• Jaga lugu:

  Tööandjad: Eesti peab leidma viisi kuidas tagada heaolu vanenevale ühiskonnale

  Tööandjate keskliidu hinnangul seisab pikas perspektiivis Eesti ees küsimus: kuidas teha targemat tööd ja teenida rohkem tulu, et vananevat ühiskonda väiksema inimjõuga üleval pidada.Foto: Raul Mee, Andres Haabu

  Hoolimata ebastabiilsusest nii Eestis kui ka välisriikides on kohalikud ettevõtjad kasvatanud konkurentsivõimet ja tõmbavad investorite pilke, märkis Tööandjate Keskliit. Sellest hoolimata peab valitsus ja riik tegema kiiremaid samme, et tulevikus ülalpidada vanenevat ühiskonda.

  „2018. aastal jätkus majanduskasv ja tööd ning tellimusi jätkus kõikidele sektoritele. Samas on majanduses nii meil kui mujal mitmeid ärevust tekitavaid ilminguid - Itaalia eelarve ja poliitiline olukord, Brexit, Pariisi rahutused ja eelarve, kaubandus ja sõjalised konfliktid. Üha enam hoiatatakse ka majanduse ülekuumenemise eest,“ nentis tööandjate keskliidu kõneisik Andres Kask.
  Tööjõuturul on hõivatud täna Eesti kõigi aegade suurim protsent inimesi, aga neid ei jätku ikkagi, puudus on kõikides sektorites ja palgatasemetel. „Hõive muudkui täieneb ning ettevõtjal on vaba töötajat leida üha raskem, mis paneb kõiki tööandjaid vaatama alternatiivide poole,“ märkis Kask
  Tööandjate keskliidu hinnangul seisab pikas perspektiivis Eesti ees küsimus: kuidas tagada heaolu kestlikku kasvu ehk kuidas teha targemat tööd ja teenida rohkem tulu, et vananevat ühiskonda väiksema inimjõuga üleval pidada.
  Loomulikult oli tööandjate keskliidu jaoks kõige olulisem sündmus uue manifesti avaldamine möödunud sügisel. „See on kokkuvõte meie liikmete arvamustest tänastele olulisematele Eesti probleemidele ja võimalikele lahendustele. Kindlasti leiab ka sellest dokumendist ideid tänase Eesti olukorra hindamiseks,“ märkis Kask.
  Üldisemalt hindasid tööandjad kõrgelt Luminori ja Utilitase müüki välisinvestoritele. „See näitab, et Euroopa ühe kiireima tööjõukulude palgakasvu ja tööjõunappuse kiuste, näeb välisinvestor Eesti majanduskeskkonnas endiselt midagi, millesse panustada,“ leidis Kask.
  Lisaks välisinvesteeringutele on Kase sõnul näha ka märke välistööjõu hankimise hõlbustamisest. „Välismaalaste seadustesse viidi sisse leevendused, peamiselt lühiajalise töötamise osas ja erandid kõrgepalgalistele,“ märkis Kask.
  Siseriiklikult tõid tööandjad esile nii aktsiismäärade langetamise või plaanitud tõusude peatamise, mis tõi Kase sõnul vähesel määral leevendust majandusele. Täpsemalt pidas ta silmas nii energiaintensiivsetele ettevõtele sisse viidud aktsiisisoodustust ja ära jäetud diiselkütuse aktsiisitõusu.
  „Poleks põhjust sellest rääkida, kui poleks eelnenud halbu otsuseid, kuid konkurentsivõimetute hinnatõusude katkijätmine alkohoolsete jookide ja diislikütuse osas on kindlasti õige, kuid mitte piisav, et tekkinud probleemi lahendada,“ märkis Kask.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Andres Viia, Jüri Jõema: vajadus tarkvaraarendajate järele kasvab hüppeliselt
Värske prognoosi kohaselt on info- ja kommunikatsioonitehnoloogia (IKT) valdkonnas lähiaastail näha tugevalt kasvavat vajadust tarkvara- ja IKT-süsteemide arendajate järele. Neil ametialadel on juba praegu märkimisväärne katmata vajadus, kirjutavad OSKA analüütik Andres Viia ja Eesti Infotehnoloogia ja Telekommunikatsiooni Liidu nõunik Jüri Jõema.
Värske prognoosi kohaselt on info- ja kommunikatsioonitehnoloogia (IKT) valdkonnas lähiaastail näha tugevalt kasvavat vajadust tarkvara- ja IKT-süsteemide arendajate järele. Neil ametialadel on juba praegu märkimisväärne katmata vajadus, kirjutavad OSKA analüütik Andres Viia ja Eesti Infotehnoloogia ja Telekommunikatsiooni Liidu nõunik Jüri Jõema.
Ekspress Grupp kutsub aktsionäre kinnitama optsiooniprogrammi
Täna teatas Ekspress Grupp börsile, et ettevõtte juhatus teeb aktsionäridele ettepaneku võtta otsus vastu erakorralist üldkoosolekut kokku kutsumata.
Täna teatas Ekspress Grupp börsile, et ettevõtte juhatus teeb aktsionäridele ettepaneku võtta otsus vastu erakorralist üldkoosolekut kokku kutsumata.
Elmo Rent ja Telia toovad 5G tehnoloogia kaugjuhitavasse sõiduautosse
ELMO Rendi arendatav kaugjuhitavat tehnoloogiat kasutav lahendus võimaldab elektriauto kliendini toimetada ja vajadusel ümber parkida ilma juhi füüsilise kohalviibimiseta masinas. 5G võrku kasutades on auto ja kaugjuhtimispuldi vahel tekkiv viiteaeg minimaalne, mis parandab oluliselt reageerimisaega.
ELMO Rendi arendatav kaugjuhitavat tehnoloogiat kasutav lahendus võimaldab elektriauto kliendini toimetada ja vajadusel ümber parkida ilma juhi füüsilise kohalviibimiseta masinas. 5G võrku kasutades on auto ja kaugjuhtimispuldi vahel tekkiv viiteaeg minimaalne, mis parandab oluliselt reageerimisaega.
Mainorist lahkunud tippjuhid kohtusid Sõõrumaa juures
Taasiseseisvunud Eesti ühe mõjukaima äripere Pärnitsate loodud Mainori kontsernis Ülemiste Cityt arendavate juhtide koosseisus toimusid mullu olulised muutused, kui ameti pani maha kaks juhatuse liiget.
Taasiseseisvunud Eesti ühe mõjukaima äripere Pärnitsate loodud Mainori kontsernis Ülemiste Cityt arendavate juhtide koosseisus toimusid mullu olulised muutused, kui ameti pani maha kaks juhatuse liiget.