• Jaga lugu:

  Juncker tahab kaitsta Euroopa kroonijuveele

  Kuka AG väljapanek Hannoveri messilFoto: Scanpix/Reuters

  Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker hoiatas eile oma kõnes olukorrast liidus, et väljastpoolt Euroopa Liitu (eelkõige Hiinast) tulevad välisinvesteeringud peavad läbima rangema hindamise, kui nendega üritatakse üles osta ettevõtteid või tehnoloogiad, mis on olulised Euroopa Liidu julgeolekule.

  Euroopa Liit peab alati kaitsma oma strateegilisi huve, ütles Juncker, avalikustades plaanid võtta rangema läbivaatuse alla investeeringud energia-, transpordi, kommunikatsiooni ja finantsinfrastruktuuri ning tehnoloogiatesse tehisintellektist, robootika ja tuumatehnoloogiani, vahendas agentuur Bloomberg.
  „Kui välismaine riigi omanduses olev ettevõte tahab üles osta Euroopa sadamat, osa meie energiainfrastruktuurist või kaitsetehnoloogia firmat, peab see toimuma läbipaistvalt koos vajaliku analüüsi ja debatiga,“ ütles Juncker. „Selles seisneb poliitiline vastutus, et me teaksime, mis meie tagaõues toimub, et me saaksime vajadusel oma kollektiivset julgeolekut kaitsta.“
  Oma sammuga üritab Juncker ennetada Prantsusmaa, Saksamaa ja Itaalia samme, kes on kutsunud üles Hiina investeeringuid tõkestama.
  Mängumaa ei ole võrdne
  „Hiina ise ei ole välisinvesteeringutele avatud, eriti neis valdkondades, mis on olulised Euroopa suurtele liikmesriikidele – näiteks autotööstuses ja finantssektoris,“ kommenteeeris Bloombergile Brüsseli mõttekoja Rahvusvahelise Poliitökonoomia Euroopa Keskuse juht Hosuk Lee-Makiyama. Väiksemad riigid nagu Rootsi, mis selle pärast vähem muret tunnevad, on olnud Hiina investeeringutele avatumad. „See on tekitanud Euroopa Liidus palju pingeid,“ ütles ta.
  Junckeri sõnu tervitas aga Prantsusmaa president Emmanuel Macron, toetades oma Twitteri säutsuga Euroopat, mis oma kodanikke kaitseb. Ühisavalduses rõhutasid Prantsusmaa, Itaalia ja Sakamaa, et Euroopa Liidu algatus on oluline samm kõigile võrdse mängumaa kindlustamiseks. Saksamaa on värskelt vastu võtnud uue seaduse, mis pakub uute tehnoloogiate üles ostmise eest paremat kaitset. Seadust karmistati pärast seda, kui Hiina Midea Groupi investeering Saksa robootika firmasse Kuka AG tekitas suurt furoori.
  Euroopa Liidul ei ole ühtset süsteemi välisinvesteeringute „läbi katsumiseks“ nagu on USAs, pooltel liikmesriikidel on paigas omad seadused. Juncker püüab neid algatusi koordineerida ja käivitada debati, millised tööstusharud kaitset vajaksid.
  „Läbi katsumise ja blokeerimise vahel on suur vahe,“ kommenteeris Bloombergile HSBC juhatuse esinaine Suurbritannias Clara Furse.
  Euroopa Liidu kavandatavate reeglite järgi peaks taolise läbi katsumisega arvesse võtma, kas välisinvestor on otse või kaudselt  - rahastuse või subsiidiumide kaudu - mõne kolmanda riigi valitsuse kontrolli all. Samuti tahab Euroopa Komisjon omale sõnaõigust investeeringutes sellistesse suurtesse projektidesse nagu satelliitnavigatsioonisüsteem Galileo.
  Reeglid on kavandatu eelkõige murede leevendamiseks, mida on tekitanud Hiina investeeringud. Samas osutab EL, et aastal 2015 moodustasid Hiina investeeringud ELi vaid 2% kõigist välismaistest investeeringutest. Investeeringud USAst moodustasid 41,4%,
  Läinud aasta esimesel poolel ostsid Hiina ettevõtted üles 164 Euroopa firmat, investeerides üle 70 miljardi dollari Nende hulgas oli Tencent Holdingu investeering Soome mängutootjasse Supercell. Äsja Äripäevale antud intervjuus Hiina investeeringuid kommenteerinud Soome väliskaubanduse ja arenguminister tõkete seadmist ei toetanud. 
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Tarmo Toiger: millenniumilapsed ei vihka autosid, nad vihkavad diilereid
Uute ja kasutatud autode defitsiit on jõudnud ebanormaalsele tasemele ning sektori müügikasv jätkub; järjest enam suunab automüüki trend, mida veab Y-generatsioon, kirjutab KPMG juhtimiskonsultatsioonide valdkonna juht Tarmo Toiger Äripäeva Infopanga mootorsõidukite müügi aastaraportile antud kommentaaris.
Uute ja kasutatud autode defitsiit on jõudnud ebanormaalsele tasemele ning sektori müügikasv jätkub; järjest enam suunab automüüki trend, mida veab Y-generatsioon, kirjutab KPMG juhtimiskonsultatsioonide valdkonna juht Tarmo Toiger Äripäeva Infopanga mootorsõidukite müügi aastaraportile antud kommentaaris.
USA aktsiaturud lõpetasid börsinädala langusega
Kõik tähtsamad USA börsiindeksid langesid täna, lõpetades suurte tehnoloogiafirmade kvartalitulemuste ja kahe tosina IPO-ga nädala kokkuvõttes miinuses.
Kõik tähtsamad USA börsiindeksid langesid täna, lõpetades suurte tehnoloogiafirmade kvartalitulemuste ja kahe tosina IPO-ga nädala kokkuvõttes miinuses.
Hasartmängumaks tahetakse kindlatest saajatest lahti siduda
Rahandusministeerium saatis kooskõlastusele seadusemuudatused, millega muudetakse riigieelarvesse laekunud hasartmängumaksu tulu kasutamist – edaspidi ei lähe sellest kindel protsent ministeeriumidele valdkondade rahastamiseks, vaid tulu laekub riigi üldistesse tuludesse.
Rahandusministeerium saatis kooskõlastusele seadusemuudatused, millega muudetakse riigieelarvesse laekunud hasartmängumaksu tulu kasutamist – edaspidi ei lähe sellest kindel protsent ministeeriumidele valdkondade rahastamiseks, vaid tulu laekub riigi üldistesse tuludesse.
Raadiohommikus: Irina Embrich võitudest, Otto Pukk 637% tõusust ning Roman Zaštšerinski koroonapassist
Äripäeva hommikuprogramm kõneleb reedel suurtest võitjatest, aga ka koroonakriisist ja koroonapassist.
Äripäeva hommikuprogramm kõneleb reedel suurtest võitjatest, aga ka koroonakriisist ja koroonapassist.