Märt Belkin • 14. november 2017 kell 8:02

Jaapanlased hoiatavad: suurinvesteering Uberisse pole lukus

SoftBanki asutaja ja tegevjuht Masayoshi Son.  

Hulka sõidujagamisfirmadesse investeerinud SoftBank pole Uberi asjus veel lõplikku investeerimisotsust teinud ning kui tingimused pangale ei sobi, jääb idufirmanduse ajaloo üks suuremaid investeeringuid tegemata, hoiatas firma.

„Kui aktsiahinna ja aktsiamiinimumi tingimused pole SoftBankile rahuldavad, siis on võimalik, et SoftBank Group ei tee investeeringut,“ teatas Jaapani tehnoloogia- ja telekomifirma.

Uberi üks varajasi investoreid, riskikapitalifirma Benchmark, millel on sõidujagamisfirma nõukogus ka koht, ning firma endine tegevjuht Travis Kalanick jõudsid kokkuleppeni, mis võimaldab jaapanlastel firmasse investeerida.

SoftBank peatab leppe järgi ajutiselt Kalanicki vastu algatatud kohtuasja ning jätab hagi täielikult, kui jaapanlaste investeering ning juhtimisreformid teoks saavad. Kalanick aga lubas omalt poolt, et tema kontrollitud kohad firma nõukogus täidetakse nõukogu häälteenamuse heakskiidul.

Kokku investeeriksid SoftBank, investeerimisfirma Dragoneer ning teised Uberisse otse 1 kuni 1,25 miljardit dollarit ning teeksid teistele olemasolevatele investoritele ka 9 miljardi dollari mahus aktsiate ostupakkumisi. Kaup võib olemata jääda, kui pole piisavalt müügihuvilisi. Siht on kokku saada 17 protsenti olemasolevatest aktsiatest.

Uber kinnitas eile, et konsortsiumiga on võimaliku investeeringu asjus kokku lepiotud. Kui see ellu viiakse, saaks sõidujagamisfirma investeerida tehnoloogiasse ning laienemisse nii koduturul kui rahvusvaheliselt. Uber märkis ka otsesõnu, et see aitab edendada juhtimist.

Jaapani SoftBank on varem investeerinud ettevõtmistesse nagu Hiina Didi ja India Ola. Kontserni asutaja Masayoshi Son tahab luua tuleviku, mille eesotsas on tehisintelligents ja omavahel seotud seadmeid.

Hetkel kuum