Sirje Rank • 27. mai 2017 kell 13:05

G7: Trump jäi kliima teemal esialgu eri meelt

Saksamaa kantsler Angela Merkel, USA president Donald Trump ja Prantsusmaa president Emmanuel Macron G7 kohtumisel  Foto: Scanpix/REuters

USA president Donald Trump ei liitunud täna Itaalias lõppenud G7 tippkohtumisel maailma teiste juhtivate riikidega, kui need kordasid oma toetust Pariisis 2015. aastal sõlmitud lepingule kliima soojenemist puudutavate heitmete vähendamiseks.

Leppel on ka Trumpi eelkäija, president Barack Obama allkiri.

Pretsedenditu arenguna on G7 tippkohtumise lõppkommünikees USA jaoks eraldi lõik, mis ütleb, et USA alles kaalub seda küsimust ja ei saa praegu diskussioonis osaleda, vahendas agentuur Bloomberg. Ülejäänud kuus riiki kordasid, et toetavad lepingut. Trump säutsus Twitteri vahendusel, et teeb oma otsuse uuel nädalal.

„Kogu kliimateema arutelu on kulgenud raskelt,“ ütles Saksamaa kantsler Angela Merkel laupäeval ajakirjanikele. „Praegu veel üksmeelt pole. Kuid me oleme väga selgelt väljendanud, et meie oma seisukohta ei muuda.“

Kaubanduse osas suudeti kompromiss leida, ehkki vaidlused sobiva sõnastuse üle vältasid pikalt. Lõpptulemus sai siiski lahjem, kui G7 tippkohtumiste varasemates kommünikeedes.

Merkeli sõnul leiti mõistlik lahendus, mis toetab reeglitel põhinevat süsteemi. „Tahame, et WTO oleks edukas,“ ütles Merkel.

Merkeli sõnul olid kahepäevase kohtumise kõnelused väga intensiivsed. Trumpi valitsus on selgelt otsustanud seniselt sisse tallatud rajalt kõrvale astuda. Trump ütles reedel teistele valitsusjuhtidele, et lubas oma valimiskampaanias kaitsta USA töökohti ning et nii kavatsebki ta talitada.

Hetkel kuum