Artikkel
  • Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Eesti ettevõtte käsi Balkani kahtlases äritehingus

    Montenegro presidendi õepoeg sattus kohalike ametivõimude ja ajakirjanike huviorbiiti kümneid miljoneid eurosid väärt kahtlust äratava tehinguga, millesse on segatud ka Eesti ettevõte.

    Montenegro presidendi õepoeg Edin Kolarevic sai 45 000 euro eest endale luksuskuurorti, mis maksab üle 20 miljoni euro. Tehingule aitas kaasa tema ema, presidendi õde Ana Djukanovic.Foto: Lupa
    Eelmise aasta novembris ostis Montenegro presidendi Milo Djukanovici õepoeg Edin Kolarevic omale ettevõtte nimega Serzman Incorprated. Tehingu väärtus oli 45 000 eurot ja see äratas tähelepanu Montenegro uuriva ajakirjanduse ühenduses Lupa, mis keskendub kuritegude ja korruptsioonivastasele võitlusele.
    Presidendi õepoeg sai nii odava lepinguga endale ettevõtte, mis omab üle 20 miljoni euro maksvat uhket mereäärset luksuskuurorti Dobrata Palace’i. Ehk teisisõnu – presidendi õepoeg sai 45 000 euro eest ligi 445 korda kallima vara omanikuks. Montenegro rahapesu ja terrorismi rahastamise tõkestamise büroo andmete järgi tuleks sellist tehingut pidada kahtlaseks. Ülikasumliku tehingu taga peitub pikk skeem, milles on oma roll mängida ka Eestisse registreeritud ettevõttel Calyptra Invest OÜ-l.
    Eesti seos selles loos ulatub 2016. aastasse, kui Ukraina pank Zapad Bank andis luksuskuurorti omanikfirmale Serzman Incorporate 6,1 miljoni euro ulatuses investeerimislaenu. Laenul oli kaks käendajat – Edin Kolarevic isiklikult ja Eestisse registreeritud Calyptra Invest OÜ. Kusjuures Calyptra Investi omanik on ukrainlanna Lija Morokhovskaja, kes omab pea 35% sellest samast Ukraina pangast, mis luksuskuurorti ehitamiseks laenu väljastas.
    Morohovskaja selgitas Äripäevale, et ta on pankur ja tema ettevõte Calyptra Invest tegeleb investeerimise ja finantsteenuste asutamisega. Peale Eesti teeb Morohovskaja äri veel ka Ukrainas ja Montenegros. Ta rääkis, et otsustas Serzman Incorporatedile laenu käendajaks olla seepärast, et ettevõte võttis laenu just Morohovskajale kuuluvast Zapad Bankist. „Tegu oli väga suure ja kuulsa projektiga Montenegros, mitmed pangad andsid neile laenu,“ ütles ta. Tema sõnul on projekt Dobrata Palace nüüd valmis, sel läheb hästi ja toodab ka intressi.
    Morohovskaja sõnul ei ole ta kuulnud, et Dobrata Palace’i tehing on äratanud kellegi tähelepanu. „Minuga pole ühendust võetud,“ ütles ta.

    Calyptra Invest OÜ ja Lija Morohovskaja

    Lija Morohovskaja rääkis, et ta on huvitatud erinevatest investeerimisvõimalustest ja praegugi on tal käsil Tallinnas üks suur ärikinnisvara projekt. Millega täpsemalt tegu, on Morohovskaja sõnul veel vara öelda.

    Calyptra Invest OÜ asutati 2012. aastal ja selle peamine tegevusala on majandusaruande järgi raha hoiustamine, paigutamine ja laenude väljastamine nii juriidilistele isikutele kui ka finantseerimisastustele. 2017. aastal hakkas ettevõte tegelema ka teraviljaga kauplemisega. Eelmisel aastal plaanis Calyptra Invest hakata investeerima ka Eesti kommertskinnisvarasse. Üle-eelmisel aasta lõpetas ettevõte 645 060 euro suuruse käibe ja 307 185 euro suuruse kasumiga.

    Morohovskaja sõnul meeldib talle Eestis äri teha, sest siin olla see tema sõnul väga lihtne. „Võrreldes teiste riikidega on see väga läbipaistev riik,“ ütles ta. Eestisse satub ta umbes kord aastas, kuna kõiki äriasju saab ajada mugavalt internetis.

    Eestis on Calyptra Investi menetlusdokumentide kättesaamiseks pädevaks isikuks märgitud Anton Gans, kes on Zenith Capital Managementis ärinõustaja ja ka üks partneritest. Zenith Capital Management tegeleb rikaste perede rahaasjadega. Kliente on neil nii Venemaalt, Ukrainast, Eestist kui ka Indiast.

    Niite tõmbas poliiteliidi pere
    Montenegro presidendi pere on luksuskuurorti ehitamisesse ja omastamisesse segatud mitmel moel. Näiteks sai pank, mis luksuskuurorti ehitamiseks laenu andis, Montenegro keskpangalt tegevusloa 2015. aasta jaanuari lõpus. Vajaliku taotluse selleks andis sisse Edin Kolarevici emale, presidendi õele Ana Djukanovicile kuuluv õigusbüroo. Djukanovici büroo pakub Zapad Bankile Montenegros õigusteenust. Laenuga seotud dokumentides on Eesti ettevõtte esindajana märgitud Vesna Djuranovic, kes on Zapad Banki sekretär ja endine Invest Nova vene keele tõlk. Invest Nova kuulub aga osaliselt Aco Djukanovicile, kes on ühtlasi president Milo Djukanovici vend.
    Kohe, kui Zapad pank Montenegros tegevusloa sai, väljastas ta Serzman Incorporatele mitu miljonit eurot laenu. Tol ajal oli ettevõtte omanik Slavko Vujovici nimeline montenegrolane.
    Kui Kolarevic eelmise aasta novembris Serzman Incorporatedi 45 000 euro eest omandas, oli selle omakapitali väärtuseks kõigest üks euro. Ettevõtte omanduses oleva kinnisvara väärtus ületas 20 miljonit eurot. Kinnisvara hulka kuulus kümme luksusvillat, 89 hotellituba, rand, basseinid, kolm restorani ja viis baari. Uurimise käigus saadud dokumentide kohaselt on ühe villa hind umbes 1,2 miljonit eurot.
    Mereäärne luksuskuurort Dobrota Palace. Ka tehing, millega mereäärne maatükk Montenegros Kotori linnavalitsuse käest eraettevõtte kätte liikus, tõi kaasa kuriteokahtluse.Foto: Lupa
    Pole teada, mis põhjusel otsustas Slavko Vujovic presidident Djukanovici õepojale miljonite eurode väärtuses vara sisuliselt kinkida. Äripäeva ja Montenegro ajakirjanike käes olevad dokumendid annavad põhjust arvata, et luksuskuurort võis algusest peale kuuluda Kolarevicile ning Vujovic oli lihtsalt tankist. Vujovici nimel on mitu telefoninumbrit, millest mõned pole kasutusel ja mõned kuuluvad tema sõpradele. Üks neist ütles Montenegro ajakirjanikule, et Vujovic ei soovi meediaga suhelda ega oma kontakti anda.
    Ka Edin Kolarevic vastas Montenegro ajakirjaniku pärimise peale, et ta ei näe põhjust rääkida Serzman Incorporatedi tehinguga seotud võimalikust korruptsioonist ja kuriteost rääkida. “Minu andmetel midagi sellist ei toimunud,” vastas ta.
    Kahtlased tehingud linnavalitsuse varaga
    Montenegro äriregistri kohaselt loodi Serzman Incorporated 2014. aasta septembris. Firma loojaks oli Slavko Vujovic ning tegevjuhina oli märgitud Serbia kodanikust Sasa Radojkovic. Vastloodud firma algkapitaliks oli üks euro.
    2015. aasta juunis tõusis äriregistri kohaselt Serzman Incorporatedi omakapital 4,6 miljoni euroni. Selle tõusu tõi kaasa firma liitumine Kotoris asuva MD Enterprise’iga, mille omanduses oli miljonite eurode väärtuses kinnisvara, kuhu mõne aasta möödudes ehitati luksuskuurort Dobrata Palace.
    Ettevõtet MD Enterprise mainitakse 2015. aasta juulis Montenegro korruptsioonivastase võitluse keskuse MANS esitatud kuriteokahtluses. Raporti kohaselt vahetas Kotori linnavalitsus Dobrota asula rannikul asuva autoparkla MD Enterprise’i kruntide vastu. MD Enterprise’i uued krundid sai läbi ettevõtete ühinemise aga Serzman Incorporatedi omaks. Juba siis väitis MANS, et Edin Kolarevic on tehinguga seotud läbi ettevõtte Cyprus-Agneta Investments Limited, mis 2014. aasta oktoobri lõpus MD Enterprise’i asutas.
    2014. aasta novembri keskpaigas võttis Kotori linnavalitsus vastu otsuse vahetada maid, et viia lõpuni linnaarendus Dobrota maa-alaI. Linnavalitsus vahetas 168 000 euro väärtuses krunte MD Enterprise’ile kuuluvate kruntidega, mis maksid 240 000 eurot. Vahetuse tulemusena langes ettevõttele kohustus ehitada tee ning Kotori linnavalitsus pidi ettevõttele tasuma kruntide hinnavahe ehk 71 300 eurot.
    MANS avalikustas seejärel, et tehing on erakordselt vastuoluline, sest lepingu kohaselt vahetusid kruntide omanikud, kuid kummalgi osapoolel oli pelgalt kruntide kasutusõigus. Montenegro riigimaade seadus sätestab, et riigile kuuluvaid varasid võib võrdse väärtuse printsiipi kasutades vahetada vaid juhul, kui see on riigi huvides. MANSi kohaselt polnud antud juhul tegemist riigi huvides toimunud vahetuse vaid Kotori linnavalitsuse poolse teenega MD Enterprise’ile, mistõttu esitati ka kuriteokahtlus. Veel ei ole teada, mis on kuriteokahtlusest saanud, sest Montenegro prokuratuur ajakirjanike päringule ei vastanud.
    Lugu valmis koostöös Montenegro kuritegude ja korruptsioonivastase võitluse ajakirjandusliku võrgustiku Lupaga ja Montenegro ajakirjaniku Stanko Raduloviciga.
    Dobrota Palace luksuskuurort ehitati Ukraina panga kaudu saadud laenudega.Foto: Lupa
  • Hetkel kuum
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Harju Elektri müügitulu kasvas, kuid kasum vähenes
Harju Elekter alustas aastat tagasihoidlikumate tulemustega võrreldes eelmise aastaga, kuid juhatuse sõnul oli esimene kvartal pikemas võrdluses siiski tugev.
Harju Elekter alustas aastat tagasihoidlikumate tulemustega võrreldes eelmise aastaga, kuid juhatuse sõnul oli esimene kvartal pikemas võrdluses siiski tugev.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Eesti üks paremaid juhte: uhke tunnistada, et olen palju vigu teinud “Juhi juttude” värskes saates Annika Arras
"Olen elus nii palju vigu teinud, seda on uhke tunnistada," ütleb saates selle aasta parima juhi konkursi üks finaliste, Miltton New Nordicsi juht Annika Arras. "Mingites asjades läbipõrumine on hädavajalik."
"Olen elus nii palju vigu teinud, seda on uhke tunnistada," ütleb saates selle aasta parima juhi konkursi üks finaliste, Miltton New Nordicsi juht Annika Arras. "Mingites asjades läbipõrumine on hädavajalik."
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Robotit arendav Eesti idufirma kaasas 1,5 miljonit eurot
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.
Fazer tahab kogu Balti pagariäri Lätti kolida
Soome toidutootja Fazer kaalub oma Baltikumi pagaritööstuste liitmist üheks tootmisüksuseks Lätis.
Soome toidutootja Fazer kaalub oma Baltikumi pagaritööstuste liitmist üheks tootmisüksuseks Lätis.