• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kavala maksukelmuse uurimine käis kuues riigis

  Kohtu alla astub kolm meest, kelle õlul lasub süüdistus kokku rohkem kui 700 000 euro ulatuses maksude väljapetmises. Samal ajal käib uurimine Lätis, kus on mängus umbes sama suur summa.

  Siinne prokuratuur kogus tõendeid peale Läti veel viiest välisriigist: Leedust, Saksamaalt, Šveitsist, Prantsusmaalt ja Bulgaariast. Üle kuulas prokuratuur 50 tunnistajat, misjärel sai süüdistuse viis inimest, kellest kolm, Jevgeni Medvedev, Oleg Kebekov ja Igor Potapov astuvad kohtu alla uuel aastal. Süüdistus puudutab ka kahte ettevõtet, millest üks tarnib tooteid Eesti kauplusekettidele.
  Plekk minevikus
  Üks ettevõtja, Jevgeni Medvedev on kohtule tuttav juba varasemast, kui tema Maardu firma Saltreks jäi maksuametile 2006. aastal vahele kütusepesuga. "Tegu on ühe suurema kütusepesu juhtumiga, mis seni Eestis avastatud," rääkis toona maksuameti uurimisosakonna juhataja Rain Kuus. Medvedev pääses tingimisi karistusega.
  Praegune kriminaalmenetlus kasvas välja maksuameti väärteomenetlusest. Põhja ringkonnaprokuratuuri vanemprokuröri Martin Tuuliku sõnul paistab juhtum silma väga suure rahvusvahelise koostööga, peale selle oli raskesti avastatav.
  Potapov, Kebekov ja Medvedev oma süüd ei tunnista. Medvedev läheb kohtu alla süüdistusega rahapesu kokkuleppe sõlmimises, kuritegelikku ühendusse kuulumises ja maksudest kõrvalehoidmises.
  Potapovit süüdistab prokuratuur rahapesus ja maksukelmuses. Kebekovil lasub süüdistus kuritegelikku ühendusse kuulumises, maksude maksmisest kõrvalehoidmises, samuti kuriteole kihutamise katses, kuriteo toimepanemisega nõustumises ja kuriteo kaastäideviimise kokkuleppe sõlmimises. Peale selle süüdistatakse teda süüteokatses.
  Tuttav skeem
  Tuulik ei ole nõus enne kohtulikku uurimist skeemi detailselt kirjeldama. Küll aga on praegu selge, et süüdistuse järgi näitas Potapovi juhitud hulgifirma Registon 2011. aasta algusest kuni järgmise aasta suveni maksudeklaratsioonides valeandmeid – riik jäi ilma rohkem kui 451 000 eurost, millest pea 302 000 eurot moodustas käibemaks, ülejäänu oli tulumaks.
  Registon ostis toiduaineid välisriikidest, kuid raamatupidamises jättis mulje, nagu oleks neid hoopis Eesti ettevõtetelt saanud. Viimaseid nimetab prokuratuur süüdistuses varifirmadeks. Sarnaseid käibemaksupettuse skeeme on Eestis viimastel aastatel ka varem avastatud ja uuritud. “Samas toimis konkreetne skeem hästi ja pikemat aega ning kindlasti oli hästi läbimõeldud,” märkis Tuulik.
  Käibemaks õnnestus prokuratuuri andmetel Registonil maha raputada firmadega Pankrat, Montazmetall, Euroactive ja Monoloog. Varifirmad, mille arved käiku läksid, olid Jevgeni Medvedevi kontrolli all. Ühe varifirma Monoloog endist juhti Ella Sauhi süüdistatakse Registoni ja Baltiautotransi maksukuriteole kaasaaitamises.
  Eestis süüdistuse järgi libaarveid esitanud varifirmad mängisid paralleelselt peaosa Lätis, kus riik kaotas väidetavalt rohkem kui 800 000 eurot. Läti riigiprokuratuur märkis, et konkreetsete isikute kohta nad infot ei avalda.
  Registon müüb Eestis tooteid näiteks Coopile ja Rimile. Coopi kommunikatsioonijuht Martin Miido märkis üldiselt, et nad on mõnel juhul maksude tasumata jätmise või koostööpartnerite altvedamise tõttu koostöö hankijaga lõpetanud.
  Metall kaubaks
  Ettevõtet Baltiautotrans ja selle juhti Nikita Medvedevit, kes on kohtu ette astuva Jevgeni Medvedevi poeg, süüdistatakse selles, et firma esitas 2011. aasta teises pooles maksudeklaratsioonides valeandmeid, mistõttu ei laekunud maksudena 281 995 eurot.
  Baltiautotrans soetas süüdistuse põhjal metallitooteid Läti ettevõttelt ja müüs edasi Euroopas asuvatele firmadele, kuid raamatupidamises kajastas samuti siinsete varifirmade arveid. Nii õnnestus taas käibemaksu mitte tasuda.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Sille Pettai: rohepööre vajab heas mõttes survet
Me ei saa eeldada, et ühiskonna meel muutub pelgalt riigi võetud rohepöörde eesmärkide najal. Vajame sotsiaalset ja seadusandlikku survet ning raami, kirjutab SmartCapi fondijuht Sille Pettai Äripäeva idufirmade portaalis foundME.
Me ei saa eeldada, et ühiskonna meel muutub pelgalt riigi võetud rohepöörde eesmärkide najal. Vajame sotsiaalset ja seadusandlikku survet ning raami, kirjutab SmartCapi fondijuht Sille Pettai Äripäeva idufirmade portaalis foundME.
USA aktsiate pika mõõnaperioodi lõpetas rallinädal
USA peamine börsiindeks S&P 500 tõusis täna 2,47% ja tänasega lõppenud nädalal 6,5%, lõpetades seitsmenädalase langusperioodi.
USA peamine börsiindeks S&P 500 tõusis täna 2,47% ja tänasega lõppenud nädalal 6,5%, lõpetades seitsmenädalase langusperioodi.
Pea püsti, see on normaalne kriisiaeg
Kobarkriiside raskuse all optimismi säilitamine on võimalik ja annab tugeva efekti, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Kobarkriiside raskuse all optimismi säilitamine on võimalik ja annab tugeva efekti, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Sunly juht ametnikele: otsustage ja kaitske otsuseid ka kohtus, aga lõpetage venitamine
Ehkki meretuulikud võiksid katta Eesti elektrivajaduse, pole ühtegi tuulikut veel püsti pandud. Küsimus, kas sel kümnendil selleni jõutakse, lööb asjaosalised kahte lehte.
Ehkki meretuulikud võiksid katta Eesti elektrivajaduse, pole ühtegi tuulikut veel püsti pandud. Küsimus, kas sel kümnendil selleni jõutakse, lööb asjaosalised kahte lehte.
Venemaa autovedajad virelevad siseturul
Üle kuue miljoni Venemaa veoki, mille tee välismaale on lukku keeratud, on püüdnud leida tööd siseturul, kuid kaks korda langenud transpordihinnad ei tõota midagi head: enamik autodest lihtsalt seisab, vahendab logistikauudised.ee.
Üle kuue miljoni Venemaa veoki, mille tee välismaale on lukku keeratud, on püüdnud leida tööd siseturul, kuid kaks korda langenud transpordihinnad ei tõota midagi head: enamik autodest lihtsalt seisab, vahendab logistikauudised.ee.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.