investor Toomas • 7. mai 2017 kell 10:30

Investor Toomas: Buffett tegutseb täpselt vastupidiselt minule

Warren Buffett  Foto: Bloomberg

Minu pensionihalduriks valitud Warren Buffettile kuuluv Berkshire Hathaway esimese kvartali tulemused just naeratust näole ei toonud, kuid tulemustest avastasin midagi oluliselt šokeerivamat. Tuleb välja, et minu ja mu iidoli investeerimispraktikad on ristivastupidised.

Reedel pärast USA börside sulgemist avalikustas esimese kvartali tulemused Berkshie Hathaway, mis paraku olid parajaks pettumuseks. Firma puhaskasum kahanes enam kui veerandi võrra, 4,06 miljardi dollarini. Väiksem kasum tulenes kahanenud investeeringute sissetulekust ning keerulisest kindlustusärist, mida mõjutasid erinevad tormid USAs ja Austraalias.

Kindlustusäri omapära

Mõlema haru kehvale esinemisele olid aga head vabandused varnast võtta. Investeerimisharu sai mullu Duracelli tehinguga erakorralise 2 miljardi dollarilise kasumi ning kindlustusäri on teada-tuntud tsükliline ning volatiilne haru. Tavaliselt esimese kvartal kipub olema kõige keerulisem.

Kui aga vaadata Berkshire Hathaway raamatupidamislikku väärtust, mis on Buffetti eelistatuim viis hinnata firma väärtust, siis see tõusis aastases võrdluses 3,5%, 178 073 dollarini A-klassi aktsia kohta. Mullu suutis Berkshire raamatupidamislikku väärtust esimeses kvartalis suurendada vaid 1,2% võrra.

Tegutsen teisiti

Mulle hakkas silma üks veidi muret tekitav fakt. Seda küll mitte Berkshire Hathaway tegutsemise osas, vaid minu enda. Tuleb välja, et ma olen hakanud peaaegu täpselt vastupidiseid investeeringuid tegema võrreldes oma iidoli ehk Buffettiga. Vanahärra koos oma kahe investeerimisjuhiga, Todd Combsi ja Ted Weschleriga, ostsid esimeses kvartalis 10,6 miljardi dollari väärtuses aktsiaid ja müüsid 3,5 miljardi eest. Esimese kolme kuuga enam kui kahekordistati enda investeeringut Apple’is, mis on nüüd Berkshire’i üks suurimaid investeeringuid. Berkshire’i aktsiaportfelli maht oli esimese kvartali lõpus muljetavaldav - 135 miljardit dollarit.

Buffett on suure osa oma elust kritiseerinud tehnoloogiafirmasid ja pole neisse investeerinud, kuid nüüd oma nooremate alluvate eestvedamisel on Berkshire ka sellesse sektorisse tublisti raha paigutanud. Mind panevad aga Buffetti ja tema investeerimisgurude käigud muretsema, sest ajal kui nemad on aktsiate osakaalu suurendanud ja ostnud Apple’it juurde, olen mina täpselt vastupidi käitunud. Jaanuaris müüsin portsu aktsiaid maha ja vähendasin selle käigus ka enda osakaalu Apple’is.

Kas ma tõesti olen teinud oma plaanides mingi vea või näen tulevikku hoopis teistmoodi oma iidolile? Kas ma peaks oma strateegia Buffetti tehingute valguses uuesti üle vaatama? Need on päris olulised küsimused, mille üle on mul nüüd vaja mõelda.

Mind huvitaks teada saada, mida minu lugejad sellest dilemmast arvavad. Kummal meist võiks pigem õigus olla? Kirjutage mulle investor.toomas@aripaev.ee

Hetkel kuum