Kavala maksukelmuse uurimine käis kuues riigis

Skeem, mis sattus prokuratuuri uurida, toimis hästi ja pikemat aega ning kindlasti oli hästi läbimõeldud, hindas Põhja ringkonnaprokuratuuri vanemprokurör Martin Tuulik.  Foto: Alar Truu, Õhtuleht/Scanpix

Kohtu alla astub kolm meest, kelle õlul lasub süüdistus kokku rohkem kui 700 000 euro ulatuses maksude väljapetmises. Samal ajal käib uurimine Lätis, kus on mängus umbes sama suur summa.

Siinne prokuratuur kogus tõendeid peale Läti veel viiest välisriigist: Leedust, Saksamaalt, Šveitsist, Prantsusmaalt ja Bulgaariast. Üle kuulas prokuratuur 50 tunnistajat, misjärel sai süüdistuse viis inimest, kellest kolm, Jevgeni Medvedev, Oleg Kebekov ja Igor Potapov astuvad kohtu alla uuel aastal. Süüdistus puudutab ka kahte ettevõtet, millest üks tarnib tooteid Eesti kauplusekettidele.

Plekk minevikus

Üks ettevõtja, Jevgeni Medvedev on kohtule tuttav juba varasemast, kui tema Maardu firma Saltreks jäi maksuametile 2006. aastal vahele kütusepesuga. "Tegu on ühe suurema kütusepesu juhtumiga, mis seni Eestis avastatud," rääkis toona maksuameti uurimisosakonna juhataja Rain Kuus. Medvedev pääses tingimisi karistusega.

Praegune kriminaalmenetlus kasvas välja maksuameti väärteomenetlusest. Põhja ringkonnaprokuratuuri vanemprokuröri Martin Tuuliku sõnul paistab juhtum silma väga suure rahvusvahelise koostööga, peale selle oli raskesti avastatav.

Potapov, Kebekov ja Medvedev oma süüd ei tunnista. Medvedev läheb kohtu alla süüdistusega rahapesu kokkuleppe sõlmimises, kuritegelikku ühendusse kuulumises ja maksudest kõrvalehoidmises.

Potapovit süüdistab prokuratuur rahapesus ja maksukelmuses. Kebekovil lasub süüdistus kuritegelikku ühendusse kuulumises, maksude maksmisest kõrvalehoidmises, samuti kuriteole kihutamise katses, kuriteo toimepanemisega nõustumises ja kuriteo kaastäideviimise kokkuleppe sõlmimises. Peale selle süüdistatakse teda süüteokatses.

Tuttav skeem

Tuulik ei ole nõus enne kohtulikku uurimist skeemi detailselt kirjeldama. Küll aga on praegu selge, et süüdistuse järgi näitas Potapovi juhitud hulgifirma Registon 2011. aasta algusest kuni järgmise aasta suveni maksudeklaratsioonides valeandmeid – riik jäi ilma rohkem kui 451 000 eurost, millest pea 302 000 eurot moodustas käibemaks, ülejäänu oli tulumaks.

Registon ostis toiduaineid välisriikidest, kuid raamatupidamises jättis mulje, nagu oleks neid hoopis Eesti ettevõtetelt saanud. Viimaseid nimetab prokuratuur süüdistuses varifirmadeks. Sarnaseid käibemaksupettuse skeeme on Eestis viimastel aastatel ka varem avastatud ja uuritud. “Samas toimis konkreetne skeem hästi ja pikemat aega ning kindlasti oli hästi läbimõeldud,” märkis Tuulik.

Käibemaks õnnestus prokuratuuri andmetel Registonil maha raputada firmadega Pankrat, Montazmetall, Euroactive ja Monoloog. Varifirmad, mille arved käiku läksid, olid Jevgeni Medvedevi kontrolli all. Ühe varifirma Monoloog endist juhti Ella Sauhi süüdistatakse Registoni ja Baltiautotransi maksukuriteole kaasaaitamises.

Eestis süüdistuse järgi libaarveid esitanud varifirmad mängisid paralleelselt peaosa Lätis, kus riik kaotas väidetavalt rohkem kui 800 000 eurot. Läti riigiprokuratuur märkis, et konkreetsete isikute kohta nad infot ei avalda.

Registon müüb Eestis tooteid näiteks Coopile ja Rimile. Coopi kommunikatsioonijuht Martin Miido märkis üldiselt, et nad on mõnel juhul maksude tasumata jätmise või koostööpartnerite altvedamise tõttu koostöö hankijaga lõpetanud.

Metall kaubaks

Ettevõtet Baltiautotrans ja selle juhti Nikita Medvedevit, kes on kohtu ette astuva Jevgeni Medvedevi poeg, süüdistatakse selles, et firma esitas 2011. aasta teises pooles maksudeklaratsioonides valeandmeid, mistõttu ei laekunud maksudena 281 995 eurot.

Baltiautotrans soetas süüdistuse põhjal metallitooteid Läti ettevõttelt ja müüs edasi Euroopas asuvatele firmadele, kuid raamatupidamises kajastas samuti siinsete varifirmade arveid. Nii õnnestus taas käibemaksu mitte tasuda.

Hetkel kuum