Äripäev • 29. november 2016 kell 8:40

Uuring: noored ei taha juhtida, aga kõrget palka küll

Töötud noored töömessil "Tallinn töötab 2010".  Foto: Andres Haabu

Kui 40–50aastased peavad kõlavat ametinimetust ja liidripositsioonile jõudmist tähtsaks, siis suurem osa 20–35aastastest unistab hoopis kõrgest palgast ja huvitavast tööst, selgus personalifirma Manpower Grupi uuringust.

Küsitlustulemuste järgi unistab vaid 22% noortest kas oma ettevõtte asutamisest (12%), karjääriredelil ülesliikumisest (6%) või teiste inimeste juhtimisest (4%). Kõigist nimetatutest tähtsamaks peavad noored hea palga teenimist (23%), tööga millegi positiivse saavutamist (21%), toredaid kolleege (20%) ja oma valdkonnas eksperdiks olemist (14%).

Sama trendi kinnistavad ka vastused küsimusele, milliseid oskuseid soovivad noored lihvida – juhtimisoskustest olulisemaks peetakse enese harimist näiteks infotehnoloogias või võõrkeeltes.

Töö ammendub kahe aastaga

“Uuring tõi selgelt välja trendi, mis on murekohaks ka Eestis. Nimelt ütlevad noored, et ei taha töötada ühes rollis kauem kui kaks aastat ning kui nad tunnevad, et areng on peatunud ja palk ebapiisav, liiguvad edasi järgmisesse kohta,” kommenteeris tulemusi Manpoweri Baltikumi tegevjuht Heigo Kaldra. “Juhtides tekitab see hämmingut, sest kui varem pingutasid noored karjääri nimel ja olid algul nõus väiksema palga ja rutiinsema tööga, siis enam mitte. Tüdinedes vahetavad noored kohe töökohta, sest korporatiivne ülespoole sammumise karjäär neid ei köida. Nii tekibki suur tööjõuvoolavus, sest sageli pole kumbki pool valmis teise ootustele lähemale astuma,” rääkis Kaldra.

Hetkel kuum