Äripäev • 30. november 2016 kell 10:57

Jurvetson: Tallinna–Helsingi tunnel teeb uue Silicon Valley

Steve Jurvetson ja Tim Draper saavad Eesti e-residendiks.  Foto: Fredy-Edwin Esse

Väikse riigi haritud töötegijad on just praegu eelisseisus, ütles Soome Slushile saabunud investor Steve Jurvetson. "Ehitage Helsingi ja Tallinna vahele tunnel, siis saate samasuguse keskuse, nagu on San Francisco ja South Bay moodustatud Silicon Valley," soovitab ta.

Euroopas pole praegu midagi muud huvitavat kui Põhjamaad ja Suurbritannia, ütles Eesti juurtega Silicon Valley üks kuulsamaid riskikapitaliste Steve Jurvetson Kauppalehtile. Ta on saabunud strat-up-ettevõtete kogunemisele Slush ühe peaesinejana.

„Maailm on alustavaid tehnoloogiakeskusi täis, kellel on uhked plaanid, aga väike õnnestumise tõenäosus. Neis ei ole kriitilist massi, mis nad õitsele lööks,“ ütles Jurvetson. Ta nimetab Austinit, Chicagot ja Salt Lake Cityt – ükski neist ei löö läbi.

„Asukoht on oluline, sest alustava ettevõtte põhitiim peaks olema ühes kohas. Tõsi, mõned ettevõtted põhinevad hajusal organisatsioonil või toimivad mõnes maakohas, aga sel juhul ei saa ettevõte kasu tiimist.“

Tehnoloogiakeskusteks peetakse praegu linnu, mitte riike, ütleb Jurvetson. „Ehitage Helsingi ja Tallinna vahele tunnel, Hyperloop või midagi huvitavat,“ soovitab ta. „Siis saate samasuguse keskuse, nagu on San Francisco ja South Bay moodustatud Silicon Valley.“

Jurvetsoni sõnul kergendaks hõlbus liikumine Helsingi ja Tallinna vahel start-up-ettevõtetel tiimidesse heade spetsialistide leidmist. „Kujutage ette juhtumit, kus kogu muu tiim on koos, aga kogenud müügijuhti pole. Kui Tallinna oleks hea ligipääs, võiks asjatundja poole tunniga Helsingis kohal olla.“ 

Steve Jurvetson

49aastane riskikapitalist

Elab Los Altoses Silicon Valleys

Lõpetas Stanfordi elektrotehnika alal

Tuntud julge investorina. Forbesi maailma parimate tehnoloogiainvestorite nimistus järjekorranumbriga 79

Investeerinud firmadesse: Flux, Synthetic Genomics, Tesla, SpaceX, Planet Labs. D-Wave, Hotmail, Interwoven, Kana ja NeoPhotonics.

Väikse tiimiga tehakse suuri asju

Jurvetsoni hinnangul on Soome-suguste väikeste riikide olukord praegu parem kui kunagi varem. „Oleme jõudnud aega, kus üha väiksem tiim võib ära teha midagi tõeliselt suurt.  Mõnes mõttes on olukord vastupidine kui tööstusrevolutsiooni ajal. Väikese riigi haritud töötajad on praegu eelisseisus.“

Tööstusrevolutsiooni ajal nõudis edu tohutult omakapitali, mida maasse ja masinatesse investeerida, töötajate koolitusel suurt tähtsust polnud. Jurvetsoni hinnangul pole tootmine ja väliskaubandus enam nii olulised kui varem. „Nüüd algab vaimsete hobujõudude aeg. Kõik, mis toob edu start-up’idele, toob edu väikestele riikidele.“

Põhjamaade Achilleuse kand on Jurvetsoni arvates start-up’i varase järgu investorite puudus. „Selles vallas tegutsetakse endiselt nagu pankurid ja kindlustatakse oma seisukohti, mitte ei mõelda nagu ettevõtjad,“ ütles ta.

Rootslasest Skype’i looja Niklas Zennströmi sugused investorid on erand. Teised püüavad pigem ennast kaitsta ja kardavad, mida neist mõeldakse, kui nad mingi vale investeeringu teevad.

Silicon Valley kuum start-up, isesõitvaid autosid arendav Zoox korjas just ajaloo suurima investeeringu – 290 miljonit. „Raha on saadaval rohkem kui kunagi varem. Ma isegi muretsen, et seda on liiga palju. See rikub ettevõtjad ära."

Kas aga Trumpi valimine presidendiks mõjutab kuidagi Põhjamaid? „Vaevalt,“ arvas Jurvetson. See võib tema arvates ettevõtjatele isegi kasulik olla. „Rohkem olen mures tema retoorika pärast, tema propageeritava mõttemudeli pärast ja selle pärast, et üha rohkem inimesi tunneb end väljapoole jäetuna.“

Hetkel kuum