• Jaga lugu:

  Valitsus lõpetab Est-Fori tselluloositehase planeeringu

  peaminister Jüri RatasFoto: EPA

  Valitsus otsustas lõpetada Est-For Investi kavandatava tselluloositehase riigi eriplaneeringu menetlemise.

  Valitsuse kabinetiistungil otsustati, et on ilmnenud asjaolud, mille põhjal võib arvata, et Est-Fori tehase eriplaneering ei jõua lõpuni. Selleks on kõigi oluliste sihtrühmade vastuseis, rääkis peaminister Jüri Ratas pressikonverentsil.
  "Olen rõhutanud, et ei soovi eos nullida ettevõtjate initsiatiivi. Sellega kasvatatakse terve ühiskonna jõukust. Arvesse tuleb võtta aga keskkonna ja sotsiaalmajanduslikke aspekte. Kohaliku arvamuse kõrvale jätmisega otsuseid langetada ei saa," lisas Ratas.
  Peaminister lubas Est-For Investi juhtidega läbi rääkida, kas on võimalik leida paindlikkust nende plaanides, peamiselt asukoha suhtes. 
  Riigihalduse ministri Janek Mäggi sõnul läheb menetlemise lõpetamisega aega kaks kuni kolm kuud. "Kuulame ettevõtjad ära, viime läbi vajalikud toimingud ja siis lõpetatakse see lõplikult. Tänase istungi järelm oli, et valitsuse poliitiline otsus on alustada eriplaneeringu menetlemise lõpetamist," ütles Mäggi pressikonverentsil.
  Est-For Investi juhid on eelnevalt öelnud, et riigi eriplaneering on ainus planeerimisviis, kuidas nende tehas võiks teoks saada. Mäggi märkis, et kuigi kavandajad on öelnud, et neil n-ö plaan B puudub, ei tähenda see, et plaan B nüüd kiirelt tekkida ei võiks.
  Est-For Investi juhatuse liikme Margus Kohava sõnul on aga investorite seisukoht siiamaani olnud, et nad on huvitatud tehase võimaliku rajamise uurimisest vaid ühes asukohas. Otsus edasise kohta langetatakse lähinädalatel.
  Valitsus pani arendajatele süüks vähest läbirääkimist
  "Eriplaneeringu ebaõnnestumise põhjus on suuresti see, et ebaõnnestus minu arust ettevõtjate koostöö kohalike inimeste ja omavalitsustega. On näiteid, kus koostöö on väga hästi õnnestunud ka vaatamata algsele vastasseisule. Eelkõige on ettevõtja enda ülesanne tegutseda sel viisil, et jõuda soovitud tulemuseni," ütles Mäggi.
  Isamaa liige ja justiitsminister Urmas Reinsalu märkis, et eriplaneering katkestati ülekaaluka avaliku huvi tõttu. "Ei saa samastada ühe tehase arendajaid, kes soovivad teenida kasumit, ja valitsust. Selgitamiskohustus on ikkagi arendajal," ütles Reinsalu.
  Miljardieurone plaan
  Est-For Investi tehase ehitamise kavandatav maksumus oli 800 miljonit kuni 1 miljard eurot. Ettevõtte taga on tuntud Eesti metsandusärimehed Margus Kohava ja Aadu Polli. Ettevõtte tuumikinvestorid on endised Sylvesteri omanikud, kes nüüd veavad ettevõtteid, nagu Combiwood ja Kaamos Group, aga ka konkureerivad metsatöösturid, näiteks ASist Lemeks.
  Valitsus algatas riigi eriplaneeringu koostamise Est-Fori palvel mullu maikuus. Selle eesmärk oli leida planeeritavale Est-For Investi puidurafineerimistehasele sobivaim asukoht Viljandi ja Tartu maakonnas Emajõe läheduses ning koostada sobivasse asukohta detailne lahendus ehitusõiguse määramiseks.
  Toetajad lõppesid otsa
  Riigi eriplaneeringu koostamisel kohustuslike keskkonnamõju strateegilise hindamise ja muude uuringuteni eriplaneering ei jõudnudki, sest põhjustas väga teravat vastuseisu Tartumaa, eriti Tartu elanike seas. Samuti põhjustas nii konkurentide kui ka looduskaitsjate pahameelt see, et RMK ja Estfor Investi vahel on plaanis sõlmida pikaajaline tarneleping.
  Kui metsakaitsjad seisid raiemahu vastu ja konkurendid kartsid toorme hinna pärast, siis saatuslikuks sai tehase plaanidele tartlaste vastuseis Emajõe-äärsele asukohale. Kohalike argumendid olid, et Emajõe ökoloogiline seisukord on juba halb ning nii suure punktreostuse lisandumine ei oleks isegi Euroopa veedirektiiviga kooskõlas.
  Tehase algatajad kinnitasid, et õiglase otsuse saab langetada alles pärast uuringuid, kuid vastasleer pidas neid ebavajalikuks, sest Emajõe seisukorra kohta on pikaajalised uurimistulemused juba olemas. Ka kardeti Tartus, et kõikvõimalike uuringute järel otsitaks lihtsalt ümbernurgavõimalust planeering ikkagi kinnitada ning Tartu linnavalitsus andis eriplaneeringu menetluse kõige täiega kohtusse, kus esimeses astmes küll lüüa saadi.
  Viimase võimalusena pakkusid arendajad asukohana Tartust veidi eemal asuvat Tabiveret, kuid see ettepanek sai samuti tugeva vastuseisu osaliseks.
  Tartlaste ja eri erakondade Tartu liikmete survel loobusid eriplaneeringuga jätkamise toetamisest ka koalitsiooniparteid. Tänavu maikuus nõudis selle lõpetamist Isamaa esimees Helir-Valdor Seeder ning sotsiaaldemokraatide juht Jevgeni Ossinovski ütles, et nende partei ei ole tehast kunagi pooldanud.
  Kahe koalitsioonipartneri toetuse kadumise järel ei jäänud ka Keskerakonna ministritel muud üle kui nõustuda eriplaneeringu lõpetamist arutama.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Toiduliidu juht: ma ei saa aru, kas meil on sügisel gaasi või ei ole
Eesti tarnekindluse eest vastutavate ametnike väljaütlemised on muutnud kogu tööstussektori ärevaks. Samas ei paista tulevik paljudele probleemidele vaatamata ainult mustades toonides, kirjutab Eesti Toiduainetööstuse Liidu juht Sirje Potisepp vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Eesti tarnekindluse eest vastutavate ametnike väljaütlemised on muutnud kogu tööstussektori ärevaks. Samas ei paista tulevik paljudele probleemidele vaatamata ainult mustades toonides, kirjutab Eesti Toiduainetööstuse Liidu juht Sirje Potisepp vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
USA aktsiaturud alustasid nädalat reipa tõusuga
USA suuremad aktsiaindeksid kerkisid nädala esimesel börsipäeval reipalt: S&P 500 tõusis 1,86%, Dow Jones 1,98% ja Nasdaqi liitindeks 1,59%.
USA suuremad aktsiaindeksid kerkisid nädala esimesel börsipäeval reipalt: S&P 500 tõusis 1,86%, Dow Jones 1,98% ja Nasdaqi liitindeks 1,59%.
Parimad juhid: avaliku sektori juhtide palgad peavad tõusma
Konkursi parim juht finalistid LHV Grupi juht Madis Toomsalu ja Enefit Green juht Aavo Kärmas leidsid saates „Kuum tool“, et avaliku sektori tasud peaksid olema kõrgemad kui täna. Tänavusel konkursil esikolmikusse jõudnud kahe börsifirma juhi palganumber on näiteks kolm korda kõrgem kui konkursil kolmandal finalistil, Häirekeskuse juhil Kätlin Alvelal. Juhid on juhid ja vahet ei olegi, kas nad on eraettevõttes või avalikus sektoris, leidis Aavo Kärmas.
Konkursi parim juht finalistid LHV Grupi juht Madis Toomsalu ja Enefit Green juht Aavo Kärmas leidsid saates „Kuum tool“, et avaliku sektori tasud peaksid olema kõrgemad kui täna. Tänavusel konkursil esikolmikusse jõudnud kahe börsifirma juhi palganumber on näiteks kolm korda kõrgem kui konkursil kolmandal finalistil, Häirekeskuse juhil Kätlin Alvelal. Juhid on juhid ja vahet ei olegi, kas nad on eraettevõttes või avalikus sektoris, leidis Aavo Kärmas.
Soome suurim maasikakasvataja palkab ukrainlaste asemele tailased
Soome suurim maasikakasvataja Koivistoinen Mansikkapaikka, mis on varasematel aastatel tuginenud Ukraina tööjõule, kasutab sel suvel Tai marjakorjajaid.
Soome suurim maasikakasvataja Koivistoinen Mansikkapaikka, mis on varasematel aastatel tuginenud Ukraina tööjõule, kasutab sel suvel Tai marjakorjajaid.
Ehituses mõjutavad otsuseid riik, alampakkujad ja teadmatus
Mõjukuse näitaja on see, kui keegi suudab sektorit mingis suunas liigutada. Ehituses ei ole ühtegi sellist inimest, kes suudaks seda üksinda teha, leidis Otsustajate TOPis ehitussektori pingerivis teisel kohal olev Raivo Rand.
Mõjukuse näitaja on see, kui keegi suudab sektorit mingis suunas liigutada. Ehituses ei ole ühtegi sellist inimest, kes suudaks seda üksinda teha, leidis Otsustajate TOPis ehitussektori pingerivis teisel kohal olev Raivo Rand.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.