonijuht Ott Raidla ütles, et nemad pole Investoriteliiduga koostööd teinud. Mis puudutab uute firmade lisandumist börsile, siis seda ta kommenteerida ei saa.

Garantiid on erinevad

Investoriteliidu kodulehel on ühe investorina nimetatud Balti Biometaan OÜ juhatuse liige Tauno Trink. Ta nentis, et ei saa ärisaladuse tõttu öelda, millisesse ettevõttesse on liidu kaudu investeerinud, aga kinnitas, et on rahul. “Kõik intressid on laekunud kontole nii, nagu lubatud,“ ütles Trink.

Investor Madis Müürile jääb aga arusaamatuks, miks on vaja konfidentsiaalsuslepinguid, et midagi ei tohi rääkida. “Kui kõik oleks hästi, ei peaks midagi kartma. Nende argument oli, et ettevõtete ärimudeli kaitsmiseks. No see on 20. sajandi esimese poole väide,” ütles Müür.

Kui küsida, mis garantiid Investoriteliit investeeritud rahale annab, selgub, et kõik on kokkuleppeline. “Iga ettevõte garanteerib erinevalt – kellel on seadmed, millele saab seada pandi, kellel hüpoteegi seadmise võimalus, kellel kinnisvara. Uuenduslikuna oleme toonud juurde ühe tingimuse: Investoriteliidu poolt läheb isik investeeringut saava ettevõtte juhatusse, et kontrollida investeeringu sihipärast kasutust. See ei pruugi kõigile sobida, samas annab see investorile täiendava kindlustunde,” selgitas Moik.

Ehib end võõraste sulgedega

Investor Madis Müür oli kriitiline, et Investoriteliit ehib end kodulehel ja Facebookis teiste ettevõtete edusammudega, mille vahele on pandud uudised ja fotod Investeerimisliiduga uutest liitujatest. “Umbes et veel üks rahulolev investor. No mida see tõestama peaks? Lihtsalt, et ühele ullikesele on lolli juttu räägitud. Ma ei usu ühtegi sõna nende suust, ma oleks nõus enne peksa saama, kui nende kaudu “investeerima”.”

Investoriteliidu kodulehe erinevad alajaotused kubisevad tuntud ettevõtetest. Näiteks Skype, Adcash, TransferWise, Taxifay, Fortumo, Lingvist. Nimetatud firmade edulugude vahel on avaldatud uudised Tanel Padari ja teiste liitumisest Investoriteliiduga. Lisaks on kodulehele koondatud kõik Eesti tuntumad finantsblogijad.

Investoriteliidu koostööpartneritena esitletakse kodulehel teiste seas FinanceEstoniat, Eesti Kaubandus-Tööstuskoda, e-kaubanduse liitu, telekanalit TV3, advokaadibürood So­rainen, Trio raadiogruppi, Sky Mediat. Loetletud kaubamärkide najal on kerge tõsta Investoriteliidu usaldusväärsust nende silmis, keda kutsutakse liidu kaudu investeerima.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
31. October 2016, 11:57
Otsi:

Ava täpsem otsing