Äripäev • 22. oktoober 2019 kell 11:57

Idufirmade välisinvesteeringute takistused tahetakse kiiresti kaotada

Õiguskomisjoni liikme Kaja Kallase sõnul on praeguse süsteemi kohmakuse tõttu juba mitu tehingut läinud naaberriikidesse  Foto: Liis Treimann

Riigikogu õiguskomisjon otsustas tänasel istungil algatada eelnõu, mis lihtsustab välisinvestorite võimalust Eesti iduettevõtetesse investeerida ja parandab sellega Eesti ettevõtluskeskkonna atraktiivsust.

Eelnõuga muudetakse äriseadustikus osaühingu regulatsiooni selliselt, et osaühingu osanikud saaksid mõningate käsutamistehingute puhul valida ka lihtkirjaliku, notariaalset tõestamist mittenõudva vormi, teatas riigikogu.

Need muudatused olid kavas ka justiitsministeeriumis ettevalmistatava äriühinguõiguse revisjoniga, kuid kiireloomulisuse tõttu soovitakse need jõustada varem. Eelnõu tõukub Eesti idufirmade kogukonna palvest lahendada olukord, kus Eestisse jääb tulemata või viiakse siit välja miljonites eurodes investeeringuid.

Õiguskomisjoni esimees Jaanus Karilaid ütles, et eelnõuga tahetakse vähendada olukordi, kus välisinvestorid loobuvad Eestisse raha paigutamast, sest osaühinguga tehingute tegemine on liiga keeruline ja kulukas. „Naaberriikidega võrreldes on meil bürokraatiamäär liiga kõrge. Hõivatud välisinvestor ei pruugi leida aega Eesti notari juurde allkirja andma tulla. Sellepärast loome võimaluse teha seda distantsilt juhul, kui sellega on nõus kõik osanikud,“ selgitas Karilaid.

Komisjoni liige Kaja Kallas märkis, et praeguse süsteemi kohmakuse tõttu on juba mitu tehingut läinud naaberriikidesse. „Jäigad vormipiirangud on alustavatele osaühingutele suur takistus ja see raha läheb Eestist mööda. Muudatustega tõstame Eesti osaühingu kui ettevõtlusvormi atraktiivsust ja konkurentsivõimet Euroopa Liidus,“ ütles Kallas.

Hetkel kuum