Eliisa Matsalu • 22. september 2017 kell 14:32

Theresa May pidas Brexiti läbirääkimistest kõne

Suurbritannia peaministe Theresa May   Foto: EPA

Suurbritannia peaminister Theresa May pidas täna Firenzes kõne Brexiti läbirääkimiste hoogustamiseks.

Nagu oodatud, ütles May oma kõnes, et Suurbritannia ja Euroopa Liit peaksid minema liidust lahkulöömise ajaks ülemineku perioodile. Selle perioodi ajal tuleks May sõnul säilitada samad reeglid mis praegugi. Samuti peaks inimeste liikumine Suurbritannia ja Euroopa Liidu vahel jääma sama vabaks, ainult et töötajad peaksid hakkama end eraldi registreerima, vahendas uudisteportaal CNN.

May kinnitas, et Suurbritannia jääb oma kohustustele kindlaks ja maksab ära kõik kompensatsioonid, mis on ette nähtud. Kõnes ta kompensatsioonide summat ei öelnud, mistõttu võib arvata, et selle üle arutelud alles tulevad. Varem on räägitud, et Euroopa Liidust lahkumise kompensatsioonimaksed võivad ulatuda 20 miljardi euroni. Hiigelkompensatsioon tuleks tasuda kahe aasta jooksul.

May ütles ka, et Euroopa Liit ja Suurbritannia peaksid sõlmima uue julgeoleku lepingu, millega määratakse, kuidas omavahel koostööd tegema hakatakse. May sõnul tuleks leping Euroopa Liidule oluliselt mugavam kui ükskõik mis muu teine kokkulepe mõne teise riigiga.

Loe Theresa May lubadustest pikemalt siit.

Hetkel kuum