• Jaga lugu:

  Prokuratuur kergitas katet Läti keskpanga juhi süüasjalt

  Läti keskpanga juht Ilmars RimševicsFoto: EPA

  Asjasse on segatud Trasta komercbanka, suured altkäemaksud ja sõit Kamtšatkale, võtab Läti keskpanga juhiga seotud uurimise kokku Dienas Bizness.

  Reedel selgitas Läti prokuratuuri eriti tähtsate asjade prokurör Viorika Jirgena pressikonverentsil üksikasju, mis puudutavad Läti keskpanga juhi Ilmars Rimševicsi ja poliitikutele lähedal seisva ärimehe Maris Martinsonsiga.
  Jutt käib aastatest 2010-2013, kui Rimševics sai Läti keskpanga juhi kohale ja oli täielikult informeeritud kõigest, mis toimus finants- ja kapitalituru komisjoni seinte vahel. Tänu sellele infole ja oma pangandusalastele teadmistele aitas ta Trasta komercbanka ühel omanikul ette valmistada ettekandeid komisjonile..
  Esimest korda pöördus panga kaasomanik Rimševicsi poole 2010. aastal, kui pangal oli tekkinud probleeme nõuete täitmisega, täpsemalt likviidsusprobleemid. Rimševics andis teada, kuidas on kõige parem komisjoniga suhelda. Vastu sai ta hinnalise reisi Kamtšatkale. Nii algas koostöö.
  Prokurör rõhutab, et tänu nõuannetele ja informatsioonile, mida saadi Rimševicsilt, õnnestus pangal pikka aega komisjoni eksitada.
  Appi võetakse vahendaja
  Teisel korral pöördus panga osanik Rimševicsi poole 2012. aastal, kui komisjon võttis vastu mitu otsust, mis piirasid Trasta tegevust.
  Siis tuleb mängu teine panga osanik ja raha ei anta üle mitte otse, vaid vahendaja kaudu. Seda inimest (lehe andmetel on suure tõenäosusega tegemist Martinsonsiga) süüdistatakse altkäemaksu vahendamises.
  Jutt käib poolest miljonist eurost, mis pidi makstama kahes jaos. Esimene osa makstigi 2013.aasta aprilliks, kusjuures vahendaja sai sellest kümnendiku ehk 25 000 eurot.
  Pärast raha saamist lahenes Trasta komercbanka tegevuse piiramise asi neile soodsalt ja seda juba sama aasta mais.
  Pangapidajad pole keskpankuriga rahul
  Sellegipoolest ei suutnud pank oma likviidsusprobleeme lahendada ja sattus taas komisjoni sanktsioonide alla. Siis leidsidki panga omanikud, et Rimševics pole nende raha ära teeninud ja keeldusid lubatud tasu teist osa välja maksmast.
  Miks tegeletakse selle vana asjaga alles nüüd, küsib leht. Selle aasta veebruaris pöördusid altkäemaksu andjad korruptsioonivastase võitluse büroosse ja teatasid altkäemaksust Rimševicsile. Kohe algatati uurimine, koguti tõendeid ja seejärel peeti Rimševics kinni.
  Prokurör juhtis tähelepanu, et seaduse järgi on altkäemaksu andja, kes oma teost teatab, vastutusest vabastatud.
  Seda, kui kiiresti asja uurimine lõpule võib jõuda, polnud eriti tähtsate asjade prokurör Viorika Jirgena nõus ütlema. Ta loodab, et asja aktiivne uurimine jõuab lõpule selle aasta lõpuks.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Gregor Raudvere: kalli elektri kurja juur
Iga ministeerium, kohalik omavalitsus ning eri ametiasutused vaatavad energeetikat vaid oma mätta otsast ja just seda suppi me praegu kõrge elektri hinna näol helbime, kirjutab ettevõtja, OÜ Adepte Group juhatuse liige Gregor Raudvere.
Iga ministeerium, kohalik omavalitsus ning eri ametiasutused vaatavad energeetikat vaid oma mätta otsast ja just seda suppi me praegu kõrge elektri hinna näol helbime, kirjutab ettevõtja, OÜ Adepte Group juhatuse liige Gregor Raudvere.
Elektriautotootjad SECiga pahuksis
USA Väärtpaberi-ja Börsikomisjon (SEC) on nii Tesla kui ka Lucid Motorsi uurimise alla võtnud, vahendab Yahoo Finance.
USA Väärtpaberi-ja Börsikomisjon (SEC) on nii Tesla kui ka Lucid Motorsi uurimise alla võtnud, vahendab Yahoo Finance.
Elektri hind tõusis uue rekordini Novembri algusega võrreldes 15kordne tõus
Eesti piirkonnas on elektri hind täna rekordiliselt kõrge, keskmine megavatt-tunni hind ulatub enam kui 290 euroni, selgub Nord Pooli andmetest.
Eesti piirkonnas on elektri hind täna rekordiliselt kõrge, keskmine megavatt-tunni hind ulatub enam kui 290 euroni, selgub Nord Pooli andmetest.
Tööstur: tootjad peaksid julgemalt hindu tõstma
"Et ettevõtted oleksid tugevad, arendaksid tootmistehnoloogiaid ja saaksid teha rohelisemaid valikuid, on toote hinna tõstmine paratamatu," ütles mööblitootja Bed Factory Sweden juht Indrek Aasna hiljuti konverentsil "Tööstuse äriplaan 2022".
"Et ettevõtted oleksid tugevad, arendaksid tootmistehnoloogiaid ja saaksid teha rohelisemaid valikuid, on toote hinna tõstmine paratamatu," ütles mööblitootja Bed Factory Sweden juht Indrek Aasna hiljuti konverentsil "Tööstuse äriplaan 2022".