Äripäev • 15. november 2017 kell 8:59

Taavi Aas hämmingus jäätmeveotasu kriitika pärast

Tallinna linnapea Taavi Aas.  Foto: Andres Haabu

Tallinna linnavalitsus on hämmingus, et konkurentsiamet nõuab linnavalitsusele tehtud ettekirjutusega tarbijatelt jäätmeveo eest võetavate tasude olulist alandamist.

Tallinna Jäätmekeskuse tasud on juba praegu erafirmade tasudega võrreldes mitmekordselt madalamad ja tarbijale soodsamad, kirjutas Raepress. Samamoodi on segadust tekitav konkurentsiameti väide, et linna haldusalas Tallinna Jäätmekeskus on lisanud tarbijatele vahendatava jäätmeveo teenusele põhjendamatult suure juurdehindluse, kirjutas Tallinna linna meediakanal. Linnapea Taavi Aas osutab, et Tallinna Jäätmekeskuse ja näiteks jäätmekäitlusfirma Ragn Sells hindade võrdlus tõestab, et linnafirma võtab tarbijalt isegi mitu korda vähem raha kui vaba turu põhimõttel tegutsev eravedaja, kes sõlmib iga kliendiga eraldi lepingu.

140-liitrise segaolmejäätmete mahuti tühjendus koos käibemaksuga on Tallinna Jäätmekeskusel 2.34, Ragn Sellsil aga 7.50 eurot. 240-liitrise mahuti tühjendus maksab linnafirmal 2.58, Ragn Sellsil 8.90. Ligikaudu kolmekordne vahe on ka 370-liitrise segaolmejäätmete mahuti puhul - Jäätmekeskusel 3.24, Ragn Sellsil 10.26. Ka enimlevinud 800-liitriste konteinerite puhul on hinnavahe kahe ja poolekordne ning Jäätmekeskusel selgelt odavam (5.40 vs 13.85)

Aas mainis, et Tallinna Jäätmekeskuse hinnad on 2013. aastast stabiilsed, samas kui erafirmad tõstsavad hindu pea iga aasta. „Jääb arusaamatuks, miks räägib konkurentsiamet Tallinna Jäätmekeskuse „ebaefektiivsest majandamisest“ ja muretseb tarbijate huvide pärast, jättes samas tähelepanu alt täiesti kõrvale mitu korda rohkem maksvad mitmete erafirmade kliendid,“ küsis Aas. „Hinnad selleks põhjust ei anna.“

Eile teatas konkurentsiamet, et nõuab Tallinna linnavalitsusele tehtud ettekirjutusega tarbijatelt jäätmeveo eest võetavate tasude olulist alandamist, kuna ameti arvates on linn teinud liialt suure juurdehindluse. Ameti sõnul on linn võtnud enda kanda tarbijatega arveldamise ja nende üle arvestuse pidamise ning on sel ja eelmisel aastal teenuse hinnale lisanud ligikaudu 40%. Konkurentsiamet nõuab tasude alandamist 2018. aasta 1. jaanuariks selliselt, et Tallinna Jäätmekeskuse juurdehindlus ei ületaks 15%.

Hetkel kuum