Kadi Neemre • 19 detsember 2016

Terrorihirm Berliinis: veok sööstis rahva sekka

Rünnak Berliini jõuluturule.  Foto: Reuters/Scanpix

Esmaspäeva õhtul kihutas Poola numbrimärgiga veok Berliinis rahvarohkele jõuluturule, tappes mitu ja vigastades kümneid inimesi.

Politsei kinnitusel hukkus vähemalt 12 inimest, vigastada sai poolsada, kellest mõne seisund on väga raske. Üle 60 km tunnikiirusega rahva sekka ramminud veok paiskas ümber müügilette ja vigastas oma teel paljusid inimesi. 

Berliini jõuluturule kihutas rahva sekka veok.  Foto: Twitter

Tegemist ei ole kogemata rahva keskele sattunud veokiga, sest sõidutee läheb Beriliini lääneosas asuval Breitscheidplatzil toimuvast jõuluturust eemalt mööda, vahendas CNN.

Kohaliku meedia andmetel on veoki juhtimises kahtlustatav kinni peetud. Tema rahvus ei ole teada. Veoki kabiinist leiti hukkununa kaasjuht, kes suri kokkupõrkes. 

Tegemist on Poolast Gdanskist pärit kaubaveokiga. Sõiduki numbrimärkide autentsust pole veel kinnitatud.

Veoauto sõitis rahva sekka jõuluturul, mis asub osaliselt hävinenud Kaiser Wilhelmi memoriaalkiriku jalamil. Kirik sai pommitabamuse II maailmasõjas. Bild Berlini peatoimetaja Julian Reichelti sõnul käib Berliinis suur politseioperatsioon. “Stseen meenutab kahtlemata Nice'is nähtut,” märkis Reichelt.

Intsident taasäratas mäletused juulis Prantsusmaal toimunud rünnakust, kus Tuneesias sündinud mees sõitis 19tonnise veoautoga rannapromenaadil otsa Bastille’ vallutamise päeva ilutulestikku vaatama tulnud inimestele, tappes 86 inimest. Rünnaku korraldamise eest võttis vastutuse Islamiriik.

Novembris avaldas USA välisministeerium Euroopat külastavatele riigi kodanikele pühade ajaks reisihoiatuse, soovitades neil olla eriti ettevaatlik jõulude ja aastavahetuse ajal festivalidel, sündmustel ning väliturgudel. Hoiatuses viidatakse usaldusväärsetele andmetele, mille kohaselt plaanib Islamiriik ja selle rakukesed jätkata terrorirünnakuid Euroopas, keskendudes eriti pühadeüritustele.

Hetkel kuum