Äripäev • 28. september 2018 kell 5:58
Danske vilepuhuja advokaadid nõuavad ametivõimudelt oma kliendile suuremat kaitset.  

Danske vilepuhujale nõutakse kaitset

Ebaeetiline ja Danske vilepuhuja põhiõigusi rikkuv oli Danske Marketsi kunagise juhi Howard Wilkinsoni advokaatide sõnul tema nime avalikustamine ja valeinfo jagamine Eesti Ekspressile.

„Selliste kaebajate nimed ei jää alati saladuseks“, kirjutas Eesti Ekspress kolmapäeval loos, mis kandis pealkirja "Rehe Papp. Danske skandaali käivitas kättemaks." Leheloos avalikustatud Danske skandaalist emapanka vilepuhuja raporti teinud Howard Wilkinsoni advokaadid ei ole sündinu üle kuigi rõõmsad.

"Artikli allikateks olid neli Danske Banki töötajat, kes identifitseerisid Wilkinsoni ilma tema teadmise või nõusolekuta. Danske Bank on vilepuhuja isiku avalikuks tegemisega rikkunud tema seadustega kaitstud põhiõigusi," kirjutasid Wilkinsoni advokaadid Washingtoni advokaadibüroost Kohn, Kohn & Colapinto Eesti ametivõimudele.

Lisaks oli hea hulk Ekspressi loo allikate väidetest advokaatide kinnitusel lihtsalt vale.

Lavly Perlingule, Urmas Reinsalule ning nende Taani ametivõimudele saadetud kirjas nõuavad advokaadid Wilkinsonile kaitset, sest tema nime avalikustamine on rahvusvaheliste lepete järgi võrdsustatav kättemaksu ja hirmutamisega.

Samuti märkisid advokaadid, et vilepuhuja tegevuse piiramine mitte-avalikustamise kokkuleppega, ei ole kooskõlas rahvusvaheliste kokkulepetega.

Danskes Marketsis väärtpaberitega kauplemist juhtinud Wilkinson oli nimelt saatnud 2013-2014. aastani panga peakontorisse mitu e-kirja, milles teavitas juhtkonda Danske Eesti filiaalis toimunud rikkumistest. Tema teadete põhjal tehtud siseaudit kinnitas tema teateid, kuid panga juhtkonna poolt mingit reageeringut ei tulnud.

Hetkel kuum