Pille Ivask • 24. aprill 2017 kell 10:45

Riikide militaarkulutused tõusevad

Riikide militaarkulutused tõusevad  Foto: epa

Stockholmi rahvusvahelise rahu-uuringute instituudi (SIPRI) raportist selgub, et nii Euroopa riigid kui ka USA on militaarkulutusi suurendanud, toorainemüügist sõltuvate majandustega riigid aga vähendanud.

Aastal 2016 tõusid riikide militaarkulutused kokku 1,686 triljoni dollarini, mis on 0,4% võrra enam kui aasta varem. Sealjuures on oluline märkida, et Põhja-Ameerikas tõusid militaarkulutused esmakordselt alates 2010. aastast. Lääne-Euroopa puhul tõusid kulutused aga juba teist aastat järjest, sedapuhku 2,6% võrra. Itaalia tõstis kulutusi enim, 11% võrra.

SIPRI AMEXi programmi teadur Siemon Wezeman tõdes, et Lääne-Euroopa riikide puhul on kulutuste tõstmine osaliselt tingitud ilmselt sellest, et Venemaad tunnetatakse suurema ohuna kui varem. “Ja seda hoolimata asjaolust, et Venemaa militaarkulutused olid 2016. aastal vaid 27% NATOsse kuuluvate riikide kogukulutustest.”

Militaarkulutused tõusid ka Põhja-Aafrikas ning Aasia ja Okeaania piirkonnas. Samas vähenesid kulutused Kesk-Ameerikas, Lõuna-Ameerikas, Sahara-taguses Aafrikas ning Kariibi mere piirkonnas, aga ka Lähis-Idas neis riikides, kelle kohta andmed saadaval on. Raportist selgub, et kulutusi tõmbasid koomale just need riigid, kelle sissetulek sõltub toorainete müügist. Viimase näitena võib tuua Saudi Araabia.

Kes kui palju kulutab?

USA. Edetabeli tipus on jätkuvalt Ameerika Ühendriigid, kelle militaarkulutused on kõige suuremad, kasvades vahemikus 2015-2016 1,7% võrra, 611 miljardi dollarini.

Hiina. Teisel kohal on Hiina, kelle militaarkulutused kerkisid 5,4% võrra, 215 miljardi dollarini. Samas oli kasvutempo eelmisel aastal oluliselt tagasihoidlikum kui eelnevatel aastatel.

Venemaa. Kolmandale kohale kerkis Venemaa, kelle militaarkulutused tõusid 2016. Aastal võrreldes aasta varasemaga 5,9% võrra, 69,2 miljardi dollarini.

Saudi Araabia. Kolmandalt kohalt neljandale langes aga värskes edetabelis Saudi Araabia, kelle militaarkulutused vähenesid koguni 30% jagu, 63,7 miljardi dollarini eelmisel aastal.

India. Edetabeli viies koht kuulub Indiale, kes suurendas militaarkulutusi eelmisel aastal 8,5% võrra, 55,9 miljardi dollarini.

Hetkel kuum