Äripäev • 27. aprill 2017 kell 7:15

Tuuleettevõtjad ajavad taga salastatud dokumenti

Tuulikud  Foto: Erik Prozes

Tootsi tuulepargi kohtuvaidlus on jõudnud etappi, kus kohus otsustas valitsuse palvel salastada tuulepargi-aluse maa Eesti Energiale määranud valitsuse korralduse seletuskirja lisa 4, mida riigi otsuse vastu kohtusse läinud tuuleettevõtted soovivad aga igal juhul näha avalikuna.

"Tegemist on põhimõttelise küsimusega, kas riik võib salastada oma tegevuse motiive, mis puudutab riigivara kui olulise väärtusega avaliku ressursi üleandmise asjaolusid," põhjendas tuuleettevõtte ASi Raisner esindaja, vandeadvokaat Piret Blankin Postimehes, miks nad on vaidlustanud kohtu otsuse salastada valitsuse korralduse seletuskirja lisa nr 4.

Tema sõnul peaks nii riigi otsuse vastu kohtusse läinud tuuleettevõtjatel kui ka avalikkusel olema õigus teada, millistel tingimustel ja kaalutlustel andis valitsus riigivara ära - seda peakski põhjendama vaidlusalune dokument, mille puhul on tegemist projekti tasuvusanalüüsiga.

ASi Raisner nõukogu liige Raigo Sõlg on veendunud, et müstiline lisa 4 sisaldab Pärnumaale Vändra valda rajatava Tootsi tuulikupargi äriplaani ja üks põhjusi, miks Eesti Energia ei soovi lisa avalikustamist, võib tema hinnangul olla see, et see võib olla õhku täis puhutud. Sõlg on veendunud, et salastatud dokumendist võib selguda, et Tootsi tuulepargiga kordub sama asi, mis Eesti Energia tuulepargiga Aulepas, kus lubati, et tuulepark hakkab tootma 120 GWh energiat aastas, kuid tegelikkuses ei ole tootmine seni ületanud 80 GWh aastas.

Kuigi dokumendi salastamist põhjendatakse ärisaladuse kaitsega, ei ole kohtu pressiesindaja Anneli Vilu kinnitusel tegemist äriplaaniga.

Loe pikemalt Postimehest.

Hetkel kuum