Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Valitsus lõpetab Est-Fori tselluloositehase planeeringu

  peaminister Jüri RatasFoto: EPA

  Valitsus otsustas lõpetada Est-For Investi kavandatava tselluloositehase riigi eriplaneeringu menetlemise.

  Valitsuse kabinetiistungil otsustati, et on ilmnenud asjaolud, mille põhjal võib arvata, et Est-Fori tehase eriplaneering ei jõua lõpuni. Selleks on kõigi oluliste sihtrühmade vastuseis, rääkis peaminister Jüri Ratas pressikonverentsil.
  "Olen rõhutanud, et ei soovi eos nullida ettevõtjate initsiatiivi. Sellega kasvatatakse terve ühiskonna jõukust. Arvesse tuleb võtta aga keskkonna ja sotsiaalmajanduslikke aspekte. Kohaliku arvamuse kõrvale jätmisega otsuseid langetada ei saa," lisas Ratas.
  Peaminister lubas Est-For Investi juhtidega läbi rääkida, kas on võimalik leida paindlikkust nende plaanides, peamiselt asukoha suhtes. 
  Riigihalduse ministri Janek Mäggi sõnul läheb menetlemise lõpetamisega aega kaks kuni kolm kuud. "Kuulame ettevõtjad ära, viime läbi vajalikud toimingud ja siis lõpetatakse see lõplikult. Tänase istungi järelm oli, et valitsuse poliitiline otsus on alustada eriplaneeringu menetlemise lõpetamist," ütles Mäggi pressikonverentsil.
  Est-For Investi juhid on eelnevalt öelnud, et riigi eriplaneering on ainus planeerimisviis, kuidas nende tehas võiks teoks saada. Mäggi märkis, et kuigi kavandajad on öelnud, et neil n-ö plaan B puudub, ei tähenda see, et plaan B nüüd kiirelt tekkida ei võiks.
  Est-For Investi juhatuse liikme Margus Kohava sõnul on aga investorite seisukoht siiamaani olnud, et nad on huvitatud tehase võimaliku rajamise uurimisest vaid ühes asukohas. Otsus edasise kohta langetatakse lähinädalatel.
  Valitsus pani arendajatele süüks vähest läbirääkimist
  "Eriplaneeringu ebaõnnestumise põhjus on suuresti see, et ebaõnnestus minu arust ettevõtjate koostöö kohalike inimeste ja omavalitsustega. On näiteid, kus koostöö on väga hästi õnnestunud ka vaatamata algsele vastasseisule. Eelkõige on ettevõtja enda ülesanne tegutseda sel viisil, et jõuda soovitud tulemuseni," ütles Mäggi.
  Isamaa liige ja justiitsminister Urmas Reinsalu märkis, et eriplaneering katkestati ülekaaluka avaliku huvi tõttu. "Ei saa samastada ühe tehase arendajaid, kes soovivad teenida kasumit, ja valitsust. Selgitamiskohustus on ikkagi arendajal," ütles Reinsalu.
  Miljardieurone plaan
  Est-For Investi tehase ehitamise kavandatav maksumus oli 800 miljonit kuni 1 miljard eurot. Ettevõtte taga on tuntud Eesti metsandusärimehed Margus Kohava ja Aadu Polli. Ettevõtte tuumikinvestorid on endised Sylvesteri omanikud, kes nüüd veavad ettevõtteid, nagu Combiwood ja Kaamos Group, aga ka konkureerivad metsatöösturid, näiteks ASist Lemeks.
  Valitsus algatas riigi eriplaneeringu koostamise Est-Fori palvel mullu maikuus. Selle eesmärk oli leida planeeritavale Est-For Investi puidurafineerimistehasele sobivaim asukoht Viljandi ja Tartu maakonnas Emajõe läheduses ning koostada sobivasse asukohta detailne lahendus ehitusõiguse määramiseks.
  Toetajad lõppesid otsa
  Riigi eriplaneeringu koostamisel kohustuslike keskkonnamõju strateegilise hindamise ja muude uuringuteni eriplaneering ei jõudnudki, sest põhjustas väga teravat vastuseisu Tartumaa, eriti Tartu elanike seas. Samuti põhjustas nii konkurentide kui ka looduskaitsjate pahameelt see, et RMK ja Estfor Investi vahel on plaanis sõlmida pikaajaline tarneleping.
  Kui metsakaitsjad seisid raiemahu vastu ja konkurendid kartsid toorme hinna pärast, siis saatuslikuks sai tehase plaanidele tartlaste vastuseis Emajõe-äärsele asukohale. Kohalike argumendid olid, et Emajõe ökoloogiline seisukord on juba halb ning nii suure punktreostuse lisandumine ei oleks isegi Euroopa veedirektiiviga kooskõlas.
  Tehase algatajad kinnitasid, et õiglase otsuse saab langetada alles pärast uuringuid, kuid vastasleer pidas neid ebavajalikuks, sest Emajõe seisukorra kohta on pikaajalised uurimistulemused juba olemas. Ka kardeti Tartus, et kõikvõimalike uuringute järel otsitaks lihtsalt ümbernurgavõimalust planeering ikkagi kinnitada ning Tartu linnavalitsus andis eriplaneeringu menetluse kõige täiega kohtusse, kus esimeses astmes küll lüüa saadi.
  Viimase võimalusena pakkusid arendajad asukohana Tartust veidi eemal asuvat Tabiveret, kuid see ettepanek sai samuti tugeva vastuseisu osaliseks.
  Tartlaste ja eri erakondade Tartu liikmete survel loobusid eriplaneeringuga jätkamise toetamisest ka koalitsiooniparteid. Tänavu maikuus nõudis selle lõpetamist Isamaa esimees Helir-Valdor Seeder ning sotsiaaldemokraatide juht Jevgeni Ossinovski ütles, et nende partei ei ole tehast kunagi pooldanud.
  Kahe koalitsioonipartneri toetuse kadumise järel ei jäänud ka Keskerakonna ministritel muud üle kui nõustuda eriplaneeringu lõpetamist arutama.
 • Hetkel kuum
Marcus Keller: pool Eesti taastuvenergiast on illusioon "See, mis praegu ühiskonnas toimub, on haletsusväärne jalgade lohistamine"
Isegi, kui me ohverdame eneseväärikuse ning külmetame talvel tõukerattaga ummikus, oleme saavutanud ainult indiviidi hävitamise ja vaba tahte lõhkumise, kui me toodame taastuvenergia sildi all süsihappegaasi edasi, kirjutab majandusteemalise blogi Eksponent.ee toimetaja Marcus Keller.
Isegi, kui me ohverdame eneseväärikuse ning külmetame talvel tõukerattaga ummikus, oleme saavutanud ainult indiviidi hävitamise ja vaba tahte lõhkumise, kui me toodame taastuvenergia sildi all süsihappegaasi edasi, kirjutab majandusteemalise blogi Eksponent.ee toimetaja Marcus Keller.
Prantsuse keskpankur ei muretse kallineva nafta pärast: olgem kannatlikud
Toornafta hindade tõus ja sellele järgnenud kütuste kallinemine ei muuda Euroopa Keskpanga väljavaadet ja eesmärki tuua 2025. aastaks inflatsioon 2 protsendini, vahendab Reuters.
Toornafta hindade tõus ja sellele järgnenud kütuste kallinemine ei muuda Euroopa Keskpanga väljavaadet ja eesmärki tuua 2025. aastaks inflatsioon 2 protsendini, vahendab Reuters.
Kinnisvaraturg istub põhjas: järgmisel suvel enam sama hinnaga osta ei saa Parkimiskoht ja panipaik topitakse vägisi tasuta kaasa
Igasügisesel suurel kinnisvarainvestorite kokkutulekul "Kinnisvaraseminar 2023" tõdesid arendajad ja tuntud kinnisvaragurud, et see, mis praegu toimub kinnisvaraturul, on järgmisel aastal möödanik. Põhi on käes just praegu!
Igasügisesel suurel kinnisvarainvestorite kokkutulekul "Kinnisvaraseminar 2023" tõdesid arendajad ja tuntud kinnisvaragurud, et see, mis praegu toimub kinnisvaraturul, on järgmisel aastal möödanik. Põhi on käes just praegu!
Reaalajas börsiinfo
Toiduauto ärimees suve halvimast festivalist: tegime 70 eurot kassat
Esimese suve toiduauto ärimehena tegutsenud Myrakas rääkis saates „Äri Eestimaal“, et suvi läks ettevõttel hästi ning entusiasm on tal endiselt alles. Siiski leidus positiivsete kogemuste kõrval ka tõrvatilk meepotis, kui ta meenutas suve kõige õnnetumaks väljasõiduks kujunenud pannkoogifestivali. „See on meie jaoks halva festivali etalon,“ rääkis Myrakas.
Esimese suve toiduauto ärimehena tegutsenud Myrakas rääkis saates „Äri Eestimaal“, et suvi läks ettevõttel hästi ning entusiasm on tal endiselt alles. Siiski leidus positiivsete kogemuste kõrval ka tõrvatilk meepotis, kui ta meenutas suve kõige õnnetumaks väljasõiduks kujunenud pannkoogifestivali. „See on meie jaoks halva festivali etalon,“ rääkis Myrakas.
Maru Metalli juht kardab, et sektoris läheb raskemaks
ASi Maru Metall juhatuse esimehe Heiti Zukovitsi hinnangul läheb ehitusmaterjalitootjatel tulevikus olukord raskemaks, selgus saates “Äripäeva TOP”. See-eest on ASi Toode peadirektor Aivo Rosenberg positiivsemalt meelestatud.
ASi Maru Metall juhatuse esimehe Heiti Zukovitsi hinnangul läheb ehitusmaterjalitootjatel tulevikus olukord raskemaks, selgus saates “Äripäeva TOP”. See-eest on ASi Toode peadirektor Aivo Rosenberg positiivsemalt meelestatud.
Marcus Keller: pool Eesti taastuvenergiast on illusioon "See, mis praegu ühiskonnas toimub, on haletsusväärne jalgade lohistamine"
Isegi, kui me ohverdame eneseväärikuse ning külmetame talvel tõukerattaga ummikus, oleme saavutanud ainult indiviidi hävitamise ja vaba tahte lõhkumise, kui me toodame taastuvenergia sildi all süsihappegaasi edasi, kirjutab majandusteemalise blogi Eksponent.ee toimetaja Marcus Keller.
Isegi, kui me ohverdame eneseväärikuse ning külmetame talvel tõukerattaga ummikus, oleme saavutanud ainult indiviidi hävitamise ja vaba tahte lõhkumise, kui me toodame taastuvenergia sildi all süsihappegaasi edasi, kirjutab majandusteemalise blogi Eksponent.ee toimetaja Marcus Keller.
CUPRA avas ainulaadse garaaži uksed
Tallinnas Sõpruse puiesteel avas uksed CUPRA Garage, mille sarnast ei ole terves Eestis ega ka lähipiirkonnas. Tegemist on uudse kontseptsiooniga CUPRA kui automargi tutvustamisel oma klientidele.
Tallinnas Sõpruse puiesteel avas uksed CUPRA Garage, mille sarnast ei ole terves Eestis ega ka lähipiirkonnas. Tegemist on uudse kontseptsiooniga CUPRA kui automargi tutvustamisel oma klientidele.
Rooma paavst palus hoiduda mängimast Ukraina relvaabiga
Rooma paavst ja Vatikani riigipea Franciscus ütles laupäeval, et mõned riigid "mängivad" Ukrainaga, kui algselt varustavad ukrainlasi relvadega ja siis kaaluvad kokkuleppest taganemist, vahendab Reuters.
Rooma paavst ja Vatikani riigipea Franciscus ütles laupäeval, et mõned riigid "mängivad" Ukrainaga, kui algselt varustavad ukrainlasi relvadega ja siis kaaluvad kokkuleppest taganemist, vahendab Reuters.
Olerex ja juhatuse liige said kaela kriminaalkahtlustuse "See on lavastatud süüdistus!"
Prokuratuur kahtlustab Olerexi ja juhatuse liiget Andres Linnast valeandmete esitamises, mis puudutasid eelmise aasta lõpus Eestisse saabunud kütust.
Prokuratuur kahtlustab Olerexi ja juhatuse liiget Andres Linnast valeandmete esitamises, mis puudutasid eelmise aasta lõpus Eestisse saabunud kütust.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.