Uberit tabas Euroopas valus tagasilöök

20. detsember 2017, 10:53
Uber
https://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20171220/NEWS/171229988/AR/0/AR-171229988.jpg
Ainult tellijale

Euroopa Kohus otsustas täna, et Uberi pakutav vahendusteenus on olemuselt transporditeenus, mistõttu ei laiene ettevõttele infoühiskonna teenuste pakkumisega seotud siseturu õigused.

Kohus märkis, et Uberi pakutav rakendus on möödapääsmatu nii autojuhtide kui ka linnas ühest kohast teise sõita soovijate jaoks. Veel toonitas kohus, et Uberil on otsustav mõju sellele, millistel tingimustel juhid teenust osutavad. Kuna tegemist ei ole elektroonilise kaubanduse direktiivi alla kuuluva teenusega, siis ei saa sellele kohaldada ka ühtse siseturu direktiivi.

Viimane tähendab omakorda, et Uberile ei laiene ka üldiste teenuste osutamise vabadus, vaid tegemist on transpordipoliitika valdkonnaga. Individuaalsete transporditeenuste kohta Euroopa Liidus aga ühised eeskirjad puuduvad, mis tähendab, et kõigil liikmesriikidel on õigus seda valdkonda oma soovi järgi reguleerida.

Uberi kaebas kohtusse Barcelona taksojuhtide katuseorganisatsioon, kelle hinnangul pakkus Uberi Hispaania tütarfirma seal kõlvatut konkurentsi, sest mittekutselistel juhtidel puudusid Hispaanias nõutud litsentsid ja tegevusload.

Hispaania kohus otsustas kontrollida, kas Uberil on vaja selliseid litsentse või mitte ja kas tegemist on infoühiskonna teenuse - millele laienevad teistviisi õigused - või transporditeenusega või selle kombinatsiooniga. Kui Uberi tegevus oleks tunnistatud infoühiskonna teenuseks, siis poleks Hispaania kohtu hinnangul saanud ettevõtte tegevust ebaausaks pidada.

Taxify lootis kohtult vastupidist otsust

"Me ootasime Euroopa kohtult pigem sõidujagamise platvormide defineerimist digitaalse teenusepakkujana," möönis Taxify kaasasutaja Martin Villig. "Taxify tegutseb praegu 22 riigis ja me töötame aktiivselt koostöös paljude riikide ja linnade regulaatoritega. Eesmärgiks on baastasemel regulatsioon, mis tagaks teenusele baaskvaliteedi, kuid lähtuks ennekõike klientide ootustest ja valikuvõimalustest," ütles ta.

Villigi hinnangul ei muuda sõidujagamise platvormide tegevust lühikeses perspektiivis, kuid üldiselt peaks hoidma nõuded sõidujagajatele minimaalsel tasemel. "Taxify arvates on transpordi valdkonda vaja reguleerida minimaalselt, kuid mõistlikul tasemel - iga autojuhi taustakontroll ja autode kindlustus. See tagaks turul laialdase avatud konkurentsi ja piisava valikuvabaduse klientidele," ütles ta.

Villig viitas, et suurtes Euroopa riikides nagu Saksamaa, Hispaania, Itaalia, Ungari ja Skandinaavia on praegu taksode lobitöö suutnud sõidujagamise kohalikul turul keelustada, mis Taxify seisukohast vaadates on vaba konkurentsi piirav.

Ka Taxifyl on olnud Euroopa linnade järelevalveasutustega probleeme, pärast Londonisse laienemist keelas sealne transpordiamet neil litsentside puudumise tõttu turul tegutsemast.

Uber: otsus ei puuduta suuremat osa meie Euroopas pakutavatest teenustest

Financial Times kirjutab, et Uber üritas otsuse tähtsust üldsuse silmis vähendada, sest tegemist on nende UberPOP teenusega, mis praegu tegutseb ainult Poolas, Tšehhis, Slovakkias ja Rumeenias.

"See otsus ei muuda olukorda enamus EL riikides, kus me tegutseme juba transpordiseaduste järgi. Kuid miljonid eurooplased on endiselt piirangute taga, mis ei lase neil kasutada rakendusi nagu need, mida pakume meie," vahendas briti ärileht Uberi pressiesindaja teadet.

"Uberi taoliste teenuste reguleerimine on õige ning me jätkame dialoogi linnades üle kogu Euroopa," lisas Uberi pressiesindaja.

Euroopa Kohtu otsus annab võimaluse liikmesriikidele rakendada rangemaid tööjõu- ja maksuseadusi tehnoloogia ettevõtetele nagu Uber, mis pakuvad tavateenuseid. Praeguseni on valitsustel palutud kõigepealt Euroopa Komisjonile tõestada, et tehnoloogiafirmadele kehtestatavad piirangud on "mõistlikud" ja "proportsionaalsed".

Kohtuotsus langeb kokku mitme suurema Euroopa turu järelevalveametite tegevusega, millega on proovitud Uberi tegevust piirata. Londonis tühistati Uberi litsents septembris ohutuse kaalutlustel, märgib leht.  

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
20. December 2017, 10:58

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing