Äripäev • 21. veebruar 2018 kell 5:01

Äriinglid investeerisid rekordilised 11,3 miljonit eurot

Ariinglid investeerisid rekordilised 11,3 miljonit eurot  Foto: PantherMedia/Scanpix

Eelmisel aastal paigutasid Eesti Äriinglite Võrgustiku (EstBAN) liikmed idufirmadesse 11,3 miljonit eurot. Võrreldes varasema aastaga kasvas investeeringute maht 28 protsenti, teatas EstBAN.

EstBANi president Rein Lemberpuu sõnul oli see ingelivesteeringute rekordaasta. 

“Suhtena riigi sisemajanduse kogutoodangusse on Eesti äriinglite investeeringute maht aastaid Euroopa kõrgeimal tasemel. Muljetavaldavaks tuleb aga pidada mullust investeeringute kogumahtu. Näiteks Itaalia äriinglid investeerisid 2016. aastal iduettevõtetesse 14,1 miljonit eurot. Eesti rahvaarv on Itaalia omast pea 50 korda väiksem, aga EstBANi ingelinvesteeringute maht moodustab nende tunamullusest tasemest 80 protsenti. See on märkimisväärne tulemus,” rääkis ta.

Eelmisel aastal investeerisid Eesti Äriinglite Võrgustiku liikmed rekordilise 11,3 miljonit eurot kokku 108 ettevõttesse.

Kõige rohkem tehti 2017. aastal investeeringuid varajases start-up-faasis (early stage and start-up) idufirmadesse – 41% kõikidest tehingutest, kogusummas 2,1 miljonit eurot. Statistika põhjal teeb ingelivestor start-up-faasis ettevõtetesse keskmiselt 12 500eurose investeeringu. 

EstBANis on 125 liiget – viie tegutsemisaastaga on ingelinvestorite hulk kasvanud viis korda. 

EstBAN keskendub liikmete ühiste investeeringute tegemisele ja koostööle rahvusvaheliste äriinglite võrgustikega. EstBAN ühendab 11 riigist pärit investoreid, kes tegid 2017. aastal investeeringuid kokku 17 riigi idufirmadesse. 

EstBANi äriinglid on viie tegutsemisaasta jooksul investeerinud kokku üle 36 miljoni euro. Kokku on tehutd üle 700 investeeringu. 

EstBANi liikmete 11,3 miljonist eurost said 225 tehingu raames tuge 108 ettevõtet. Eelmisel aastal investeeriti kokku 8,8 miljonit eurot 145 tehinguga 84 ettevõttesse.

Eesti äriinglite aktiivsuse kasvu seletab osalt ka piiriüleste tehingute kasv. Eelneval kolmel aastal tehti üle 70 protsendi investeeringutest Eesti iduettevõtetesse, kuid 2017. aastal paigutati Eesti idufirmadesse 59 protsenti investeeringute kogumahust, 26 protsenti investeeriti teiste Euroopa riikide idufirmadesse ning 15 protsenti Euroopast väljapoole. Eesti kõrval olid populaarsemateks investeerimisobjektideks Soome, USA, UK, Saksamaa, Taani, Horvaatia ja Norra idufirmad. 

EstBAN on ettevõtetesse varases arenguetapis investeerivate erainvestorite katusorganisatsioon, mille eesmärgiks on ettevõtluskeskkonna arendamine ja ingelinvesteeringute mahu suurendamine. Ühendusse kuulub 125 äriinglit, toetajaliikmeteks on Ekspress Grupp, Telia, SmartCap, Hedman Partners, Eversheds Sutherland Ots & Co, Tehnopol ja Tallinna Ettevõtlusinkubaatorid, Spring HUB ja Contriber.

Hetkel kuum