Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Spooni ja vineeri tootjad teevad hiiglaslikke investeeringuid

    Pärnumaal Audru vallas asuv spoonitootja OÜ Valmos käivitas veebruaris vineerispooni liini, Valmose tegevjuhi Heiki Vahermetsa sõnul tingis investeeringu olukord turul – nõudlus mööblispooni järele väheneb ja vineerispooni järele suureneb.Foto: Väinu Rozental

    Spooni- ja vineeritootjaid on teinud tõsised investeeringud – kolm ettevõtet neljast on käivitanud uued tehased, mille kogumaksumus on ligi 110 miljonit eurot.

    Mööblimaailm muutub, me peame kas kõrvale astuma või suutma teha toodangut, mida turud nõuavad.

    amet:spoonitootja OÜ Valmos tegevjuht

    Heiki Vahermets,
    Eelmise aasta novembris avasid mõnepäevase vahega pidulikult vineeritehase Kohilas asuv OÜ Kohila Vineer ja Otepääl asuv AS UPM-Kymmene Otepää. Kohila vineeritehase maksumus oli 60 miljonit eurot ja Otepää vineeritehase laiendusse investeeriti 40 miljonit eurot. Otepää vineeritehase projektvõimsus on nüüd ligi kaks korda suurem ehk 90 000 m3 kasevineeri aastas, seni vaid spooni tootnud Kohila Vineeri projektvõimsus on 45 000 m3 kasevineeri.
    Suure investeeringuga on ühele poole saanud ka Pärnumaal Sauga vallas asuv OÜ Valmos, kes seni tootis peamiselt mööblispooni. Kaasajastatud tootmisliin, uus kuivati ja katlamaja võimaldavad tänavu suurendada vineerispooni tootmismahtu kolm korda, 31 300 kuupmeetrini. Investeeringu suurus on 8,6 miljonit eurot.
    Tootmismaht kasvab
    UPM-Kymmene Otepää tegevjuhi Ando Juki andmeil tootsid nad mullu üle 50 000 m3 vineeri. „Selle aasta tootmismaht saab olema kindlasti suurem, kuid veel mitte soovitud tootmisvõimsusele vastav, õpime uusi liine tundma ja juhtima,“ lausus Jukk.
    Kohila Vineer tootis eelmisel aastal spooni. „Meie prioriteet on aga toota kõrgekvaliteetset erinevate pinnakatetega kasevineeri,“ ütles ettevõtte juhatuse esimees Väiko Dorbek ning lisas, et nominaalvõimsuseni jõudmiseks tuleb töötajaid pidevalt koolitada ning seadmeid peenhäälestada.
    Valmose tegevjuhi Heiki Vahermetsa sõnul sundis olukord turul neid panustama 0,5millimeetrise mööblispooni asemel 1,5 millimeetri paksusele vineerispoonile. Kui kolm-neli aastat tagasi tootis Valmos mööblispooni peamiselt IKEA-le, siis tänavu jaguneb ettevõtte toodang järgmiselt: 59% vineerispoon, 21% mööblispoon, 15% formaatspoon ja 4% hakke, koore, kasepaku jm müük.
    „Nõudlus mööblispooni järele väheneb, sest mööblile pannakse peale üha uusi erinevaid imitatsioonimaterjale, mis on spoonist oluliselt odavamad,“ rääkis Vahermets. „Samas on tõusutrendis klientide nõudlus 1,5millimeetrise vineerispooni ja formaatspooni järele.“
    Vahermets ütles, et kuna olemasolevas hoones ja olemasolevate seadmetega polnud võimalik vineeri- ja formaatspooni tootmismahtu kasvatada, otsustasid nad rajada sisuliselt uue tehase. „Mööblimaailm muutub, me peame kas kõrvale astuma või suutma teha toodangut, mida turud nõuavad. Kui sul tootjana vähegi ambitsiooni on, siis kasutad turuvõimalused ära,“ sõnas ta.
    Paksemat spooni tootev liin käivitus veebruari lõpus. „Praegu loksutame tootlikkust paika,“ täpsustas Vahermets. „Oluline muutus on ka see, et me ei tooda enam lattu, vaid müüme toodangut tellimuspõhiselt.“
    Toorainet Eestis jätkub
    1,5millimeetrise spooni tarbijad on vineeritehased ja voodilippide tootjad, formaatspooni toodetakse vastavalt kliendi määratud kvaliteedile ning ette antud mõõtmetele. Vahermetsa kinnitusel nad Eesti vineeritootjatele spooni ei müü, vineerispooni lähim ostja asub tema sõnul Lätis.
    „Koostöö ei ole välistatud, kuid täna ei ole meil abi vaja,“ vastas Jukk küsimusele, kas Otepää vineeritehas võiks hakata Valmosest vineerispooni ostma. „Koostöö tegemiseks peab olema vajadus, võimalik partner peab suutma pakkuda seda, mida meil vaja on. Kui toode sobib meie tootmisega, siis järgmisena tuleb sobitada hind selliseks, et mõlemad pooled tehingust kasu saaksid.“
    Ehkki spooni- ja vineeritootjate vajadus kasepalgi järele on oluliselt suurenemas, ei usu ettevõtete tegevjuhid, et võib tekkida probleeme toormega. „Kui sarnase tooraine tarbijaid on rohkem, paraneb metsas selle sortimendi väljatulek ning kvaliteet on ühtlasem,“ rääkis Jukk. „Praegu läheb osa kasepalgist konteineritega Hiina nii Eestist kui Lätist. Palk ei läheks välja, kui sellele mahule oleks olemas tarbija kohapeal.“ Otepää vineeritehase varumisareaali moodustab umbes sajakilomeetrine ring ümber tehase.
    Teised tootjad varuvad kasepalgi peamiselt Eestist. „Toormeturg on Eestis stabiilne ja piisav, kõige rohkem mõjutab metsamaterjali tarneid pehme talv ning kevad-sügisesed teedele kehtestatud piirangud,“ ütles Dorbek.
    OÜ Balti Spoon tegevjuhi Edmund Smolareki kinnitusel on nad huvitatud kõrge kvaliteediga kasepaku Eestist ostmisest. „Hindame kõrgelt koostööd RMKga,“ kommenteeris ta. „Lisaks kasele on meie puiduportfellis tamm, mänd, lehis ja pöök.“ Smolareki andmeil on Balti Spooni aastate jooksul investeeritud üle 33 miljoni euro. „Laieneme jätkuvalt koos turu vajaduste ja arenguga,“ lisas ta.

    amet:ASi UPM-Kymmene Otepää tegevjuht

    Kumb on kallim toode – vineer või spoon?

    Sellele küsimusele ei ole olemas ühest vastust. Kui võtame näiteks tootevaliku, mida me teeme vineeridest, ja paneme teisele poole spoonide valiku, mida teised teevad, siis on kvaliteete ja sortimente, kus vineer on kallim ja spoon odavam ning vastupidi.

    Spoon on vineeri tooraine, kuid see ei välista, et teatud omaduste puhul võib spoon vineerist kallim olla. Et kallimat spooni kätte saada, tuleb alustada metsas tooraine varumisest – spoonipakk on vineeripakust kallim. Määravaks saavad puidu vead – oksad, värvimuutus jmt.

    Enamasti läheb kallim spoon mööbli või uste pindade katmiseks. Samamoodi on vineeri hinnastamisel väga oluline lõppkasutus ehk milleks toodet tehakse.

    Mis on mis?
    AS UPM-Kymmene Otepää
    Asutatud 2000, Otepää linn, Valgamaa.Toodab kasevineeri ja enda tarbeks vineerispooni.Tegevjuht Ando Jukk.Omanik 100% UPM-Kymmene Wood OY (Soome).Uue tehase maksumus 40 miljonit eurot (varasemaid investeeringuid ei avalda).Toormevajadus üle 200 000 m3.2016. aastal tootis üle 50 000 m3 vineeri (projektvõimsus 90 000 m3).Eksport 95%.Töötajaid 240.2015. aasta käive oli 34,3 mln eurot ja kasum 8,8 mln eurot.
    OÜ Kohila Vineer
    Asutatud 2011, Kohila alev, Raplamaa.Toodab kasevineeri ja enda tarbeks vineerispooni.Tegevjuht Väiko Dorbek.Omanik 100% Latvijas Finieris (Läti).Investeerinud üle 80 miljoni euro (sellest uus tehas 60 mln).Toormevajadus 120 000 m3.Uue tehase projektvõimsus 45 000 m3 vineeri (2016. aasta spoonitootmise mahtu ei avalda).Eksport 95%.Töötajaid 250.2015. aasta käive oli 10,3 mln eurot ja kasum 0,01 mln eurot.
    OÜ Balti Spoon
    Asutatud 1993, Kuusalu vald, Harjumaa.Toodab spooni (kask, tamm, mänd, lehis, pöök).Tegevjuht Edmund Smolarek.Omanikud: 80,99% Atlantic Veneer Corporation (USA), 19,01% Moehring Group Holding LP (USA).Investeerinud üle 33 miljoni euro.Toormevajadus 34 000 m3.Aastatoodang – ei avalda.Eksport 97%.Töötajaid 350.2015. aasta käive oli 20,3 mln eurot ja kasum 1,1 mln eurot.
    OÜ Valmos
    Asutatud 2000, Audru vald, Pärmumaa.Toodab mööbli-, vineeri- ja formaatspooni (kask).Tegevjuht Heiki Vahermets.Omanikud: 90% OÜ Kaamos Group (Kaido Jõeleht), 10% OÜ Hakera (Heiki Vahermets).Investeerinud ligi 20 miljonit eurot (sellest uus tehas 8,6 mln).Toormevajadus 60 000 m3.2017. aastal plaanib toota 31 000 m3 vineerispooni (mööblispooni ja formaatspooni mahtu ei avalda).Eksport 94%.Töötajaid 220.2015. aasta käive oli 10,2 mln eurot ja kasum 0,09 mln eurot.
    Allikas: ettevõtted, Äripäev
  • Hetkel kuum
Kairit Kall: kvantiteedimajandusest kvaliteedimajanduseks
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Ignitis kinnitas kõbusa dividendi
Leedu energiaettevõte Ignitis Group kinnitas eile toimunud aktsionäride korralisel üldkoosolekul eelmise aasta teise poolaasta eest aktsionäridele makstava dividendi, selgub börsiteatest.
Leedu energiaettevõte Ignitis Group kinnitas eile toimunud aktsionäride korralisel üldkoosolekul eelmise aasta teise poolaasta eest aktsionäridele makstava dividendi, selgub börsiteatest.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: nonii, tibulilled, kas tulete taas? Äripidaja intervjuu oma töötajatega
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Genka ettevõtlusest: valin vähem raha ja rohkem vabadust
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Tippjuhi nipid: mida teha, kui töötaja tuleb palka juurde küsima, aga …
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Jaanika Altraja: rohepöördes õnnestumiseks tuleb vähendada ebavõrdsust
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ameerika RAM – üks auto kõikideks sõitudeks
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Läti keskpank tõmbas kasvuprognoosi allapoole
Läti Pank korrigeeris selle aasta majanduskasvu prognoosi ja näeb nüüd, et riigi majandus võiks sel aastal kasvada 1,8 protsenti.
Läti Pank korrigeeris selle aasta majanduskasvu prognoosi ja näeb nüüd, et riigi majandus võiks sel aastal kasvada 1,8 protsenti.
Hollandi firma plaanib Pärnusse miljarditehast Riisalo: kui saame neid kuidagi aidata, siis teeme seda
Hollandi ettevõte plaanib rajada Pärnusse miljard eurot maksva metanooli ja vesiniku tootmisüksuse.
Hollandi ettevõte plaanib rajada Pärnusse miljard eurot maksva metanooli ja vesiniku tootmisüksuse.