Äripäev • 2. märts 2017 kell 12:26

Europarlament võttis Le Penilt saadikupuutumatuse

Prantsusmaa presidendikandidaat Marine Le Pen jäi Euroopa Parlamendi otsusega ilma saadikupuutumatusest.  Foto: Scanpix/Reuters

Euroopa saadikud hääletasid tänasel Euroopa Parlamendi istungil selle poolt, et võtta eurosaadikult ja Prantsusmaa Rahvusrinde juhina riigi presidendiks kandideerivalt Marine Le Penilt saadikupuutumatus, kirjutas Le Figaro.

Otsuse Le Penilt puutumatus võtta langetas europarlamendi õiguskomitee juba 28. veebruaril, tänasel istungil parlament vaid kinnitas selle otsuse.

Saadikupuutumatus võeti Le Penilt Prantsusmaa Nanterre’i prokuratuuri taotlusel, kes süüdistab Rahvusrinde juhti „vägivallaaktide kujutamise levitamises“ ning soovib teda üle kuulata. Prantsusmaa avas uurimise pärast seda, kui 2015. aasta detsembris levitas Le Pen oma Twitteri kontol pilte sellest, kuidas Islamiriigi terroristid tapavad pantvange.

Prantsusmaal on enne presidendivalimisi olukord läinud üha pingelisemaks. Eile sai kohtukutse konservatiivide presidendikandidaat Francois Fillon, keda süüdistatakse selles, et ta maksis riigitööl olles oma naisele palka olematu nõunikutöö eest. Hoolimata süüdistustest teatas Fillon, et ei kavatse presidendiks kandideerimisest loobuda.

Valimiste esimene voor peetakse 23. aprillil, teine voor kahe enim hääli saanu vahel on 7. mail.

Uuringufirma Ifop-Fiducial 1. märtsi küsitlustulemuste põhjal on suurim toetusprotsent Marine Le Penil (25,5%), talle on jõuliselt kannule tõusnud ekspankurist endine majandusminister, sõltumatu Emmanuel Macron (24%) ning kolmas on kampaania algul suursoosikuks peetud Fillon (21%).

Hetkel kuum