Kadri Põlendik • 18. november 2017 kell 11:38

Cleveron keeldus koostööst Amazoniga

Cleveroni omanik Arno Kütt Tallinnas Telliskivis asuva pakirobotiga, mille sarnased on kasutusel ka Walmartis.  Foto: Andras Kralla

Eesti pakirobotite tootja Cleveron pidas koostööläbirääkimisi e-kaubandushiiu Amazoniga, kuid ettevõtte omaniku Arno Küti sõnul otsustati koostööst loobuda.

"Need läbirääkimised kestsid mitu aastat, aga me loobusime," ütles Arno Kütt täna Äripäeva raadiosaates "Äripäeva persoon". Tema sõnul algasid kõnelused Amazoniga ammu enne, kui hakati otsima koostööd WalMartiga, kellele Cleveron praegu pakiroboteid valmistab.

"Nendel tingimustel, mida nemad pakkusid, me ei olnud valmis edasi minema," kinnitas Kütt, et otsus tuli eestlaste poolt. Põhjus oli selles, et Amazon tahtis omale kogu tootmist ja kõiki õigusi. Ent Cleveroni põhimõte on Arno Küti sõnul anda välja oma tooteid enda kaubamärgiga, nii et kõik intellektuaalse omandi õigused ja patendid kuuluvad ettevõttele. "Seal me ei leidnud ühist keelt ja jäi asi katki," sõnas ta.

"Me firma sees rääkisime juba niimoodi, et oleks me sellele lepingule alla kirjutanud, siis me oleks võinud omale Amazoni särgid selga tõmmata, siis me oleks olnud nagu Amazoni töötajad. Me oleks iseseisvuse kaotanud, kui oleksime sellisele lepingule pidanud alla kirjutama," rääkis Kütt.

Praegu on Amazonil küll oma pakiautomaadid USAs üleval, ent Küti sõnul on need tellitud Hiinast ja mitte robotid, vaid pigem kapilaadsed tooted.

"Ma ütleks, et WalMart on praegu paremas seisus kui Amazon."

Hetkel kuum