Väinu Rozental • 19. detsember 2018 kell 9:26
Uudised
Ainult tellijale

Raivo Rand: järgmisel aastal ehitusturul kergemaks ei lähe

Eesti Ehituskonverents 2017. Kultuurikatlas. Vasakul Raivo Rand, paremal majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi ehituse asekantsler Jüri Rass.  Foto: Raul Mee

Tegutsemine ehituses, ehitusmaterjalide tootmises ja kinnisvaras on taganud Raivo Rannale ja Aivar Tuulbergile jätkuva dividendivoo.

Kahel viimasel aruandeaastal – 2017. ja 2016. aastal – on mõlemad mehed võtnud dividende umbes miljon eurot, millest lõviosa pärineb ASist Vallikraavi Kinnisvara, selgub täna ilmunud Dividendi TOPist.

“Kui kasumit tekib, siis võib natuke ka enda eest hoolitseda,” ütles ASi Rand & Tuulberg Grupp juht ja kaasomanik Raivo Rand. “Meil ei ole otsest dividendipoliitikat. Dividendi suurus sõltub majandusaastast ja ka sellest, kas on parasjagu kusagile investeerida või mitte.”

Rand ei tahtnud rääkida, kuhu tema dividendiraha investeerib. “See on igaühe enda teema, mida rahaga teeb,“ jäi ta napisõnaliseks. “Kukil on mõni eluasemelaen, mis tuleb tasuda. Vaja on last koolitada ja on veel mitu asja, kuhu raha kulub.”

Rand oli päri väitega, et nende põhiline dividendiallikas on Vallikraavi Kinnisvara. “Me pole kinnisvaras suuri riske võtnud, see valdkond on meile aastate jooksul olnud suhteliselt stabiilne,” kommenteeris ta. “Kui ehitusmaterjalide tootmine on tänavu läinud isegi paremini kui võinuks arvata, siis ehituses on viimased kaks aastat olnud suhteliselt keeruline ja raske.”

Ranna sõnul on põhiprobleem madalad pakkumishinnad. “Ehkki ehitusmahud on kasvanud, pakutakse normaalsest hinnast 10–12 protsenti vähem,” seletas ta. “Kuidas pakkujad sellisest olukorrast välja tulevad, ei tea. Meie sellist riski ei julge võtta. Oleme kõik oma ehitustööd korrektselt ja tähtajaks lõpetanud, kliendid on rahul olnud.”

Rand on veendunud, et ehitusturul järgmisel aastal kergemaks ei lähe. “On kaks varianti: maht jääb samaks või langeb natuke,” prognoosis ta. “Näha on, et riik tirib oma tellimusi natuke kokku. Samas eratellijate käitumine on etteaimamatu.”

Rand lisas, et kuigi turule on tulemas suuri töid, kaasneb sellega kõva hinnasurve, eelkõige töövõtjatelt, ja natuke tõusevad ka ehitusmaterjalide hinnad. “Ma ennustan, et nii mõnigi ehitusfirma, mis on sellel aastal võtnud tööd liiga madala hinnaga sisse, võib sattuda tuleval aastal väga suurtesse raskustesse.”

Tervet täna ilmunud Dividendi TOPi saab lugeda SIIT.

Hetkel kuum