Artikkel
 • Jaga lugu:

  Lennundusklaster tahaks Eestisse tuua tehase

  Magnetic MRO juht Risto Mäeots.Foto: Raul Mee

  Eestis vastloodud lennundusklaster loodab koondada lennundusega seotud ettevõtteid ning meelitada siia suuri investeeringuid.

  Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuselt küsis klaster 600 000 eurot toetust. Samas nentisid kolmapäeval Tallinna lennujaama kogunenud klastri liikmed, et valdkondlik liit oleks loodud selletagi. Klastri eesmärk saab olema nii Eesti tutvustamine kui ka valdkonna üldisem kasvatamine: aastaks 2023 võiks lennunduse osakaal SKPst tõusta praeguselt 3 protsendilt 5protsendini.
  Klastri üks liige, lennukihooldusfirma Magnetic MRO juht Risto Mäeots loodab, et ehk õnnestub tulevikus Eesti ettevõtetel osaleda ka suurtes lennuhangetes, mis seni mööda on läinud. Näiteks avati Poolas hiljaaegu lennukimootorite hooldusbaas, Airbusi komposiitmaterjalidest lennukidetailide tehas pandi püsti aga Taanis. Kummalgi hankel Eesti ei osalenud. "Hankes osalemine ja kaotamine on mõistetav. Aga see, et me isegi ei teadnud selle hanke toimumisest, on juba kriminaalne," ütles ta.
  Tehas Eestisse
  Kas klaster võiks olla piisavalt võimekas, et siiagi mõni tehas meelitada? „See on täiesti tehtav, Euroopa mastaabis on olnud mitu tootjate hanget, kus me pole riigina osalenud,“ viitas Mäeots, et nüüd võiksid asjad muutuma hakata. Klastri ülesanne on tõmmata tootjate tähelepanu Eesti turule, näiteks selgitada, missuguseid võimalusi siin suurfirmadele pakutakse.
  Klastri juhatuse liige Kristo Reinsalu nentis, et umbes kuu aega tagasi tundis Lufthansa Eesti vastu huvi ja uuris, mida meil pakkuda on. „On lennujaam, hooldusettevõte, aga mis veel? Neile küsimustele ei suuda ükski ettevõtja üksi vastata. Mõnes mõttes on klaster valdkonna kõneisik,“ rääkis Reinsalu.
  Seni on hangetel osalemine jäänudki Mäesalu sõnul valdkonna teadlikkuse taha, sest meil tegelikult ei teata, kui sellised hanked toimuvad. „Natuke ma tunnen ka seda, et lennunduse ümber on teatud furoor, et see on eriline ja kuidas me siin Ida-Euroopas hakkame midagi tegema… Selle peaks ära kaotama,“ pani Mäeots ette.
  Muudest eesmärkidest peaks lennundusklaster aitama paika panna ka Eesti lennundusstrateegia, tutvustada Eestit lennundusmaana ning tegeleda ka tööjõuprobleemiga ning samuti regulatiivsete küsimustega, näiteks konsulaarteenustega.
  Klastri asutajaliikmed on Tallinna Lennujaam, Tallinn Airport GH, Nordic Aviation Grupp, Magnetic MRO, Fort Aero, Axinom Eesti, Airest, NA Advisory, Pakker Avio, Skeleton Technologies, Operose Labs, Nordic Aircraft Service, Ospentos International ja Threod Systems.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Kakskeelse Eesti visa, aga pöördumatu lõpp
Eestis on, sarnaselt teiste riikidega, vähemalt Ida-Euroopas, aset leidmas ajalooline mentaalne nihe, mis puudutab suhtumist vene keelde ja Russki Miri laiemalt, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Eestis on, sarnaselt teiste riikidega, vähemalt Ida-Euroopas, aset leidmas ajalooline mentaalne nihe, mis puudutab suhtumist vene keelde ja Russki Miri laiemalt, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
USA Esindajatekoda annab heakskiidu 430 miljardi dollari suurusele kulutuste plaanile
USA Kongressi Esindajatekoda hääletab reede õhtul 430 miljardi dollarit maksva minema seaduse osas, mis võitleb kliimamuutusega ning vähendab retseptiravimite hindasid, nii et Demokraatliku partei esindajad näevad seda president Joe Bideni jaoks suure poliitilise võiduna enne novembris toimuvaid Kongressi vahevalimisi, kirjutab Reuters.
USA Kongressi Esindajatekoda hääletab reede õhtul 430 miljardi dollarit maksva minema seaduse osas, mis võitleb kliimamuutusega ning vähendab retseptiravimite hindasid, nii et Demokraatliku partei esindajad näevad seda president Joe Bideni jaoks suure poliitilise võiduna enne novembris toimuvaid Kongressi vahevalimisi, kirjutab Reuters.
Reaalajas börsiinfo
Jaanus Vihand: kui iseloomud ei klapi, siis koostööd ei tule
Mitu aastat Coop Eestit juhtinud, siis Margus Linnamäe kutsel Apollo Grupi etteotsa läinud ning sealt idufirmasse Eurora lahkunud Jaanus Vihand soovis enne A. Le Coqi juhi positsiooni vastu võtmist näha, kuidas ettevõtte nõukogu tasandil suhted on.
Mitu aastat Coop Eestit juhtinud, siis Margus Linnamäe kutsel Apollo Grupi etteotsa läinud ning sealt idufirmasse Eurora lahkunud Jaanus Vihand soovis enne A. Le Coqi juhi positsiooni vastu võtmist näha, kuidas ettevõtte nõukogu tasandil suhted on.
Vene kodanike sisenemist Eestisse piiratakse juba tuleval nädalal
Eile kiitis valitsus heaks sanktsiooni, millega piiratakse Venemaa kodanikele Eesti viisade väljastamist. Nüüd on teada, et Vene kodanikud ei saa üle piiri alates 18. augustist.
Eile kiitis valitsus heaks sanktsiooni, millega piiratakse Venemaa kodanikele Eesti viisade väljastamist. Nüüd on teada, et Vene kodanikud ei saa üle piiri alates 18. augustist.
Eesti lahkub Kesk- ja Ida-Euroopa riikide ning Hiina koostööformaadist
Eesti otsustas edaspidi mitte osaleda Kesk- ja Ida-Euroopa riikide ning Hiina ehk 16+1 koostööformaadis, kirjutab välisministeerium pressiteates.
Eesti otsustas edaspidi mitte osaleda Kesk- ja Ida-Euroopa riikide ning Hiina ehk 16+1 koostööformaadis, kirjutab välisministeerium pressiteates.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.