• Jaga lugu:

  Raivo Rand: järgmisel aastal ehitusturul kergemaks ei lähe

  Eesti Ehituskonverents 2017. Kultuurikatlas. Vasakul Raivo Rand, paremal majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi ehituse asekantsler Jüri Rass.Foto: Raul Mee

  Tegutsemine ehituses, ehitusmaterjalide tootmises ja kinnisvaras on taganud Raivo Rannale ja Aivar Tuulbergile jätkuva dividendivoo.

  Kahel viimasel aruandeaastal – 2017. ja 2016. aastal – on mõlemad mehed võtnud dividende umbes miljon eurot, millest lõviosa pärineb ASist Vallikraavi Kinnisvara, selgub täna ilmunud Dividendi TOPist.
  “Kui kasumit tekib, siis võib natuke ka enda eest hoolitseda,” ütles ASi Rand & Tuulberg Grupp juht ja kaasomanik Raivo Rand. “Meil ei ole otsest dividendipoliitikat. Dividendi suurus sõltub majandusaastast ja ka sellest, kas on parasjagu kusagile investeerida või mitte.”
  Rand ei tahtnud rääkida, kuhu tema dividendiraha investeerib. “See on igaühe enda teema, mida rahaga teeb,“ jäi ta napisõnaliseks. “Kukil on mõni eluasemelaen, mis tuleb tasuda. Vaja on last koolitada ja on veel mitu asja, kuhu raha kulub.”
  Rand oli päri väitega, et nende põhiline dividendiallikas on Vallikraavi Kinnisvara. “Me pole kinnisvaras suuri riske võtnud, see valdkond on meile aastate jooksul olnud suhteliselt stabiilne,” kommenteeris ta. “Kui ehitusmaterjalide tootmine on tänavu läinud isegi paremini kui võinuks arvata, siis ehituses on viimased kaks aastat olnud suhteliselt keeruline ja raske.”
  Ranna sõnul on põhiprobleem madalad pakkumishinnad. “Ehkki ehitusmahud on kasvanud, pakutakse normaalsest hinnast 10–12 protsenti vähem,” seletas ta. “Kuidas pakkujad sellisest olukorrast välja tulevad, ei tea. Meie sellist riski ei julge võtta. Oleme kõik oma ehitustööd korrektselt ja tähtajaks lõpetanud, kliendid on rahul olnud.”
  Rand on veendunud, et ehitusturul järgmisel aastal kergemaks ei lähe. “On kaks varianti: maht jääb samaks või langeb natuke,” prognoosis ta. “Näha on, et riik tirib oma tellimusi natuke kokku. Samas eratellijate käitumine on etteaimamatu.”
  Rand lisas, et kuigi turule on tulemas suuri töid, kaasneb sellega kõva hinnasurve, eelkõige töövõtjatelt, ja natuke tõusevad ka ehitusmaterjalide hinnad. “Ma ennustan, et nii mõnigi ehitusfirma, mis on sellel aastal võtnud tööd liiga madala hinnaga sisse, võib sattuda tuleval aastal väga suurtesse raskustesse.”
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Aimar Ventsel: Kesk-Aasia õppetund – autoriteet pole jumalast antud
Pikemas perspektiivis on parem mõnevõrra võimu jagada, selmet panna alluvaid ihaldama absoluutset võimu pakkuvat ülemuse ametit, et siis ise sama autoritaarselt kõigile koht kätte näidata, kirjutab Kasahstani värske näite varal etnoloogiadoktor Aimar Ventsel.
Pikemas perspektiivis on parem mõnevõrra võimu jagada, selmet panna alluvaid ihaldama absoluutset võimu pakkuvat ülemuse ametit, et siis ise sama autoritaarselt kõigile koht kätte näidata, kirjutab Kasahstani värske näite varal etnoloogiadoktor Aimar Ventsel.
Naftaturgu suunab 61aastase inseneri käsi
Naftaturg on keerulise 2021. aasta läbinud suuremate hüpeteta – otsekui suunaks kellegi käsi toornafta hinda rahulikult, kuid kindlalt ülesmäge. Selle käe omanik on 61aastane naftainsener ja kuningapoeg, Saudi Araabia energeetika­minister Abdulaziz bin Salman Al Saud.
Naftaturg on keerulise 2021. aasta läbinud suuremate hüpeteta – otsekui suunaks kellegi käsi toornafta hinda rahulikult, kuid kindlalt ülesmäge. Selle käe omanik on 61aastane naftainsener ja kuningapoeg, Saudi Araabia energeetika­minister Abdulaziz bin Salman Al Saud.
Heiki Einpaul: kõige kõvema kisaga pole alati kõige suurem probleem
Energia kallinemisega toimetulemise võtmelahendus on säästlikumad ja alternatiivsed lahendused ning need, kes ainult virisevad ja abi nõuavad, jäävadki lõpuks hammasrataste vahele või õpivad efektiivsemalt taotlusi kirjutama, ütleb masinaehitusettevõtte Hekotek omanik Heiki Einpaul tööstusjuhtide küsitluse vastuses.
Energia kallinemisega toimetulemise võtmelahendus on säästlikumad ja alternatiivsed lahendused ning need, kes ainult virisevad ja abi nõuavad, jäävadki lõpuks hammasrataste vahele või õpivad efektiivsemalt taotlusi kirjutama, ütleb masinaehitusettevõtte Hekotek omanik Heiki Einpaul tööstusjuhtide küsitluse vastuses.
Endised kolleegid läksid Ukraina hanke pärast kaklema
Kaks Eesti ettevõtet vaidlevad tuntud Ukraina riigiettevõtte Antonov korraldatud hanke üle. Mõlemad süüdistavad teineteist ebaausas mängus.
Kaks Eesti ettevõtet vaidlevad tuntud Ukraina riigiettevõtte Antonov korraldatud hanke üle. Mõlemad süüdistavad teineteist ebaausas mängus.