• OMX Baltic−0,02269,26
 • OMX Riga2,86942,01
 • OMX Tallinn−0,11 751,22
 • OMX Vilnius0,3992,18
 • S&P 5000,645 667,2
 • DOW 301,8540 954,48
 • Nasdaq 0,218 509,34
 • FTSE 100−0,228 146,64
 • Nikkei 225−0,4341 097,69
 • CMC Crypto 2000,000,00
 • USD/EUR0,000,91
 • GBP/EUR0,001,19
 • EUR/RUB0,0096,45
 • OMX Baltic−0,02269,26
 • OMX Riga2,86942,01
 • OMX Tallinn−0,11 751,22
 • OMX Vilnius0,3992,18
 • S&P 5000,645 667,2
 • DOW 301,8540 954,48
 • Nasdaq 0,218 509,34
 • FTSE 100−0,228 146,64
 • Nikkei 225−0,4341 097,69
 • CMC Crypto 2000,000,00
 • USD/EUR0,000,91
 • GBP/EUR0,001,19
 • EUR/RUB0,0096,45
 • 21.06.18, 12:07

Valitsus lõpetab Est-Fori tselluloositehase planeeringu

Valitsus otsustas lõpetada Est-For Investi kavandatava tselluloositehase riigi eriplaneeringu menetlemise.
peaminister Jüri Ratas
 • peaminister Jüri Ratas
 • Foto: EPA
Valitsuse kabinetiistungil otsustati, et on ilmnenud asjaolud, mille põhjal võib arvata, et Est-Fori tehase eriplaneering ei jõua lõpuni. Selleks on kõigi oluliste sihtrühmade vastuseis, rääkis peaminister Jüri Ratas pressikonverentsil.
"Olen rõhutanud, et ei soovi eos nullida ettevõtjate initsiatiivi. Sellega kasvatatakse terve ühiskonna jõukust. Arvesse tuleb võtta aga keskkonna ja sotsiaalmajanduslikke aspekte. Kohaliku arvamuse kõrvale jätmisega otsuseid langetada ei saa," lisas Ratas.
Peaminister lubas Est-For Investi juhtidega läbi rääkida, kas on võimalik leida paindlikkust nende plaanides, peamiselt asukoha suhtes. 
Riigihalduse ministri Janek Mäggi sõnul läheb menetlemise lõpetamisega aega kaks kuni kolm kuud. "Kuulame ettevõtjad ära, viime läbi vajalikud toimingud ja siis lõpetatakse see lõplikult. Tänase istungi järelm oli, et valitsuse poliitiline otsus on alustada eriplaneeringu menetlemise lõpetamist," ütles Mäggi pressikonverentsil.
Est-For Investi juhid on eelnevalt öelnud, et riigi eriplaneering on ainus planeerimisviis, kuidas nende tehas võiks teoks saada. Mäggi märkis, et kuigi kavandajad on öelnud, et neil n-ö plaan B puudub, ei tähenda see, et plaan B nüüd kiirelt tekkida ei võiks.
Est-For Investi juhatuse liikme Margus Kohava sõnul on aga investorite seisukoht siiamaani olnud, et nad on huvitatud tehase võimaliku rajamise uurimisest vaid ühes asukohas. Otsus edasise kohta langetatakse lähinädalatel.
Valitsus pani arendajatele süüks vähest läbirääkimist
"Eriplaneeringu ebaõnnestumise põhjus on suuresti see, et ebaõnnestus minu arust ettevõtjate koostöö kohalike inimeste ja omavalitsustega. On näiteid, kus koostöö on väga hästi õnnestunud ka vaatamata algsele vastasseisule. Eelkõige on ettevõtja enda ülesanne tegutseda sel viisil, et jõuda soovitud tulemuseni," ütles Mäggi.
Isamaa liige ja justiitsminister Urmas Reinsalu märkis, et eriplaneering katkestati ülekaaluka avaliku huvi tõttu. "Ei saa samastada ühe tehase arendajaid, kes soovivad teenida kasumit, ja valitsust. Selgitamiskohustus on ikkagi arendajal," ütles Reinsalu.
Miljardieurone plaan
Est-For Investi tehase ehitamise kavandatav maksumus oli 800 miljonit kuni 1 miljard eurot. Ettevõtte taga on tuntud Eesti metsandusärimehed Margus Kohava ja Aadu Polli. Ettevõtte tuumikinvestorid on endised Sylvesteri omanikud, kes nüüd veavad ettevõtteid, nagu Combiwood ja Kaamos Group, aga ka konkureerivad metsatöösturid, näiteks ASist Lemeks.
Valitsus algatas riigi eriplaneeringu koostamise Est-Fori palvel mullu maikuus. Selle eesmärk oli leida planeeritavale Est-For Investi puidurafineerimistehasele sobivaim asukoht Viljandi ja Tartu maakonnas Emajõe läheduses ning koostada sobivasse asukohta detailne lahendus ehitusõiguse määramiseks.
Toetajad lõppesid otsa
Riigi eriplaneeringu koostamisel kohustuslike keskkonnamõju strateegilise hindamise ja muude uuringuteni eriplaneering ei jõudnudki, sest põhjustas väga teravat vastuseisu Tartumaa, eriti Tartu elanike seas. Samuti põhjustas nii konkurentide kui ka looduskaitsjate pahameelt see, et RMK ja Estfor Investi vahel on plaanis sõlmida pikaajaline tarneleping.
Kui metsakaitsjad seisid raiemahu vastu ja konkurendid kartsid toorme hinna pärast, siis saatuslikuks sai tehase plaanidele tartlaste vastuseis Emajõe-äärsele asukohale. Kohalike argumendid olid, et Emajõe ökoloogiline seisukord on juba halb ning nii suure punktreostuse lisandumine ei oleks isegi Euroopa veedirektiiviga kooskõlas.
Tehase algatajad kinnitasid, et õiglase otsuse saab langetada alles pärast uuringuid, kuid vastasleer pidas neid ebavajalikuks, sest Emajõe seisukorra kohta on pikaajalised uurimistulemused juba olemas. Ka kardeti Tartus, et kõikvõimalike uuringute järel otsitaks lihtsalt ümbernurgavõimalust planeering ikkagi kinnitada ning Tartu linnavalitsus andis eriplaneeringu menetluse kõige täiega kohtusse, kus esimeses astmes küll lüüa saadi.
Viimase võimalusena pakkusid arendajad asukohana Tartust veidi eemal asuvat Tabiveret, kuid see ettepanek sai samuti tugeva vastuseisu osaliseks.
Tartlaste ja eri erakondade Tartu liikmete survel loobusid eriplaneeringuga jätkamise toetamisest ka koalitsiooniparteid. Tänavu maikuus nõudis selle lõpetamist Isamaa esimees Helir-Valdor Seeder ning sotsiaaldemokraatide juht Jevgeni Ossinovski ütles, et nende partei ei ole tehast kunagi pooldanud.
Kahe koalitsioonipartneri toetuse kadumise järel ei jäänud ka Keskerakonna ministritel muud üle kui nõustuda eriplaneeringu lõpetamist arutama.

Seotud lood

 • ST
Sisuturundus
 • 28.06.24, 16:26
Küsitlus: keskpangad plaanivad kulla osturallile hoogu juurde anda
Aina rohkem on keskpanku, kes plaanivad järgmise aasta jooksul oma kullareserve suurendada. Samuti ootavad keskpangad, et ka teised keskpangad ostavad rohkem kulda, selgub värskest iga-aastasest Maailma Kullanõukogu (WGC) küsitlusest.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Äripäeva esilehele