Sirje Rank • 24. jaanuar 2017 kell 8:59

Ülemkohus Brexitist: parlament peab andma stardi

Jalgrattur ülemkohtu hoone ees  Foto: Scanpix/Reuters

Suurbritannia ülemkohus langetas otsuse, et enne seda, kui peaminister Theresa May saab esitada ametliku taotluse Euroopa Liidust lahkumiseks, peab Suurbritannia parlamendis selle üle hääletus toimuma.

See puudutab nn artikkel 50 käivitamist, mida May on lubanud teha hiljemalt märtsi lõpuks.

Samas lisas kohus, et Šotimaal ja Põhja-Iirimaal ei ole vetoõigust Suurbritannia otsuse üle Euroopa Liidust lahkuda, vahendas Financial Times.

Otsust vaaginud kohtunike hääled jagunesid 8 : 3 selle poolt, et parlament peab saama sõna.

Suurbritannia valitsus pöördus ülemkohtu poole, kui alama astme kohus leidis, et valitsus ei saa artikkel 50 käivitada ilma parlamendi hääletuseta. Selle kohtuasja esitajad olid ärinaine Gina Miller ja juuksur Deir Dos Santos. Mõlemad on selle eest sotsiaalmeedias Brexiti pooldajate rünnaku alla sattunud.

Theresa May tõenäoline järgmine samm on nüüd see, et esitatakse lühike eelnõu, millele loodetakse kiiresti parlamendi mõlemas kojas heakskiit saata, kirjutas leht. Lühike oleks eelnõu selle pärast, et see ei tekitaks liiga tugevat vastuseisu parlamendi nende liikmete poolt, kes on vastu Suurbritannia lahkumisele ELi ühisturult ja tolliliidust.

Oma visiooni Suurbritanniast väljaspool Euroopa Liitu esitas Theresa May läinud nädalal.

Hetkel kuum