• Sampo kunagised juhid tõrjuvad süüdistusi, nagu oleks Sampo Eestis nende valve all kahtlaseid tehinguid lasknud teha.Foto: Kauppalehti
  Jaga lugu:

  Sampo endised juhid tõrjuvad süüdistusi

  Danske viide, et pank päris 1500 kahtlast klienti Soome Sampo panga käest, tekitab paksu pahameelt soomlastes, kes ruttavad kinnitama, et nemad Eestis toimunud kahtlastest tehingutest midagi ei teadnud.

  Ylele kinnitas Sampo kontsern kolmapäeval, et nemad mingist kahtlasest rahast Sampo Eesti pangas sellal, kui Sampo pank veel Sampo finantsgrupi osa oli, midagi ei teadnud.
  Enne taanlaste tulekut Sampo panka juhtinud Mika Ihamuotila ütles ajalehele Helsingin Sanomat, et tema ajal ei tulnud ühegi riigi ametiasutused tema juurde ei Sampo Eesti üksuse ega selle klientide pärast kaebama.
  „Niikaua, kuni Sampo pank kuulus Sampo gruppi, ei olnud seal mingit segadust rahapesu asjadega, ning vastupidiste uudiste korral oleks panga juhtkond kiirelt reageerinud,“ ütles Ihamuotila.
  Eile avaldatud Danske raportis märgitakse, et pea veerandi kahtlastest klientidest päris pank tegelikult 2007. aastal, kui Eesti haru läks taanlaste kätte. Samuti edastas Taani järelevalve toona Danskele mureliku teate Vene keskpangalt.
  Selles juhiti tähelepanu Sampo Eesti pangas toimuvale "maksu- ja tollireeglite võimalikule rikkumisele," "lihtsalt kuritegelikule tegevusele, sealhulgas rahapesule," mille maht võis Vene keskpanga kahtlustuse järgi ulatuda "miljarditesse rubladesse aastas." Taanlased rahustasid toona järelevalveasutuse maha ning ise midagi ette ei võtnud.
  Sampo kontserni kunagise pealiku Björn Wahlroosi kommentaari lehel saada ei õnnestunud, kuid üks nimetuks jäänud, kuid asjadega kursis olev Sampos juhikohal töötanud allikas märkis, et midagi ebaseaduslikku Eestis ei tuvastatud, kuid sealsed offshore-ettevõtetest kliendid pangagrupi kliendiprofiiliga üldiselt kokku ei sobinud.
  „Kui keegi müüs venelastele kaupa, aga maksed laekusid pärast offshore-firmadelt, siis võis küll jääda mulje, et Vene tollidest on mööda mindud,“ ütles ta.
  Sampo grupp, mis praegu tegeleb peamiselt kindlustusteenustega, müüs 2006. aasta lõpus Sampo panga 4 miljardi euro eest Taani suurimale pangale Danskele.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Liina Laas: mida ettevõtjad väliseksperte palgates tegelikult kardavad?
Jutt, et välismaist IT-spetsialisti ei soovita turvariski tõttu palgata, võib olla hirmust või kogenematusest tingitud hädavale, kirjutab personali- ja finantstehnoloogia idufirma Deel Baltikumi regioonijuht Liina Laas.
Jutt, et välismaist IT-spetsialisti ei soovita turvariski tõttu palgata, võib olla hirmust või kogenematusest tingitud hädavale, kirjutab personali- ja finantstehnoloogia idufirma Deel Baltikumi regioonijuht Liina Laas.
Kulla hind tõusis enam kui kahe kuu tippu
Kulla hind tõusis enam kui kahe kuu kõrgeima tasemeni, sest Ukrainaga seotud geopoliitilised pinged ning aktsiate odavnemine panid investoreid turvasadamat otsima, vahendab Reuters.
Kulla hind tõusis enam kui kahe kuu kõrgeima tasemeni, sest Ukrainaga seotud geopoliitilised pinged ning aktsiate odavnemine panid investoreid turvasadamat otsima, vahendab Reuters.
Aasta ettevõtte Chemi-Pharmi finantsjuhi vaade kriisiga kohanemisele: Directo äritarkvara sai asendamatuks
Sügisel 2021 Eesti aasta ettevõtteks kuulutatud keemiatööstusettevõte Chemi-Pharm on hiljuti seisnud vastamisi mitmete keeruliste olukordadega, mis on aga ettevõtet kokkuvõttes hoopis tugevamaks muutnud. Koroonakriisis kasvas nõudlus desinfitseerimisvahendite järele, kuid samamoodi tegi järsu hüppe ka rahvusvaheline konkurents pakendite ja tooraine turul, viies üles toorme hinnad. Chemi-Pharmi finantsjuht Merle Vacker jagab oma vaadet kriisis esile kerkinud väljakutsetele.
Sügisel 2021 Eesti aasta ettevõtteks kuulutatud keemiatööstusettevõte Chemi-Pharm on hiljuti seisnud vastamisi mitmete keeruliste olukordadega, mis on aga ettevõtet kokkuvõttes hoopis tugevamaks muutnud. Koroonakriisis kasvas nõudlus desinfitseerimisvahendite järele, kuid samamoodi tegi järsu hüppe ka rahvusvaheline konkurents pakendite ja tooraine turul, viies üles toorme hinnad. Chemi-Pharmi finantsjuht Merle Vacker jagab oma vaadet kriisis esile kerkinud väljakutsetele.
Kurioosne: enamus maailma krüptoäridest on registreeritud Eestisse Käive ulatub miljardite eurodeni
Rahapesu andmebüroo värske raporti kohaselt on enamus maailmas tegutsevatest virtuaalvääringut pakkuvatest ettevõtetest registreeritud Eestis. Neil on miljoneid kliente ning käive ulatub 20 miljardi euroni. Samas toob järelevalve välja, et sektoris tegutsevatel ettevõtete on riskid maandamata.
Rahapesu andmebüroo värske raporti kohaselt on enamus maailmas tegutsevatest virtuaalvääringut pakkuvatest ettevõtetest registreeritud Eestis. Neil on miljoneid kliente ning käive ulatub 20 miljardi euroni. Samas toob järelevalve välja, et sektoris tegutsevatel ettevõtete on riskid maandamata.