Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Vitamiinimüüja hullutab Eesti väikeinvestoreid

    Kõrge tootlusega meelitav Investoriteliit kutsub Eesti firmadesse investeerima, aga esmajärjekorras läheb kogutud raha Investoriteliiduga seotud inimeste ettevõttesse, mis müüb vitamiine.

    “Kuskilt tuleb ju alustada. Meil on olemas ettevõte, mis tuleb üles töötada. Ma ei näe siin huvide konflikti,” ütles Investoriteliiduga seotud Swen Uusjärv. Ametlikult on kõnealuse ettevõtte AS Medical Pharmacy Group ja liidu omanik erinevate firmade kaudu Uusjärve jumestajast elukaaslane Marre Naissoo.

    Investoriteliit pakub võimalust investeerida Eesti juurtega ettevõtetesse. Eesmärk on suunata investorite raha ettevõtetesse, mis teatud kasvufaasis noteerivad oma aktsiad börsil.

    Investeeringute alampiiriks on seatud 10 000 eurot, laenuinvestoritele 2–5 aastat, osakuinvestoritele vastavalt kokkuleppele. Investori raha paigutatakse ettevõttesse kas laenuga või omakapitali laiendamisega.

    Aastane tootlus võib ulatuda 8%st 12,5%ni, mõne ettevõtte puhul lisandub edukustasu.

    Liit saab tasu sellest, et omandatakse kas kohe väike osalus ettevõttes või tehakse seda tulevikus.

    Investoriteliit meelitab kodulehel inimesi 12,5% suuruse intressiga, millele lisandub veel edukustasu. Samuti teatatakse, et liiduga on liitunud juba 932 inimest, kes on kokku investeerinud üle miljoni euro. Prominentsemad liitujad on tippsportlane Mart Seim ja muusik Tanel Padar. Viimane ei olnud aga kahjuks nõus oma tegemistest Investoriteliidus täpsemalt rääkima.Neid reklaamlauseid lugedes oli üllatav Uusjärve Äripäeva ajakirjanikule öeldu, et tegelikult on liidu kaudu investeerinud kokku 60 inimest. Millistesse ettevõtetesse on nende inimeste raha paigutatud, jääb segaseks.
    Kindel on see, et vähemalt osa raha on läinud firmasse Medical Pharmacy Group, mis turustab Meravita vitamiine ja tervisetooteid. Väidetavalt kavatseb ettevõte aktsiad noteerida Tallinna börsi alternatiivnimekirjas. Firma kodulehel on avaldatud ka teade ettevõtte börsile minekust, aga tegelikult ei oska ettevõtte omanikud ja juhid öelda, millal see unistus tõeks võiks saada. 
    Läbipaistvust pole
    Investoriteliidu tegevuse eest hoiatas inimesi finantsportaali rahaasjad.ee asutaja, investor ja pokkeriproff Madis Müür. “Ma oleks väga üllatunud, kui Investoriteliit ei ole pettus. Kui neist rahaasjad.ee foorumis juttu tegin, siis nende eestvedaja selle asemel, et professionaalselt näidata argumentide ja tulemustega, et nad on tõsiseltvõetav investeerimisasutus, hakkas hoopis sõimama. Jättis väga ebaprofessionaalse mulje,” meenutas Müür.
    Investoriteliidu ja ka Medical Pharmacy Group juhatuse liige Heikki Moik ütles, et liit on vahelüli väikeinvestori ja rahastamist vajavate projektide vahel. Ärisaladuse tõttu ei saa nad tema sõnul ettevõtete kohta infot avaldada. “Investoriteliidu ärimudel näeb ette, et investeeringut vajava ettevõtte juht kohtub vahetult investoriga,” ütles Moik.
    Müür märkis, et palus Moikil näidata mõnd edukat projekti, kuid sai järgmise vastuse: “Paluks suhtuda mõistlikult erinevatesse ärimudelitesse ja kui omate reaalset investeerimisvõimekust, lisaks kirjutamisoskusele, siis võtke minuga ühendust.”
    Müüri sõnul ei nõua ükski lugupidav ja läbipaistev rahastusportaal seda, et eestvedajaga tuleb kokku saada. “Seda pakuvad petuurkad, kellel on midagi varjata ja kes ei taha tootluselt mitte 1–4% marginaali saada, vaid tahavad klienti tema rahast lõplikult eraldada,” ütles ta.
    Müür märkis, et ülbe tooni kõrval ei paistnud mingit tahet tõestada, et Investoriteliit on usaldusväärne äri. “Suvel võtsid nad ühendust, et muudaksin foorumis sõnastuse ära ja kirjutaksin neist positiivselt – äkki teeks hoopis koostööd? Ütlesin taas vastu, et tõestagu, et nad on õige asi. Ei vaevutud. Kindlasti ei tee koostööd.“
    Investoriteliit: edulood alles tulevad
    Moik nentis, et liidul ei ole praegu veel palju edulugusid ette näidata. “Investoriteliit on tegutsenud pisut üle aasta, oleme saanud oma ärimudelit kõvasti analüüsida ja reaalselt oleme teinud koostööd ainult kolme ettevõttega. Edulugudest saab rääkida mõne aasta pärast,” ütles ta.
    Ka altminekutest on tema meelest vara rääkida. “Investoriteliit on selgelt analüüsinud viimase majanduslanguse kogemust ja täna tehakse investeering samadel alustel nagu kriisis olles. Tegevusajalugu on meil pisut üle aasta, seega on veel vara analüüsida,” ütles Moik.
    Investoriteliidu eesmärk on viia ettevõtteid Tallinna börsile. “Praegu on meil koostööpartner advokaadibüroo Sorainen, kellega koostöös valmistame üht ettevõtet börsile minekuks ette. Hetkel on prospekt menetluses ja selles etapis on hea tava veel mitte kommenteerida,” ütles Moik.
    Tallinna börsi kommunikatsioonijuht Ott Raidla ütles, et nemad pole Investoriteliiduga koostööd teinud. Mis puudutab uute firmade lisandumist börsile, siis seda ta kommenteerida ei saa.

    Kõnealune Investoriteliit pole seotud 2005. aastal loodud ja mõni aasta tegutsenud Eesti Investorite Liit MTÜga, mille juht oli Heldur Meerits. Investoriteliit OÜ (endise nimega Alden Capital OÜ) juhatuse liige on Heikki Moik. Alden Capitali eelmise aasta kasum oli 227 eurot, põhitegevuseks oli märgitud investeerimisnõustamine.  

    Investoriteliidust on Äripäev ka varem kirjutanud

    Eelmise aasta septembris kirjutas Äripäev, et endine kinnisvaraärimees Swen Uusjärv koos meeskonnaga on alustanud ette­võtmisega investoriteliit.ee, mille eesmärk on luua uus laenukeskkond, mida kontrollib ainult Eesti kapital. Kirjutasime, et investoriteliidu taga on SwistBankers ja selle meeskond. SwistBankers kandis enne 2012. aastat nime Swizzbankers ning ettevõte kutsus koos endise rahandusministri Mart Opmanniga investeerima, pakkudes tootluseks 12–25% aastas.

    Garantiid on erinevad
    Investoriteliidu kodulehel on ühe investorina nimetatud Balti Biometaan OÜ juhatuse liige Tauno Trink. Ta nentis, et ei saa ärisaladuse tõttu öelda, millisesse ettevõttesse on liidu kaudu investeerinud, aga kinnitas, et on rahul. “Kõik intressid on laekunud kontole nii, nagu lubatud,“ ütles Trink.
    Investor Madis Müürile jääb aga arusaamatuks, miks on vaja konfidentsiaalsuslepinguid, et midagi ei tohi rääkida. “Kui kõik oleks hästi, ei peaks midagi kartma. Nende argument oli, et ettevõtete ärimudeli kaitsmiseks. No see on 20. sajandi esimese poole väide,” ütles Müür.
    Kui küsida, mis garantiid Investoriteliit investeeritud rahale annab, selgub, et kõik on kokkuleppeline. “Iga ettevõte garanteerib erinevalt – kellel on seadmed, millele saab seada pandi, kellel hüpoteegi seadmise võimalus, kellel kinnisvara. Uuenduslikuna oleme toonud juurde ühe tingimuse: Investoriteliidu poolt läheb isik investeeringut saava ettevõtte juhatusse, et kontrollida investeeringu sihipärast kasutust. See ei pruugi kõigile sobida, samas annab see investorile täiendava kindlustunde,” selgitas Moik.
    Ehib end võõraste sulgedega
    Investor Madis Müür oli kriitiline, et Investoriteliit ehib end kodulehel ja Facebookis teiste ettevõtete edusammudega, mille vahele on pandud uudised ja fotod Investeerimisliiduga uutest liitujatest. “Umbes et veel üks rahulolev investor. No mida see tõestama peaks? Lihtsalt, et ühele ullikesele on lolli juttu räägitud. Ma ei usu ühtegi sõna nende suust, ma oleks nõus enne peksa saama, kui nende kaudu “investeerima”.”
    Investoriteliidu kodulehe erinevad alajaotused kubisevad tuntud ettevõtetest. Näiteks Skype, Adcash, TransferWise, Taxifay, Fortumo, Lingvist. Nimetatud firmade edulugude vahel on avaldatud uudised Tanel Padari ja teiste liitumisest Investoriteliiduga. Lisaks on kodulehele koondatud kõik Eesti tuntumad finantsblogijad.
    Investoriteliidu koostööpartneritena esitletakse kodulehel teiste seas FinanceEstoniat, Eesti Kaubandus-Tööstuskoda, e-kaubanduse liitu, telekanalit TV3, advokaadibürood So­rainen, Trio raadiogruppi, Sky Mediat. Loetletud kaubamärkide najal on kerge tõsta Investoriteliidu usaldusväärsust nende silmis, keda kutsutakse liidu kaudu investeerima.

    Investoriteliidul pole õigust investeerimisteenuseid osutada

    Finantsinspektsioon ei ole andnud Investoriteliidule tegevusluba mitte üheski finantsinspektsiooni järelevalve alla kuuluvas tegevusalas. Investoriteliidu veebileht võib näida eksitav ja jätta mulje, nagu pakuks Investoriteliit aktiivselt investeerimisteenuseid ja oleks kuidagi seotud Tallinna börsi või muude idufirmade rahastamisega. Kuna Investoriteliidul pole õigust investeerimisteenuseid osutada, sealhulgas anda investeerimisnõu, ei või nad ka oma veebilehel sellist teavet avaldada. Veebilehe eksitatavuse kohta saab järelevalvet teha tarbijakaitseamet.

    Finants­inspektsioon
  • Hetkel kuum
Seotud lood

Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Investeerimine ja surm: pärandamise maksunüanssidest välismaa kinnisvara konksudeni Kahjumliku investeeringu pealt tuleb maksta tulumaksu
“Isegi hea tervisega investorile ei tee paha, kui nende asjade peale mõelda,” arvab kõhedaks tegevate surma ja pärandamise teemade kohta maksuekspert Ranno Tingas.
“Isegi hea tervisega investorile ei tee paha, kui nende asjade peale mõelda,” arvab kõhedaks tegevate surma ja pärandamise teemade kohta maksuekspert Ranno Tingas.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Eesti üks paremaid juhte: uhke tunnistada, et olen palju vigu teinud “Juhi juttude” värskes saates Annika Arras
"Olen elus nii palju vigu teinud, seda on uhke tunnistada," ütleb saates selle aasta parima juhi konkursi üks finaliste, Miltton New Nordicsi juht Annika Arras. "Mingites asjades läbipõrumine on hädavajalik."
"Olen elus nii palju vigu teinud, seda on uhke tunnistada," ütleb saates selle aasta parima juhi konkursi üks finaliste, Miltton New Nordicsi juht Annika Arras. "Mingites asjades läbipõrumine on hädavajalik."
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Robotit arendav Eesti idufirma kaasas 1,5 miljonit eurot
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.
Savisaare sõnul oli tema Tallinna tööots rohkem hobi
Tallinna linnainkubaatorilt 1500 eurot kuus tasku pistnud Erki Savisaare jaoks oli tegemist niisama lihtsa tuluga, mille jaoks vaeva ei pidanud nägema ja mis tema vallajuhi tööd ei seganud.
Tallinna linnainkubaatorilt 1500 eurot kuus tasku pistnud Erki Savisaare jaoks oli tegemist niisama lihtsa tuluga, mille jaoks vaeva ei pidanud nägema ja mis tema vallajuhi tööd ei seganud.