• Jaga lugu:

  Prokuratuur tahab suuremaid õigusi varjatud jälitustegevuseks

  Lavly Perlingu sõnul esitas Bill Browder Danske rahapesu asjas kolm avaldust ja need on üle vaadanud ka kõik kohtuastmed, otsides eelkuriteole viitavaid tunnuseid. Üks kord alustati Bill Browderi avalduse alusel ka menetlust, mis lõpetati.Foto: Eiko Kink

  Riigi peaprokurör Lavly Perling märkis riigikogu õiguskomisjoni istungil, et rahapesu tõendamine enne 2017. aasta seadusemuudatust oli märgatavalt raskem kui praegu, kuid ikkagi nõuab selliste kuritegude avastamine tõsisemaid tööriistu, teiste seas jälitustegevust, sest lihtsa küsimuse peale keegi selliseid kuritegusid üles tunnistama ei kipu.

  Seda, kui mingi seltskond kasutab panka rahapesu masinana ning põhimõtteliselt jätab panga nõuded täitmata, avalike menetlustoimingutega niisama lihtsalt välja ei selgita. Jälitustegevust seepärast näiteks 2012. ja 2013. aastal ka ei tehtud, sest puudusid andmed, kas see oleks ka proportsionaalne. Pelgalt kuriteoteate pinnalt seda niisama lihtsalt teha ei saa, lisas Perling.
  Perling juhtis tähelepanu veel sellele, et näiteks rahapesualane kokkulepe kui kuritegu ei kuulu Eestis jälituskataloogi, sama käib näiteks tunnistaja ähvardamise ja tunnistaja mõjutamise kohta. Nn valgekraelises kuritegevuses kasutatakse samuti väga jõhkraid meetodeid ja seda nii asjaosaliste kui võimalike kuritegudest teavitavate isikute mõjutamiseks.
  Samuti soovitas Perling riigikogul uuendada kriminaalmenetluse seadustikku viisil, mis võimaldaks seal teha rohkem digitaalseid toiminguid, et saaks hiireklõpsuga saata hommikul või öösel sündmuskohalt saata materjalid otse kohtutele.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Anu Ruul: kestliku innovatsiooni võimalikkusest Maal – kümme sammu maailmalõpust eemale
Innovatsioon ja kestlik innovatsioon ei peaks olema kaks eri terminit, kestlikes uutes innovatsioonides peituvad väga suured tulevikuärid, kirjutab konsultant ja koolitaja Anu Ruul Äripäeva essees.
Innovatsioon ja kestlik innovatsioon ei peaks olema kaks eri terminit, kestlikes uutes innovatsioonides peituvad väga suured tulevikuärid, kirjutab konsultant ja koolitaja Anu Ruul Äripäeva essees.
USA aktsiaturg: Nasdaq pani langusnädalale punase punkti
Tehnoloogiaaktsiaist pungil Nasdaqi liitindeks lõpetas börsinädala 2,72 protsendise kukkumisega; languses olid ka kõik teised peamised USA börsiindeksid.
Tehnoloogiaaktsiaist pungil Nasdaqi liitindeks lõpetas börsinädala 2,72 protsendise kukkumisega; languses olid ka kõik teised peamised USA börsiindeksid.
Raadiohitid: ühe Eesti panga juhtimisviga ja uus Tuul Tallinna börsil
Lõppeval nädalal puistasid raadioeetrisse tarkuseteri ettevõtja Indrek Neivelt, kes analüüsis kahe Eesti panga konkurentsi, Swedbank Eesti juht Olavi Lepp, kes rääkis spetsialistist juhiks kujunemisest, ning elektritõukeratta jagamisteenuse Tuul kaasasutaja Kristjan Maruste, kelle sõnul hakkab ettevõte lähiajal Tallinna börsilt kaasama võlakirjadega finantseeringuid.
Lõppeval nädalal puistasid raadioeetrisse tarkuseteri ettevõtja Indrek Neivelt, kes analüüsis kahe Eesti panga konkurentsi, Swedbank Eesti juht Olavi Lepp, kes rääkis spetsialistist juhiks kujunemisest, ning elektritõukeratta jagamisteenuse Tuul kaasasutaja Kristjan Maruste, kelle sõnul hakkab ettevõte lähiajal Tallinna börsilt kaasama võlakirjadega finantseeringuid.
Rekordilisest pakiturust poolt kontrollib Omniva
Lõppenud aastal liikus pakiautomaatidesse üle 12 miljoni paki, mis on 33% rohkem kui aasta varem.
Lõppenud aastal liikus pakiautomaatidesse üle 12 miljoni paki, mis on 33% rohkem kui aasta varem.