Äripäev • 24. juuli 2018 kell 12:30

Riik pani kuluprognoosiga täkkesse

Foto: PantherMedia/Scanpix

Rahandusministeeriumi andmetel on aasta viie esimese kuuga riigieelarves kavandatud kuludest ja investeeringutest kasutatud 3,93 miljardit eurot ehk 36,3 protsenti planeeritud aasta eelarvest.

Välistoetusi on kasutatud 162,18 miljonit ehk 15,2 protsenti aastaks planeeritust. Tulusid on riik esimese viie kuuga saanud 3,81 miljardit eurot ehk 37 protsenti aastaks planeeritust, teatas rahandusministeerium.

Riigieelarves on selleks aastaks planeeritud tulude maht koos edasiantavate tuludega 10,31 miljardit eurot ning kulude ja investeeringute maht koos eelmisest aastast ülekantud rahaga 10,83 miljardit eurot. Võrreldes 2017. aastaga on selle aasta planeeritud tulude maht 826,7 miljonit eurot ehk 8,7 protsenti suurem ning kulude ja investeeringute maht 929 miljonit ehk 9,4 protsenti suurem.

Tänavuse riigieelarve kogukuludest moodustavad välistoetused 1,06 miljardit eurot ehk 10 protsenti, millele lisandub 84,9 miljonit eurot riigipoolset kaasrahastamist. Välisraha kogumahust moodustavad ligikaudu 80 protsenti Euroopa Liidu struktuuri- ja investeerimisfondid.

Likviidseid finantsvarasid ehk hoiuseid ja võlakirju oli riigikassas mai lõpu seisuga 1,06 miljardit eurot, millest likviidsusreservis oli 619,8 miljonit, omandireformi reservfondis 27,9 miljonit ning stabiliseerimisreservis 412,6 miljonit eurot.

Eelmise aasta lõpu seisuga võrreldes on riigikassa hallatavate likviidsete varade maht 95,2 miljoni euro ehk 8,2 protsendi võrra väiksem. Sealhulgas vähenes likviidsusreserv 98,4 miljoni euro võrra ehk 13,7 protsenti, omandireformi reservifond suurenes 2,8 miljonit eurot ehk 11,2 protsenti ja stabiliseerimisreserv suurenes 0,4 miljonit eurot ehk 0,1 protsenti.

Reservide vähenemine aasta alguses on tavapärane, sest siis tagastatakse üksikisiku tulumaksu. Lisaks on makstud välja Euroopa Liidu raha, samas kui uus raha Euroopa Liidust tuleb hiljem. Suurem tulude laekumine jääb igal aastal pigem aasta teise poolde, selgitas rahandusministeerium.

Hetkel kuum