Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Audit: Eestis tegutsev ärimees pettis Norra riigilt miljoneid

    Norra riigilt ligi 50 miljonit kasulastele mõeldud eurot saanud Eestis elava Peer Salström-Leyhi sihtasutus rikastus sotsiaalraha arvelt ja viis miljoneid riigist välja, s.h Eestisse.

    19,4%on kallim reisibüroo teenus Norra riigi rahastatud sihtasutusele, mida Salström-Leyhi firma OÜ Elukaar vahendab Eestist töötajate Norra-siseste reiside korraldamiseks.
    Sellisele järeldusele jõudis täna Norras avaldatud rahvusvahelise audiitorifirma Deloitte’i audit, mille avaldamist oli lükatud juba kuu aega edasi, sest ligi 15 aastat Eestis tegutseva Salström-Leyhi kasulaste vahendamisele keskendunud äritegevuse uurimine osutus oodatust keerukamaks.
     Auditi tellis Norra laste-, noorte- ja perekonnaministeerium Bufdir, kelle lepingupartnerina oleks pidanud Salström-Leyhi Tallinnas Pirita teel endises olümpiakomitee majas asuva peakorteriga Interpharuse nime kandva ühenduse Norra rakuke Fyrlykta käituma mittetulundusühingu põhimõttel: lastele mõeldud sotsiaalraha arvel rikastuda ei tohi. Kui teenitakse kasumit, tuleb see suunata vaid ühenduse enda arendamisse.
    Nüüd aga selgus, et just isiklikku rikkust ajas Salström-Leyh omale Bufdiri partnerina kokku, järgimata lepingutes nõutud mittetulunduslikkuse põhimõtteid. Ministeerium on otsustanud lõpetada kõik laste kasvatusperedesse vahendamise lepingud tema sihtasutusega. Samas on keeruline lepinguid päeva pealt lõpetada, sest see võib omakorda mõjutada lapsi ja peresid, keda Fyrlykta on vahendanud. Norra riigi partneriks saadeks ja riigile sotsiaalteenust pakkudes pääses Salström-Leyh ka Norras kopsakate maksude maksmisest.
    Salström-Leyh kontrollib Eestist kõike
    Äripäev ja Norra suurim päevaleht VG on kirjutanud, kuidas Salström-Leyhi Tuletorni-ärisid uurides selgus, et Norra sihtasutuse juhtide palgad ja boonussüsteemid ulatuvad miljonitesse, Fyrlyktal oli kuni septembrini isegi korraga kolm palgalist tegevjuhti ja igal aastal viiakse miljoneid Norra kroone ka riigist välja Salström-Leyhi teistes riikides toimuva tegevuse rahastamiseks.
    Norra Fyrlykta ja samas ka kõik ülejäänud kuus Euroopas tegutsevat Tuletorni maksavad Eestisse Interpharusele liikmemaksu. Lõviosa liikmemaksudest teenibki Interpharus just Norrast – tänavune norrakate liikmemaks on 4,6 miljonit Norra krooni ehk ligi 500 000 eurot.  Oma auditis oli Deloitte erakordselt kriitiline just  Salström-Leyhi suhtes. Intervjuudest Norra Fyrlykta töötajatega selgus, et tegelikult langetas kõik olulised otsused Salström-Leyh ainuisikuliselt Eestist ning töötajatel Norras pole olnud ligipääsu suurele osale olulisest infost. Sihtasutuse juhatusel pole olnud seega tegelikult ka piisavat kontrolli Fyrlykta tegevuse üle.
    Salapärane Eesti reisikorraldaja
    Kõikide Peer Salström-Leyhi Interpharuse võrgistikku kuuluvate sihtasutuste reisid korraldatakse tema Eestis tegutseva firma ja ühe reisikorraldaja kaudu, mille arved jõuavad Norrasse pea 20% kallimatena.
    Lisaks paljudele sihtasutustele kuulub Salström-Leyhile Eestis ka ettevõtte OÜ Elukaar, mille juhatusse kuulub ta ise ja tema abikaasa Meeli Salström. Firma on registreeritud talle kuuluvasse Pirita tee 12 majja ning ühe töötajaga firma majandusaruandes märgitakse kuivalt, et Elukaar tegeleb erinevate kaupade ja teenuste vahendamisega.
    2015. aastal oli Elukaare käive 546 000 eurot ning kasum 53 900 eurot. Kogu selle tulu teenis firma tehingutega soetud osapooltega ehk Salström-Leyhi endaga võrgustikus tehtud tehingutega. Lisaks teeniti ka üle 18 000 euro muid tulusid, mida ei soovinud Salström-Leyh täpsustada. 
    Lähemalt uurimisel selgus, et tegelikult täidab Elukaar kogu seitsmes riigis tegutsevas Interpharuse võrgustikus reisibüroo rolli, tellides reiside korraldamise teenuse omakorda Nõmmele registreeritud firmalt OÜ Chalaro, mille omanik ja ainus juhatuse liige on Voler Röwer.  Chalaro 2015. aasta tegevusaruandes märgib Röwer, et müügitulu saadi reisiga kaasnevate teenuste müügist ja vahendamisest ning vähesel määral giidi- ja tõlketeenuste osutamisest. Firma käive oli siis 303 700 eurot ning kasum 14 500 eurot. Aasta varasemaga võrreldes kasvas käive ligi 40%. 

    Tuletorni sihtasutusi ühendab Tallinnas tegutsev peakorter – Euroopa majandushuviühing ehk EMHÜ Interpharus, millele avaliku rahakoti peal elavad ühendused igal aastal liikmemaksu maksavad.

    Kasvatusperesse – sageli välismaale –  lähevad paariks aastaks lapsed või noorukid, kellega ei tule bioloogilised vanemad, kasupere või lastekodu toime.

    Kasvatuspere jaoks on see töö, mille eest makstakse palka.

    Tuletorni sihtasutused elavadki enamasti avalikust rahast ehk riikide-omavalitsuste toetustest.

    Eestisse vahendab Tuletorn lapsi Saksamaalt, mullu viibis siin 15 Saksa noorukit.

    Esimesed saksa lapsed tulid Eesti kasvatusperedesse 2000. aastal. 

    Suurt osa tegevusest juhitakse Stiftung Leuchtfeuerist Kölnis, mis on omamoodi sihtasutuste emaettevõte.

    Riigi raha eest kallis vahendusteenus
    Kui näiteks Norra Fyrlykta töötajatel on vaja tööülesannete täitmiseks reisida – peamiselt Norra-siseselt, kuid ka näiteks juhatuse seminaridele Tallinnasse, Kölni või Milanosse – siis korraldab reisi Elukaar Eestist. Selleks pöördub Elukaar omakorda Chalaro poole, kes ostab kõik vajalikud piletid ja edastab need Elukaarele. Sealt liiguvad need edasi Norra Fyrlyktasse. selle vahendustegevuse eest küsib Elukaar Norra riigi rahastatud Fyrlyktalt keskmiselt 19,4% kallima hinna, kui ise Chalarole maksab.  
    Salström-Leyh põikleb oma kirjalikus vastuses Elukaare tegevuse kohta otseste vastuste andmisest. Ta küll märgib, et lisaks reiside korraldamisele tegeleb Elukaar ka Tuletorni-ühenduse liikmete logodega nänni tellimise ja üritustel korraldamisega, kuid jätab vastamata küsimusele, kui suur on juurdehindlus, mille Elukaar lisab Chalarolt ostetud teenusele enne Norrase vahendamist.
    „Elukaarel on tagasihoidlikud, kuid positiivsed majandustulemused, nagu on näha ka majandusaruandest,“ ütleb ta.
    Paneb vastu oma auditi
    Vastukaaluks Deloitte’i auditile Norras tellis Salström-Leyh Eestis oma siinsetele tegemistele ise KPMGst auditi, mis keskendus eelkõige Tuletornide peakorterile Interpharusele ja teenuste kõrgete hindade tõttu Norra auditeerijate erilise tähelepanu alla sattunud Elukaarele. 
    Salström-Leyh lubas esmalt KPMG auditi selle valmides avalikustada, kuid siis mõtles ümber. Hiljem lubas teha seda siis, kui Deloitte on avalikustanud Norras oma auditi. KPMG audit on Salström-Leyhi sõnul kõik tema tegevused üldjoontes heaks kiitnud ja ta rakendab juba audiitorite antud näpunäiteid, et oma võrgustiku sisekontrolli veelgi parandada.
  • Hetkel kuum
Paul Künnap: Soome ja Rootsi võidujooks terase pärast annab Eestile õppetunde
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Balti aktsiad jätkasid tõusulainel
Neljapäeval sai sel nädalal alanud Balti aktsiate tõus jätku, kui Balti koondindeks Baltic Benchmark kerkis 0,36%.
Neljapäeval sai sel nädalal alanud Balti aktsiate tõus jätku, kui Balti koondindeks Baltic Benchmark kerkis 0,36%.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Teabevara on nagu ülikool
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Swedbank kaotas kasumit vähem kui SEB
Eesti kahe suurema panga tulemusi vaadates on näha, et Swedbanki kasum kahanes esimeses kvartalis vähem kui SEB-l.
Eesti kahe suurema panga tulemusi vaadates on näha, et Swedbanki kasum kahanes esimeses kvartalis vähem kui SEB-l.
Robotit arendav Eesti idufirma kaasas 1,5 miljonit eurot
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.