Artikkel
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Suur kalender: 120 asja, mida puhkusel teha

    Haapsalus saab homse õhtuni osa Ameerika autode ilust ja jõust.Foto: Scanpix

    Äripäeva nädalalõpulisa Puhkepäev pakub valiku 120 sündmusest, peost ja elamusest, millega saab suve rikastada. Vaatamist leiab nii hobujõudude kui ka kergemate kultuuride fänn.

    Tihedaim valik on soojadel kuudel teatritel, mis pakuvad rohkem kui poolsadat tükki suurtele ja väikestele. Kel hobid raskemad või metalsemad, saavad ka mootoreid uudistada.
    Sel suvel saab taas kaasa elada Vinski tegemistele, keda mängivad Karl Kristjan Puusepp või Mikk KaasikFoto: Emajõe Suveteater
    TEATER
    Etendus “Täisring – indiaanlane mõisavalitsejaks!”
    Indiaanlane – Lauri-Kare Laos – tuleb Ameerikas metropoli alla ehitatud isamaalt pilvelõhkujast ära. Tema lapsed on assimileerunud, hõim lagunenud ja juhustejada toob ta Eestisse mõisavalitsejaks. Rahvusest on jäänud pelk elukutse, mille ta siinmail röökivalt naljakal ja dramaatilisel kombel jõuluvanatööga ühitab. Selleks, et ring täis saaks ja asjad paranema võiksid hakata, peab kriis laes ära käima. Ja käib ka – sajaga, paljude autentsete indiaanirahvaste laulude saatel.
    Aeg: 20. juuni – 4. september
    Koht: Eesti mõisad, seltsimajad, puhkekeskused ja teatrid
    Piletid: 12 eurot
     
    Etendus “Paar sentimeetrit armastuseni”
    Oma Lava uues suvelavastuses on esmakordselt eesti teatri laval Neil Simoni lüüriline komöödia, milles Egon Nuter ja Külli Reinumägi mängivad kahepeale viit erinevat rolli, tuues publikuni loo erinevustest meeste ja naiste vahel, mis neid omavahel pidevalt tõmbavad.
    Lavastaja on Erki Aule.
    Aeg: 15. juuni – 13. august
    Koht: Vaba Lava proovisaalis (Telliskivi 60a, C1)
    Piletid: 13-16 eurot
     
    Etendus “Kurt, tumm ja pime läksid kohtingule”
    Harva, kui pealkiri nii täpselt komöödia sisu ära seletab. Kolm sõpra kutsuvad naised kohtamisele ja jätavad mulje, et nad ei olegi vigased – kolme peale on neil ju kõik meeled olemas. Ja oma pöörase plaani elluviimiseks neil fantaasiat juba jätkub. Laurent Baffie näitemäng “Les Bonobos” esietendus Pariisi Theatre du Palais-Royalis 2011. aastal ja seda on menukalt mängitud paljudes maades. Eesti lavastuses mängivad oma elu esimese teatrirolli Anu Saagim, Kristel Aaslaid ja Triin Tulev. Kaasa teevad veel Diana Klas, Tarvo Krall, Veljo Reinik ja Aleksander Ots. Lavastas Rednar Annus ja kujunduse tegi Riina Vanhanen.
    Lavastaja on Rednar Annus.
    Aeg: 29. juuni – 28. juuli
    Koht: Välilavad üle Eesti
    Piletid: 13-15 eurot
     
    Etendus “Dorian Gray portree”
    NUKU teatri suvelavastuses kombineeritakse Wilde’i nauditavaid dialooge ja teravalt psühholoogilisi stseene tänapäevaste visuaalteatrilahendustega.
    Dorian on kütkestav noormees, kes armub enda portreesse. Ta on valmis andma oma hinge, et pilt võiks vananeda tema eest ja ta ise jääda igavesti nooreks. Tema soov täitub. Sellest sünnib kreekalik tragöödia, milles ei ole üheseid vastuseid ega moraali. See väga kaasaegne lugu näitab inimest halastamatu julmusega tema ihades, küünilisuses ja ilus. Dorian läheb alati lõpuni.
    Dramatiseerija ja lavastaja Vahur Keller, peaosas Mart Müürisepp.
    Aeg: 14. juuni – 30. august
    Koht: Heliose kinos Tallinna vanalinnas (Sauna tn)
    Piletid: 25-40 eurot
     
    Etendus “Saabastega kass”
    Miksteatril on pikaajalised kogemused just lastele ja noortele tehtava teatri alal. Lavastaja Kristo Tootsi hinnangul ei ole tegu tüüpilise “lastekaga”. Lapsi ja noori tuleb kohelda ausalt, neil on teatrile täpselt samasugused nõudmised nagu täiskasvanutel. Saabastega kass on täispikk lavatükk, milles on mõtlemisainest ja nautimist nii suurtele kui ka väikestele vaatajatele ning tulla tasub kindlasti kogu perega.
    Osades: Katrin Kalma, Maria Taimre-Varres, Mari Tammar, Mart Toome, Allan Kress, Marko Mäesaar, Kaido Rannik.
    Lavastaja: Kristo Toots.
    Aeg: 1.–18. juuli
    Koht: Viimsi vabaõhumuuseum
    Piletid: 10-40 eurot
     
    Etendus “Tsepeliin”
    Etenduse tegevus hargneb ühes Liivimaa kolkamõisas I maailmasõja alguspäevil augustis 1914. Kriminaalse ülesehitusega romantilises loos kohtuvad ja põrkuvad erinevad ilmavaated – suhtumised sõtta, armastusse, mammonasse, elusse ja surma. Ent lõppkokkuvõttes oleme me kõik ainult inimesed. Tsepeliin on selles loos nii vabaduse ja unistuste kui ka sõjalise jõu võrdkuju.
    Mängivad: Kersti Tombak, Doris Tislar, Andrus Vaarik, Jaan Rekkor, Markus Robam ja Markus Luik.
    Autor/lavastaja: Gerda Kordemets.
    Aeg: 8.–18. juuli
    Koht: Tõstamaa mõis
    Piletid: 18 eurot
     
    Etendus “Obinitsa”
    Vanemuise suvelavastus on eepiline lugu ühest seto perest läbi 100 aasta. Lavastuses on vägivaldseid stseene, kasutatakse sõja- ja pürotehnikat ning ei pruugi lastele kõige sobivam vaatamine olla.
    Autor Kauksi Ülle, lavastaja ja kaasautor Ain Mäeots.
    Aeg: 8.–12. juuli
    Koht: Obinitsa, Meremäe vald, Võrumaa
    Piletid: 20-24 eurot
     
    Etendus “Libahunt”
    Eesti tüvitekstiks peetava näidendi “Libahunt” lavastab Jakuutia tuntuim lavastaja Sergey Potapov, kes on šamaani lapselaps. Ta lõpetas 2004. aastal Moskva riikliku teatriakadeemia lavastajana ja sai juba aasta hiljem Kuldse maski auhinna Eugene Ionesco näidendi “Macbeth” lavastamise eest.
    Eesti näidend “Libahunt” inspireeris lavastajat nii, et ta seepeale Jakuutias koos jahimeestega hundijahil käis. Sealsed hundid on muide poole suuremad kui meie omad ja nad tõeliselt kuni tänaseni on oht nii karjale kui ka inimestele.
    Aeg: 8.–24. juuli
    Koht: Viinistu kunstimuuseum
    Piletid: 6-19 eurot
     
    Etendus “Punamütsikesed”
    Komöödia täiskasvanutele vendade Grimmide "Punamütsikese" muinasjutu ainetel. Lugu on toodud tänapäeva ning ühe tüdrukukese asemel on Punamütsikesi kaks. Kuidas pannkoogid ja marjajook vanaemale kätte toimetatakse ja mis tee peal juhtub, sellest lugu räägibki. Mängivad Andres Tabun ja Andres Lepik.
    Aeg: 9. ja 19. juuli
    Koht: Õisu mõis, Viljandimaa
    Piletid: 8-12 eurot
     
    Etendus “Maks ja Moorits”
    Kogupereetendus räägib kahe ulaka marakrati koerustükkidest, mis toovad kaasa palju pahandusi ja segadust, kuid ometi paneb see maailma-avastuslik tegutsemine vaataja oma absurdsuses kohati pisarateni naerma. Mõtteainet nii lastele, lapsevanematele kui ka pedagoogidele.
    Mängivad: Andres Tabun, Tarvo Vridolin ja Andres Lepik.
    Lavastaja: Andres Lepik.
    Aeg: 10.–19. juuli
    Koht: Õisu mõis
    Piletid: 6-12 eurot
     
    Etendus “WERTHER”
    Endla noorem põlvkond toob teatri suvelavastusena publiku ette maailmaklassikasse kuuluva teose nooruslikust idealismist ja esmakogemuste erksusest. Seistes valiku ees, kas jääda mugavustsooni või võtta risk, on idealistlikud noored igal ajal sarnased. Nad põlevad soovist muuta maailma, astuda kodanliku mugavuse vastu, avardada piire ja viia ellu suuri ideid. Nende emotsioonid on äärmuslikud, igas pilgus ja viipes on kaalul elu. Torm ja tung!
    Lavastaja Laura Mets ja neli värskelt teatrikooli lõpetanud näitlejat küsivad, kuidas elada sama kirglikult ja sisemise põlemisega, ent seejuures pääseda Wertheri saatusest.
    Aeg: 11.–26. juuli
    Koht: Kaelase mõisa park, Aasa küla, Pärnumaa
    Piletid: 15-17 eurot
     
    Etendus “Ingeland”
    Tõnu Õnnepalu näidend Gailiti “Ekke Moori” järgi.
    Osades: Pääru Oja, Kaie Mihkelson, Külli Teetamm, Tõnu Oja, Kaspar Velberg.
    Lavastaja: Aleksander Eelmaa.
    Aeg: 17. juuli – 9. august
    Koht: Saueaugu Teatritalu (Ohtla küla, Martna vald)
    Piletid: 15-17 eurot
     
    Etendus “Olevused”
    Olevused elavad üheskoos ja käivad prügiväljadel, kust nad leiavad asju, mille tähendus ja otstarve neil ununud on. Sest inimeseks saab ainult siis, kui neil kõik meelde tuleb. Meie küsimegi – kas täna on vaja mäletada või uuesti avastada, üles leida? Igal juhul on Olevuste rada selle kõige leidmisel täis nalja ja ootamatuid olukordi, mis meil oi kui nutikalt meid endid parodeerivalt meelde tuletavad… Nõnda siis - kas ikka on täna niiväga mõtet inimeseks ihata?
    Aeg: 17.–18. juuli
    Koht: Noblessneri Teatrisadam, Jahtklubi 2. korrus
    Piletid: 4 eurot
     
    Etendus “Grace ja Glorie”
    See on leebe huumoriga, elujaatav, lootust ja lohutust jagav lavatükk, kus kaks põlvkonda eri maailmadest kohtuvad.
    Mängivad Ülle Kaljuste, Hilje Murel.
    Lavastaja on Vilja Nyholm-Palm.
    Aeg: 14. juuli – 10. august
    Koht: Rehe küün (Üksnurme küla, Saku vald)
    Piletid: 15-17 eurot
     
    Etendus “Titanicu orkester”
    ... elus seisma jäänud inimesed vanas rauteejaamas, ootamas rongi, mis peatuks ja neidki ära viiks... paraku rongid seal enam ei peatu... tuleb leppida piskuga, mis rongiakendest pudeneb! – Me kõik oleme ju teatud mõttes elureisijad mahajäetud jaamas, ootamas seda “loteriivõitu” või imet, mis meie unistused täide viiks ja uue TÕELISE eluga algust teha võimaldaks... Ja samas me ei pruugi ära tunda, et see imetegija on tegelikult juba meie keskel, valmis meid uueks muutma ja päästma!
    Näitlejad: Elina Reinold, Argo Aadli, Margus Prangel, Guido Kangur ja Raimo Pass.
    Lavastaja: Madis Kalmet.
    Aeg: 14.–26. juuli
    Koht: Tapa raudteejaam
    Piletid: 15-23 eurot
     
    Etendus “Maailma lõpp”
    Lustlikus komöödias põrkuvad kokku kaks erinevat maailmapilti – lootusetu sinisilmne optimist, kes näeb kõike vaid heades säravates värvides, ja pessimist, kes suudab ka kõige paremaid asju enda jaoks tumedatesse toonidesse valada. Kahe mehe arusaamiste kokkupõrked ja arutelud on aga äärmiselt finessirikkad ja koomilised. Palju äratundmisrõõmu ja nostalgiat pakkuv etendus neile, kes kunagi Venemaa avarustes reisinud.
    Mängivad kauaaegsed lavapartnerid ja sõbrad Andres Tabun ja Andres Lepik.
    Aeg: 14.–16. juuli
    Koht: Õisu mõis, Viljandimaa
    Piletid: 8-14 eurot
     
    Etendus “Imede aasta”
    September 1944. Kolm Eesti Diviisi võitlejat on jäänud rindejoone taha. Üks neist viib relvavennad pruudi tallu varjule. Esmapilgul näib see pääsemisena. Aga kaos, mis ümberringi valitseb, saab nad sealt kätte. Tulemus on armastuskolmnurk, mis on sõjaajale kohane. See on lugu kiusatusest ja lootusest. See on lugu rasketest valikutest.
    Näitlejad: Mari-Liis Lill, Henrik Kalmet, Tarvo Sõmer, Helgur Rosenthal ja Hans Kaldoja.
    Lavastaja on Madis Kalmet.
    Aeg: 15.–31. juuli
    Koht: Jäneda Pulli tall, Tapa vald 
    Piletid: 14-17 eurot
     
    Etendus “Ma olen Ivo Linna”
    Aastal kuuskümmend viis, kui Ivo Linna saagis just parajasti oma kuuri all välja vineerist kitarri, sündis Raivo E. Tamm. Nüüd on möödunud 50 aastat ja Raivo E. Tamm on oma juubeliks jõudnud arusaamisele, et ta on ei rohkem ega vähem kui Ivo Linna. Tamm otsustab võtta ette teekonna Ivo Linnana ja läbi elada uuesti Ivo Linna ja Raivo E. Tamme elud, mis kulgevad paralleelselt nagu raudteerööpad.
    Raivo E Tamm 50 & Super Hot Cosmos Blues Band kontsertetenduses “Ma olen Ivo Linna”.
    Autor ja lavastaja Urmas Vadi.
    Aeg: 15.–18. juuli
    Koht: Nordea Kontserdimaja
    Piletid: 18-20 eurot
     
    Etendus “Me ootasime teid pikisilmi”
    See on prantsuse näitlejanna ja selle sajandi menukaima näitekirjaniku Carole Greepi esiknäidend, mis esietendus Pariisis 2003. aastal ja mida mängiti seal ilma vaheta kümme aastat, üle 3000 korra. Lavastus on järg Vana Baskini Teatri menukomöödiale “Nädal aega kolmekesi”. Näeme jälle tegutsemas vanu armsaid sõpru Sophie't, Pauli ja Martinit ja millisteks on kujunenud nende suhted nüüd, seitse aastat hiljem, kui Paul on leidnud endale uue elukaaslase Maria.
    Mängivad: Anti Kobin, Taavi Tõnisson, Merilin Kirbits, Jekaterina Novosjolova.
    Lavastaja: Eero Spriit.
    Aeg: 15. juuli – 8. august
    Koht: erinevad esinemispaigad üle Eesti
    Piletid: 12-14 eurot
     
    Etendus “Vedelvorst”
    Suveetendus Saaremaal.
    Lavastaja Väino Uibo.
    Aeg: 15. juuli – 25. august
    Koht: Mihkli talumuuseum, Viki küla, Kihelkonna
    Piletid: 8-10 eurot
     
    Etendus “Miljonite lemmik”
    Komöödia, kus skandaalihimuline saatejuht üritab püsti panna erilise intriigiga telesõud.
    Mängivad: Marko Matvere, Hendrik Norman, Merle Palmiste jpt.
    Lavastaja: Roman Baskin
    Aeg: 16. juuli – 7. august
    Koht: Villa Müllerbecki õuel, Otepääl, Kaarna järve ääres
    Piletid: 10-18 eurot
     
    Etendus “PARIMAD PALAD VOL2”
    Monokomöödia. Püünel on Indrek Taalmaa. Parimad palad etendustest Andrus Kivirähki “Sinised kilesussid jalas”, ”Teatrikokk”, “Ravintola ehk Tolaravila” ja “Egon & Indrek”. Pildikesi elust enesest läbi väikese kõverpeegli. Puhas meelelahutus
    Aeg: 16.juuli – 13. august
    Koht: Pärnu Kentuki Pubi, Tallinna Kammerteateri Hoovilava, Võru Kandle Aed 
    Piletid: 10-12 eurot
     
    Etendus “Segajad”
    Kas tänases demokraatlikus ühiskonnas on looja sõltumatu ja vaba või dikteerivad müüginumbrid meile tegelikult palju rohkem kui ükskõik milline totalitaarne režiim? Kas kauaoodatud vabadus on kujunenud vabatahtlikuks orjuseks? Kes on tähtsam, kas looja või vahendaja? Kas kellelgi on õigust sekkuda loomeprotsessi? Selliste küsimustega tegeleb Tanel Jonase, Priit Strandbergi, Maria Soometsa ja Ele Sonni muusikaline autorilavastus “Segajad”.
    Lavastus kasutab Eesti autorite nagu Raimond Valgre, Uno Naissoo, Arne Oidi jt. loomingut, nii laulude originaal- kui ka muudetud versioone ja kombineerib neid lugude ja tekstidega, mis räägivad nii konkreetsete laulude saamisloost kui sellest, kuidas tunnevad ennast tänapäevased, noorema põlvkonna loojad, kes teksti autorid – Priit Strandberg ja Tanel Jonas – ise on.
    Aeg: 16.–26. juuli
    Koht: Luke Mõis, Tartumaa
    Piletid: 10-34 eurot
     
    Etendus “Elu õied”
    Piip ja Tuut Teatri uuslavastus “Piip ja Tuut püstijalakomöödias - Elu õied” on esimene pere stand-up komöödia. Lavastuse fookuses on koomilised ja satiirilised lood lastest ja lastega Piip ja Tuut klounipaari ettekandes. Soovitatav vanus alates 5. eluaastast.
    Aeg: 20. juuli – 16. august
    Koht: erinevad esinemispaigad üle Eesti
    Piletid: 9-11 eurot
     
    Etendus “Kui seda metsa ees ei oleks”
    Pisut tsehhovlikus armastusloos leidub nii koomikat, suuri tundeid, inimlikke igatsusi kui ka traagilist valu. Ja muidugi – muusikat.
    Osades Ülle Lichtfeldt, Eduard Salmistu, Madis Mäeorg, Margareth Villers.
    Lavastaja Eili Neuhaus.
    Aeg: 21. juuli – 2. august
    Koht: Kukruse polaarmõisa ballisaal
    Piletid: 18-20 eurot
     
    Etendus “Täiuslik pulm”
    Etendus “Täiuslik pulm” on haruldane kombinatsioon mässulisest farsist ja meelipuudutavast armastusloost. Robin Hawdoni komöödia on laineid löönud juba nii Euroopas kui ka Ameerikas.
    Mängivad: Liis Haab, Kärt Tammjärv, Merle Jääger, Birgit Landberg, Siim Maaten, Jaanus Tepomees.
    Lavastaja ja muusikaline kujundaja: Jaan Willem Sibul.
    Aeg: 21.–26. juuli
    Koht: Alatskivi lossi kastell
    Piletid: 10-15 eurot
     
    Etendus “Lärmisepa tänava Lota”
    Lärmisepa tänavalt kostab jälle lärmi! Ühel hommikul on väike Lota maruvihane, sest õde ja vend lõid tema kallist Mõmmi. Ja siis käsib veel ema kõdistava kampsuni selga panna! Lotal ei jää tõesti muud üle, kui naabritädi pööningule kolida. Ühel teisel päeval saab Lota juba viieaastaseks, aga tal pole ikka veel kaherattalist jalgratast. Mida Lota selle vea parandamiseks ette võtab ja millega sünnipäev lõppeb, seda kuuled ja näed juba kohapeal!
    Aeg: 23.-25. juuli
    Koht: Iloni Imedemaa, Haapsalu
    Piletid: 7 eurot
     
    Etendus “Skandaalisalu”
    Koomiline triller. Kuidas avastada painavat saladust? Teate ju küll tunnet, kui miski on nagu viltu, aga mis, seda täpselt ei tea... Sarnase mõistatuse ees on ka selle loo peategelane, mees, kes on äsja amnestiaga vangist vabanenud ja kelle noor naine käitub kuidagi kummaliselt. Ainus, kellest võiks mõistatuse lahendamisel abi olla, on perekonna advokaat, aga temagi põikleb kõrvale...
    Mängivad: Marta Laan, Roman Baskin, Alo Kõrve, Mart Toome.
    Lavastaja: Roman Baskin.
    Aeg: 23. juuli – 2. august
    Koht: Ohtu mõisa tallisaal
    Piletid: 15-18 eurot
     
    Etendus “Sinised kilesussid jalas”
    Monokomöödia kahes osas. Naljakas ja tempokas karakterite kaskaad, kus üks näitleja kehastab nii mehi kui ka naisi, noori ja vanu ning ümberkehastumine toimub publiku silme all. Osades Indrek Taalmaa.
    Aeg: 23. juuli
    Koht: Tallinna Kammerteateri Hoovilava
    Piletid: 10-15 eurot
     
    Etendus “Kus Sa oled, Juhan Liiv?”
    Igatsevalt küsitakse: “Kus on Juhan Liiv? Eelmine aasta ta ju käis, kas ta tuleb ka nüüd?” Jah, ta tuleb ka sel suvel! Sest statistika järgi viitab kõik sellele, et aeg nii väikese rahva jaoks nagu eestlased, on küps, et võiks sündida uus Juhan Liiv.  Me vajame teda, et keegi näiteks meile teed. Sest igasuguseid tekste ja mõtteid on väga-väga palju, nad on laiali pillutatud ja pisendunud nii, et käest kaob järg ja huvi. Meil on sotsiaalne tellimus – Juhan Liiv.
    Näitlejad: Raivo E.Tamm, Aarne Soro, Klaudia Tiitsmaa, Jaan Pehk.
    Autor-lavastaja: Urmas Vadi.
    Aeg: 24. juuli – 9. august
    Koht: Liivi Muuseumi rehe all, Alatskivil
    Piletid: 16-18 eurot
     
    Etendus “Preili Julie”
    Kiredraamas “Preili Julie” on krahv mõisast lahkunud ja tema jaaniöö lummusest joobunud tütar Julie tantsitab kõiki, kes ette juhtuvad. Ta kutsub tantsule isegi oma tallipoisi... Paraku jääb see tants veel kauaks lainetama ja karta on, et see ei jää selle öö viimaseks meeletuseks...
    Mängivad: Kersti Heinloo, Andres Mähar, Kati Ong.
    Lavastaja: Roman Baskin.
    Aeg: 24. juuli – 9. august
    Koht: Kõue mõis
    Piletid: 10-18 eurot
     
    Etendus “Lahvka”
    Suvekomöödia “Lahvka” tuletab meelde tänaseks peaaegu kadunud autopoes käimist. Värvikate tegelastega humoorikas lugu keskendubki inimeste omavahelisele suhtlemisele: kes, mida ja kuidas ütleb ning mida ja kuidas ütlemata jätab. Kuidas sõltub julgusest (silmast silma) suhelda inimeste elusaatus. Ning kummas maailmas on ikka lihtsam ellu ja inimeseks jääda: kas selles, kus korra nädalas vajalikke kaupu saada on suur rõõm, või selles, kus 15 minutit kullerit oodata on tohutult pikk piin.
    Lavastaja Tarmo Tagamets.
    Aeg: 24. juuli – 9. august
    Koht: Maarjalille talu, Pääsna küla; Eesti Maanteemuuseum, Varbuse küla 
    Piletid: 10 eurot
     
    Etendus “Doktor Kreutzwald ja must kunst”
    Piip ja Tuut Teatri lavastus ühendab kolm kunstiliiki: visuaalse koomika, mustkunsti ja jazz-muusika üheks hirmusnaljakaks looks. Klounipaari Piip ja Tuut ülesastumine matkasellidena loob lavastusele koomilise fooni ja lubab etendust nautida kogu perel. Mustkunstnike Meelis Kubo ja Charleka silmamoondustrikid jätavad publikule võimaluse nähtud vaatepiltidesse suhtuda kui nõiduslikesse ja mitte uskuda seda, mida nad näevad, kuigi see sünnib just nende silme all. Siim Aimla ansambli muusikaline kujundus varieerub heliefektidest jazz'ivõtmes pärimusmuusikani. 
    Aeg: 18. ja 19. juuli
    Koht: Kärdla laululava
    Piletid: 7-10 eurot
     
    Etendus “Vinski ja Vinsentti”
    Eelmisel suvel Tartu Laulupeomuuseumi müüride vahel väikses Hömpstadi linnakeses vigurdanud üle linna Vinski on tagasi. Nähtamatukstegev pulber on apteekril küll otsas, kuid see-eest tutvustab apteekrihärra seekord Vinskile uut pisut kentsakat mängukaaslast – rääkivat harakat nimega Vinsentti. Väikses Hömpstadi linnakeses võtavad asjalood põneva pöörde ja Vinskil tuleb mängu panna kõik oma detektiivioskused! Kõik see trall läheb lahti lõbusa laulu saatel, sest vigurpoisi tegemised seab muusikalisse vormi Toomas Lunge, kes pälvis 2014. aastal etendunud Vinski lugude esimese osa originaalmuusika eest teatri aastaauhinna.
    Lavastaja: Andres Dvinjaninov.
    Aeg: 18. juuli – 16. august
    Koht: Laulupeomuuseumi sisehoovis (Jaama 14, Tartu)
    Piletid: 10-13 eurot
     
    Etendus “Õhtust, Leon”
    Musta huumoriga vürtsitatud krimikomöödia räägib meestest ja nende sõprusest ja sellest, mis tingimustel üks sõprus proovile pannakse ja kas see säärasele katsumusele ka vastu peab. Ja muidugi ka naistest. Armastusest. Ahnusest. Ja veel paljust. Ning kõik see tuleb jutuks ühel õhtul, mil mehed arutavad ühe jalgratturi avariiga lõppenud traagilist sündmust, mille tunnistajaks nimitegelane on sattunud ja selle tunnistusega omale ainult häda kaela tõmmanud. Sest tunnistuse ja õnnetusega ei ole lood nii lihtsad, nagu esialgu arvata võiks. Ja hädad ei piirdu üksnes õnneteu jalgratturiga, vaid meeste elus eksisteerib üks saatuslik naine, kel selles loos oma kaalukas sõna öelda.
    Osades: Margus Prangel ja Eduard Salmistu.
    Ürituse teises pooles musitseerivad eksootilistel pillidel Jaanus Nõgisto ja Tõnu Timm, kes pikivad oma kavasse seekord uusi lugusid!
    Aeg: 27.–29. juuli
    Koht: Laitse Graniitvilla
    Piletid: 15-18 eurot
     
    Etendus “Hundimõrsja”
    Suvelavastus kõneleb iidsete müütide ja muinasjuttude toel naise eneseusu, elurõõmu ja loovuse taastamisest. “Hundimõrsja” tekst on valminud Aino Kallase “Hundimõrsja”, Clarissa Pinkola Estese “Naised, kes jooksevad huntidega” ja August Kitzbergi “Libahundi” ainetel.
    Tekst ja lavastus: Jaan Urvet.
    Aeg: 29. juuli – 16. august
    Koht: Soera Talumuuseum, Hiiumaa
    Piletid: 6-8 eurot
     
    Etendus “Palju õnne argipäevaks”
    Reaalsuse ja groteski ning komöödia ja draama piirimail kõikuv lugu nooremas keskeas paarist, Anettist ja Fredist, kelle abielu on seitsmeteistkümne kooselatud aasta järel muutunud rutiinseks ja etteaimatavaks. Nii otsustabki välisreisile sõitnud Anett elule värskust lisada ja toob kaasa üllatava “kingituse”. Tekib pöörane armukolmnurk või koguni nelinurk, mis paneb proovile mitte ainult abielu vaid kõik traditsioonilised väärtused.
    Mängivad: Inga Lunge, Karin Rask, Toomas Täht, Maarius Pärn.
    Lavastaja: Tamur Tohver.
    Aeg: 31. juuli – 15. august
    Koht: Vana-Antsla Mõisa ait
    Piletid: 12-14 eurot
     
    Etendus “TREPIKODA”
    Rahuliku kortermaja tülid ja rõõmud. Kuid mis saab siis, kui õhtuhämaruses saabuvad kahtlased võõrad? Kas inimesed üldse aimavad ohtu või peab nende turvalisuse eest seisma hakkama keegi teine? Kas Te teate, mis Teie trepikojas öösel toimub?
    Aeg: 31. juuli – 2. august
    Koht:  Kassiaru puhkemaja, Otsa talu, Vetepere küla
    Piletid: 10 eurot
     
    Etendus “Ekke Moor”
    EMTA Lavakunstikooli 27. lennu bakalauruselavastus saab olema liikuv, aktiivne, kohati tantsuline mäng klišeedega eestlase elust ja unistustest/hirmudest. Katsetatakse eesti rahvatantsu mustritega liikumistes, segatakse muusikat ja loodushelisid, mängitakse lavakujunduse, kostüümi ja valguse võimalustega. Lavakooli tudengid toovad Ekke keskseks tegelaseks ja jälgivad peategelase võimatust end oma tõelisest tundest lahti rebida. Lavastuse peateemat tasub autorite sõnul otsida küsimusest, mille sõnastanud Gailit ise: “Maski võib ju vahetada, aga kuidas vahetada hinge?”
    Lavastaja: Aare Toikka.
    Aeg: 30. juuli – 11. august
    Koht: Sadamaaidas Kuressaares
    Piletid: 12-15 eurot
     
    Etendus “Mereplekid”
    Ühe tujuka tormi järel kogunevad Märska pere lapsed ja taat rannale omasid ootama. Torm viskab kaldale pereisa piirituseplekid ning ühe võõra, kellele jutustatakse mitu lugu...
    Osades: Ene Järvis, Külli Reinumägi ja teatritrupp KOKK.
    Lavastaja: Eva Kalbus.
    Aeg: 3.–8. august
    Koht: Viimsi vabaõhumuuseum
    Piletid: 13-15 eurot
     
    Etendus “Pingviin ja raisakass”
    “Pingviin ja raisakass” maalib koomilise ja groteskse pildi 1991. aasta elust, inimestest ja nende unistustest. Ja kõige üllatavam on toonase pildi sarnasus meie tänasele päevale.
    Osades: Jan Uuspõld.
    Lavastaja: Rein Pakk.
    Aeg: 5.–21. august
    Koht: Kultuurikatel, Katelde saal (Põhja pst. 27A, Tallinn)
    Piletid: 14-18 eurot
     
    Etendus “Simmanilugu”
    Näidendi stsenaarium põhineb 1932. aastal Väimelas Väiso külas elanud noormehe Ossi Kuruski dokumentaaljutustusel. Sellest tulenevalt on nii mängupaik, tegevustik, kombed, riietus kui ka isegi karakterid kohapeal reaalselt eksisteerinud.
    Lavastaja: Ago Soots.
    Aeg: 2.–7. august
    Koht: Teppo Lõõtsatalu (Loosu küla, Võru vald)
    Piletid: 10-12 eurot
     
    Etendus “Juhuslik nimetaja”
    "Juhuslik nimetaja" on modernne mononäidend, mis uuendab ühemehesõude kontseptsiooni, kasutades lihtsaid, kuid efektiivseid multimeedialahendusi. Materjali, mis pole veel lavale jõudnudki, on juba tervitatud kui innovatiivset ning piirenihutavat. See esietendub septembris maailma suurima mononäidendite festivali UnitedSolo raames legendaarsel Broadwayl, New Yorgis. Näidendit esitab selle autor, Mart Sander.
    Aeg: 3. august – 7. september
    Koht: erinevad esinemispaigad üle Eesti
    Piletid: 10-12 eurot
     
    Kontsertlavastus “Isuri eepos”
    Lavastus põhineb isurite eluolul ja pärimuslikul materjalil, Veljo Tormise tsüklil “Unustatud rahvad: Isuri eepos”, Mart Saare kolmel koorilaulul isuri meloodiatele ja ortodoksel liturgial. Lavastus tuuakse välja Veljo Tormise 85. juubeli auks ja pühitsemiseks.
    Laval: Marika Vaarik (Teater NO99), Inga Salurand, Bert Raudsep, Lauri Kaldoja, Jarmo Reha ning akordionist Jaak Lutsoja ja kammerkoor Voces Musicales.
    Lavastajad: Anne Türnpu, Eva Klemets.
    Aeg: 7.–16. august
    Koht: Kodru raba, Albu vald
    Piletid: 7,5-15 eurot
    Info: www.piletilevi.ee
     
    Etendus “Vargamäe unistaja”
    Urmas Lennuki uus dramatiseering ja lavastus keskendub kõikidele nendele väikestele motiividele, unistustele ja sisemistele salasoovidele, mis on nii Andrest ja Pearut kui ka Krõõta ja Mari Vargamäel tegutsedes käivitanud. Selle suvelavastuse märksõnad on naturaalsus, siirus, lapsemeelsus ning mäng. Käbid, kivid, oksad, vesi, lumi, leib...
    Näitlejad: Ott Sepp, Liisa Pulk, Loore Martma, Pearu-Tarmo Tagamets jt.
    Aeg: 7.–16. august
    Koht: A.H. Tammsaare muuseum Vargamäel
    Piletid: 17-19 eurot
     
    Etendus “Hääled”
    Kaks näitlejat ja tšello. Mees ja naine. Tüdruk ja poiss. Ema ja poeg. Õpetaja ja õpilane. Hääled meis ja meie ümber. Üksi teineteises. Ja vaikus kõige üle.
    Mängivad: näitlejad Garmen Tabor ja Aleksander Eelmaa ning tšellist Johannes Sarapuu.
    Lavastaja on Lembit Peterson.
    Aeg: 7.–14. august
    Koht: Esna mõis, Roosna-Alliku
    Piletid: 13-16 eurot
     
    Etendus “Armastus ei hüüa tulles”
    Lavastus “Armastus ei hüüa tulles” on koomilises võtmes ja keskendub noorte suhtlemisraskustele. See on tõeliselt  kaasaegne portree kahe noore inimese/tudengi pingelisest teekonnast teineteisemõistmiseni. Äratundmisrõõmu on küllaga ja naerda saab täiega. Kõik tabuteemad - vaba kooselu, seks, suhtlus vanematega - on laval olemas ja enamgi veel - otsekohesusega ei koonerdata! Terav lugu, mis on mõeldud eeskätt noortele aastates 16–26. Loomulikult võivad seda vaadata ka vanad ja lahedad, aga rõhk on varase nooruse keerulistel probleemidel.
    Lavastaja: Roman Baskin.
    Aeg: 7.–30. august
    Koht: Ohtu mõisa tallisaal, Keila vald 
    Piletid: 15-18 eurot
     
    Etendus “Skvottimine võhikutele"
    “Skvottimine võhikutele” on näidend omanditundest ja armastusest, kinnisvarast ja inimestest. Ennekõike on see aga lugu sellest, et õnne ei saa planeerida. See juhtub sinuga siis, kui sa seda kõige vähem ootad.
    Mängivad Kersti Tombak ja Andrus Vaarik.
    Autor ja lavastaja Gerda Kordemets.
    Aeg: 1.–23. august
    Koht: Tõstamaa mõis
    Piletid: 18 eurot
     
    Etendus “Valge Daami saladus”
    Valge Daami etendusi mängitakse Haapsalus täiskuuöödel järjepidevalt 1979. aastast. 2013. aasta suvel esietendunud ning publiku poolt väga soojalt vastu võetud muusikalavastus “Valge Daami saladus” on selles auväärses reas juba kolmeteistkümnes.
    Osades: Maarja Sukles, Marika Matvei, Jaan Lehepuu, Antti Kammiste, Madis Kütt, Ilona Aasvere, Mati Hunt, Arved Alas, Marko Matvei, Andres Urb, Indrek Pangsepp, Anto Siimson, Karel Rahu, Siim Birk, Ott Koik, Aleksandra Koel, Kelli Kibar, Kristel Sims jpt.
    Aeg: 28.–30. august
    Koht: Haapsalu Piiskopilinnus
    Piletid: 6-8 eurot
    Info: www.valgedaam.com
     
    Rännak-lavastus “Ajaproov”
    “Ajaproov” on LTÜ G9 interaktiivne rännak-lavastus Arvamusfestivalil. Paide vallimäe tornide ja müüride vahelistes tühikutes moodustub maastik isiklikest kogemustest, kus igal osalejal on võimalus kohtuda endaga, teistega ning millegagi, mida ei saa enne toimumist nimetada. Vaataja liigub etenduse jooksul väikeses grupis läbi ettenähtud teekonna, ruumide ja olukordade, kus piirid publiku ja esitajate vahel hägustuvad. Lavastus on tunniajane teekond, kus osalejad on korraga festivalimelu sees, aga ometigi sellest ära lõigatud. Välistatud pole sekkumine arvamuste avaldamise rutiini.
    Aeg: 14.–15. august
    Koht: Paides Arvamusfestivalil
     
    Etendus “Vereliin”
    “Vereliin” on Iiri näitekirjaniku ja lavastaja Mark Doherty ballaadilik lugu, mis kannab endas arhailist elutunnetust, kus esivanemate lugusid antakse edasi isalt pojale ja suguvõsa säilimisel on mälestused sama olulised kui jätkuv vereliin. Lavastuses kõlab elav muusika Ain Agana või Jaanis Killi (TÜ VKA) esituses.
    Osades: Meelis Rämmeld, Rait Õunapuu, Klaudia Tiitsmaa ja Peeter Jürgens.
    Lavastaja: Margus Kasterpalu.
    Aeg: 14.–23. august
    Koht: Olustvere mõisa reheküün
    Piletid: 17 eurot
     
    Etendus “Odysseia”
    See on Tartu Uue Teatri esimene klassikalavastus, algtõukeks Vana-Kreeka eepos “Odysseia”, kus kelmist kangelane seikleb 10 aastat Trooja sõjast koju, puutudes kokku erinevate kultuuride ja metsikustega.
    Publik viiakse rahuvalveretkele tundmatutesse paikadesse, et leida naastes kodu tundmatuseni muutunud. Reis kestab 3 tundi, liigutakse enamasti bussidega, aga ka jala. Piletihind sisaldab sööki ja jooki.
    Etenduse algus- ja lõpp-punkt on Tartu Uus Teater, Lai 37.
    Mängivad: Maarja Jakobson, Katrin Pärn, Piret Simson, Helgur Rosental, Janek Joost, Siim Angerpikk jt.
    Autor, lavastaja, kunstnik ja muusikaline kujundaja: Ivar Põllu.
    Aeg: 14.–27. august
    Koht: Tartu Uus Teater
    Piletid: 17-50 eurot
     
    Etendus “Kanuusõit algajatele”
    Kelmikomöödia “Kanuusõidu” alus on käesoleva sajandi esimesel kümnendil toimunu – nimelt lavastas endine õpetaja ja vanglaametnik John Darwin Hartlepoolis kanuuõnnetuse ja jäi kadunuks peaaegu kaheksaks aastaks. Sündmus äratas Inglismaal sellist tähelepanu, et sellest kirjutati koguni romaan ja lavastati TV-seriaal. Ning seejärel tuli Mike Yeamani teatrile ümbertöötletud versioon.
    Mängivad: Ene Järvis, Väino Laes, Agnes Aaliste, Veljo Reinik, Martin Kõiv Ja Madis Milling.
    Lavastaja: Eero Spriit.
    Aeg: 10.–27. august
    Koht: Erinevad esinemispaigad
    Piletid: 12-14 eurot
     
    Taas võõrustab Pirita klooster suvist Birgitta Festivali.Foto: Scanpix
    FESTIVALID
    Maailmamuusika trubaduurid Katariina Kirikus
    Darpan (Austraalia), Dustin Thomas (USA), Fantuzzi (Puerto Rico) ja Satyadev Barman (India) on kõik oma ala tipptegijad erinevatel muusikastiilidel, kuid neid ühendab nende särav karakter, selge südamesse minev sõnum ja võime luua kontserte, mida üle maailma mäletatakse ja armastatakse.
    Aeg: 14. juuli, 10. august, 18. august
    Koht: Katariina kirik, Tallinn
    Piletid: 12-15 eurot
     
    Kabli Päikeseloojangu Festival 2015
    Programmis on oma kindla koha leidnud kontserdid džässist folgini, õdusad salongiõhtud, ehedad külasimmanid, kirjandus- ja filmisündmused. Legendaarsed Jüri Aarma vestlusõhtud pakuvad avastamis- ja kohtumisrõõmu põnevate Eesti inimestega ning tantsuhimulistele toimuvad suvised rannapeod Kabli rannas.
    Aeg: 1. juuli – 1. august
    Koht: Lõuna-Pärnumaa rannik
    Piletid: 2-15 eurot
     
    Notafe 2015
    Notafe on nädal aega kestev festival, mil sadakond inimest koondub ühisest kirepunktist lähtuvalt juulikuisesse Viljandisse. See, mis kohaletulnuid ühendab, on aktiivne suhe kehasse ja vaimu. See, mis kohapeal saama hakkab, on kaasaja-kohane kool, kätkedes endas nii verbaalset kui ka kehalist dialoogi, vastavalt sellele nii mõttelist kui ka tegevuslikku uudishimu ning jagatud aega ja ruumi. Omalt poolt pakub Notafe välja tervet nädalat hõlmava tunniplaani, jättes osalejale vabaduse valikuiks. Programm sisaldab erinevaid õpitubasid ja etendusi, modereeritud vestlusi, diskussioone nii õpetajate kui ka esinejatega jms. Sel aastal toimub Notafe kahekümne kolmandat korda.
    Aeg: 5.–11. juuli
    Koht: Viljandi Koidu Seltsimaja (Jakobsoni 18)
    Piletid: 10-35 eurot
     
    Nargenfestival 2015
    Tõnu Kaljuste ellu kutsutud Nargenfestival on pikim ja mitmekesiseim suvine kultuurifestival Eestis. Nargenestival pakub talle omaselt kultuuriliselt mitmekülgset kava – rahvamuusikast klassika maailmatippudeni.
    “Tüdrukud ei nuta ehk Katharina lähetamine” on Kinoteatri algupärane klassikaline muusikaline komöödia, mida mängitakse vaid sel suvel ja Naissaarel. Pühendatud kõigile, kes tahaksid pidevalt olla kusagil mujal.
    Ultima Thule live-kontsert leiab aset 25. juulil kell 19.30 Naissaarel, Hellerella aias.
    Nargenfestival ja Von Krahli Teater esitlevad: muusikaline mana “Sünnisõnad” esietendub Noblessneri valukojas 07. augustil kl 19.00.
    “Pärdi päevad” saavad alguse 18. augustil kl 15 Tallinnas Noblessneri valukojas.
    Aeg: 3. juuli – 26. september
    Koht: Naissaar, Noblessneri Valukoda, Niguliste kirik, Tartu Jaani kirik, Tallinna Jaani kirik, Oleviste kirik
    Piletid: 10-40 eurot
     
    7 linna muusika
    Festival on traditsiooniline muusikafestival Ida-Virumaal, kus saab sumedatel suveõhtutel nautida head muusikat kaunites kontsertpaikades üle terve maakonna.
    Aeg: 7.–12. juuli
    Koht: Jõhvi Kontserdimaja, Saka mõis, Purtse kindluselamu, Kohtla-Järve Põlevkivimuuseum, Jõhvi Mihkli kirik, Kiviõli Kunstide Kool, Narva-Jõesuu Hele park, Kukruse mõis, Toila Pühajõe kirik, Narva Jõesuu Noorus SPA hotelli sisesõu, Illuka kirik, Kohtla kaevanduspark - muuseum, Sillamäe kultuurikeskus
    Piletid: 5-10 eurot
     
    Viljandi 30. Vanamuusika Festival
    See on festival iidse linna ilu ja sajanditega testitud muusikaga, vanim eesti vanamuusikafestival, mille traditsioon sai alguse 1982. aastal. Kontserdid toimuvad Viljandi kirikutes, erinevates saalides ja muudes põnevates paikades.
    Eesti vanim vanamuusika festival on kolmekümne aasta jooksul pakkunud kõrgetasemelist vana- ja klassikalist muusikat nii Eesti kui ka piiritaguste tippinterpreetide esituses.
    Aeg: 7.–12. juuli
    Koht: Viljandi
    Piletid: 3-12 eurot
     
    Villa Ammende Ooperipäevad
    Villa Ammende Ooperipäevad “Muusika ja maitsed” peaesineja on maailmakuulsa Milano La Scala ooperiteatri kauaaegne Primadonna Denia Mazzola Gavazzeni koos teiste Milano ooperisolistidega. Denia Mazzola (sopran, Itaalia), Massimiliano Fichera (bariton, Itaalia), Riccardo Ristori (bass, Itaalia), Serena Pasquini (sopran, Itaalia), Fabrizio Mercurio (tenor, Itaalia), Külli Tomingas (mezzosopran, Itaalia).
    Kontserdile saab osta ka pileti koos 4käigulise õhtusöögiga. Villa Ammende peakokk Marko Lumera on igaks õhtuks koostanud erineva menüü, mis on inspireeritud selle õhtu kontserdi kavast.
    Aeg: 9.–13. juuli
    Koht: Ammende Villa, Pärnu
    Piletid: 20-85 eurot
     
    XXI Võru folkloorifestival
    Võru Folgil toimuvad värvikirevad kontserdid ja simmanid, teatrietendused, kirikukontserdid, õpitoad, suur tänavatants, õhtulaulud Tamula rannal, noorte rahvamuusikute kontserdid, öökino, kunsti- ja käsitöölaat. Tänavuse peo moto “Millest rikkad, sellest helded!” rõhutab sisemiselt rikaste inimeste oskust väärtustada oma pärandit ning hinnata ka teiste kultuuride väärtusi ja omapära. Võru folkloorifestival on ennekõike tantsufestival, kus rahvast rõõmustab nii rahvatants kui ka pärimusmuusika. Võru folkloorifestivalil on alati suure au sees olnud omakandi mees, lõõtsameister August Teppo (1875–1959). Lõõtsamuusika kõlab Teppo tüüpi  pillide võistumängimisel, aga ka paljudel teistel festivali üritustel.
    Aeg: 8.–12. juuli
    Koht: Võru
    Piletid: 5-20 eurot
     
    Keskaja päevad
    Keskaja päevade ajal võib Tallinna vanalinnas kohata õitsva hansaaja hõngu. Raekoja platsil toimub keskaja turg kauplejate ja meistrikodadega. Üles astuvad muusikud ja tantsijad lähedalt ja kaugelt. Toimub keskaegne rongkäik.
    Niguliste mäelt leiate meistrite küla ning lasteala õpitubade, rüütlikooli ja palju muu põnevaga.
    Lisaks ekskursioonid, õpikojad ja teatrietendused.
    Ajateater mängib Katariina kirikus Indrek Hargla näidendit “Patu käsk” 12. juulil kl 14.00
    Aeg: 9.–12. juuli
    Koht: Tallinna vanalinn
     
    Festival Klaaspärlimäng
    Tartu Jaani kirikus ja Toomkiriku varemetes toimuv Klaaspärlimäng ühendab erilaadsed muusikastiilid eksperimentaalsest tänapäevamuusikast süvaklassikani. Kümne riigi muusikakooslused esitavad kuue päeva jooksul üksteist kontserti, neist kolm esiettekannet.
    Nimekaimad külalised on sel korral Philips Symfonie Orkest Neeme Järvi juhatusel ning legendaarne hiina helilooja Tan Dun, kes on muuhulgas tunnustatud nii Oscari, Grammy kui BAFTA auhindadega.
    Samuti mahub festivali kavva ka Eesti uudismuusikat. Nii teeb oma uue teose esmaettekande Pärt Uusberg, kes on muu hulgas loonud muusika filmidele "Risttuules" ja "Klass" ning esitanud oma loomingut viimasel laulupeol ja presidendi vastuvõtul.
    Aeg: 9.–14. juuli
    Koht: Tartu Jaani kirik ja Toomkiriku varemed
    Piletid: 8-40 eurot
     
    Kultuuritolm 2015
    Kultuuritolm on kunsti- ja muusikafestival. Festivali toimumise ajal saab Telliskivi Loomelinnaku territooriumist maagililine häppeningipark, totaalne keskkond, kus erinevad sektorid ja tegevused moodustavad integreeritud süsteemi, fiktiivse linnaruumi, kus kahe päeva jooksul leiab aset arvukalt kontserte, performance'eid ja tantsipidusid, viiakse läbi interaktiivseid töötubasid ja kunstiaktsioone, püstitatakse installatsioone, toimub laat ja näidatakse kino.
    Aeg: 10.–11. juuli
    Koht: Telliskivi Loomelinnak
    Piletid: 20 eurot. Tasuta saavad festivalile kuni 14aastased, puude või erivajadusega inimesed koos saatjaga.
     
    Punk´n Roll Festival 
    Seitseteist aastat tagasi alguse saanud Punk’n Roll festival toimub sel korral 10.-11. juulil taas Tartus Raadi mõisapargis. Kahe päeva jooksul saab laval näha eesti pungi paremikku ning vürtsiks ka väliskülalisi. Lisaks suure lava bändide nautimisele saavad väsimatud jätkata pidu spetsiaalselt Punk’n Rolli jaoks Raadile kolinud Krokodilliklubi aftekal, kus mõlemal päeval saab näha nii live bände kui ka muud kütet.
    Aeg: 10.–11. juuli
    Koht: Raadi Mõisapark, Tartu
    Piletid: 10 eurot
     
    Pori jazz 2015
    Tänavu 50. toimumisaastat tähistaval Soome suurimal ning enim tuntud suvisel muusikafestivalil kuuleb lisaks džässmuusikale ka poppmuusikat, latiinorütme jm. Tänavused peaesinejad on Kylie Minogue, Somi, Asa & Band ja Robert Plant and the Sensational Space Shifters. Lisaks esinevad Kasmir, Elektro GT, Fatima & The Eglo Live Band, Emeli Sandé, Jessie J, Paloma Faith and Kool & The Gang.
    Aeg: 11.–19. juuli
    Koht: Pori, Soome
    Piletid: 73,5-175 eurot
     
    Rannarahva Festival
    Rannarahva festival jutustab kahe päeva jooksul külastajatele ühe mereäärse, vana rannaküla loo. Üheks nädalavahetuseks ärkab see vana küla Viimsi vabaõhumuuseumis taas elule, tuues siia vanu kombeid ja traditsioone, elu ja melu.
    Festivali programmis on Kala- ja merekraamiturg, saunaõhtu, randlaste tööd ja tegemised, õpitoad ja rannarahva maitsed, Kalurite päeva simman ja lõbusad võistlused, Viimsi Taluturg, Portselanilaat – lauakatmisele pühendatud antiigi- ja disainilaat, restoranide festival Lendkala,  Paatide karneval ja Simman.
    Aeg: 11.–12. juuli
    Koht: Viimsi vabaõhumuuseum
    Piletid: tasuta
     
    Suveaaria. Kunstide süntees
    Suveaaria on üheksandat korda toimuv suvepealinna muusikateatrifestival. Suveaaria on kõigile neile, kes otsivad sumedal suveõhtul eredaid ja inspireerivaid kunstilisi naudinguid ning sügavaid muusikaelamusi. Festivali kunstiline juht on helilooja ja dirigent Andrus Kallastu.
    Ooperilauljate festivalil esinevad sopranid Pille Lill, Kai Kallastu ja Norras elav eesti sopran Kersti Ala-Murr, metsosopran Kadri Tegelmann Hollandist, kontratenor Ivo Posti ning Eesti bariton Atlan Karp ja Hollandi bariton Tim Kuypers.
    Aeg:  11. juuli – 8. august
    Koht: Pärnu Eliisabeti kirik
    Piletid: 10 eurot
     
    Pärnu Muusikafestival Järvi Akadeemia
    Pärnu Muusikafestival on eelkõige orkestrifestival, mille oluliseim nurgakivi on fantastiline festivaliorkester, kuhu tullakse mängima kõikjalt üle maailma. Lisaks orkestritele on võimalik kuulata suurepäraseid soliste, kes astuvad üles nii orkestri ees kui ka kammermuusikutena.
    Aeg: 12.–21. juuli
    Koht: erinevad kontserdipaigad üle Eesti
    Piletid: 2-100 eurot
     
    XI Hiiumaa pärimusmuusika festival
    End alkoholivaba festivalina reklaamiv Hiiu Folk on Eestis toimuvatest folkfestivalidest üks intiimsemaid ning vähem ülerahvastatumaid. Mitmekesise programmi sisse mahuvad lisaks kontsertidele ka erinevad õpitoad ja loengud, keskkonnaprogramm ja matkad looduses. Kontserdilavadel esinevad tänavu Ummamuudu, Daniel Wikslund ja TULIPALO (Rootsi), Triinu Taul ja Vinland, Kruuv, Oort, Rüüt, Sannalise (Indrek Kalda, Celia Roose, Andres Kuut), SILD (Eesti/Wales), Angus, Anu Taul, Meelika Hainsoo ja Lepaseree jpt. Esinemispaigad asuvad lisaks põhikohtadele Kassari kiigeplatsil ja Kärdla laululaval, üle terve Hiiumaa.
    Aeg: 16.–19. juuli
    Koht: Hiiumaal
    Piletid: 15-45 eurot
     
    TUNDRA’15
    Kolm päeva kestev elektroonilise muusika festival toob kolmel laval publiku ette terve rea erinevaid psühhedeelse, ambient-, reggae-, dub- ja techno-muusika artiste.
    Aeg: 16.–19. juuli
    Koht: Leedu
    Piletid: 35 eurot
     
    Mustjala festival
    Pikkade traditsioonidega Mustjala festival kutsub muusikasõpru Saaremaale imekauni puutumatu loodusega paika, mis on kui loodud puhkamiseks ja kunsti nautimiseks. 1995. aastast toimuval festivalil kõlavad klassikaline muusika ja dzäss.
    Esinejad on tunnustatud eesti interpreedid ning värvikad väliskülalised.
    Kontserdid toimuvad kirikutes, maalilises Tagaranna kalurikülas, Ninase puhkekülas ja ka hoopis ootamatutes kohtades: 1939. aastal nõukogude sõjaväelaste rajatud rannakaitse suurtüki laskepesas Ninase poolsaarel.
    Aeg: 16.–18. juuli
    Koht: Mustjala, Saaremaa
    Piletid: 4-10 eurot
     
    Rahvusvaheline Tantrafestival 2015
    Juba kolmandat aastat toimuv Rahvusvaheline Tantrafestival on teadaolevalt maailma suurim võimsale tantrateadusele pühendatud festival. Alkoholi- ja tubakavabal üritusel on kavas rohkem kui 60 erinevat loengut, töötuba ja sündmust parimatelt vaimsetelt õpetajatelt ja esinejatelt.
    Oodatud on kõik - nii need, kes on tantraga juba head tuttavad, kui ka need, kes pole selle maailmaga varem kokku puutunud.
    Aeg: 17.–19. juuli
    Koht: Venevere puhkekülas, Viljandimaal
    Piletid: 35-90 eurot
     
    Tallinna Merepäevad 2015
    Tallinna Merepäevad on Eesti suurim mere- ja perepidu, mis toimub Tallinna kesklinna kolmes sadamas - Vanasadamas, Lennusadamas ja Noblessneri sadamas.
    Tallinna Merepäevad 2015 avatakse suurejoonelise eskaadrisõidu ehk laevade mereparaadiga, millest võtab osa enam kui 80 veesõidukit. Maalt liituvad paraadiga Tour d’ÖÖ jalgratturid, õhus lendavad kauneid vaateid püüdvad helikopterid. Kõik see kokku annab dimensiooni, mida Tallinna Merepäevadel varem pole olnud – sündmus liidab tervikus maa, õhu ja vee.
    Aeg: 17.–19. juuli
    Koht: Vanasadam, Lennusadam, Noblessneri Sadam
    Piletid: 5 eurot
     
    Suvebriis 2015
    Suviselt sumedatel kontserditel esinevad: Kõrsikud, Triin Niitoja & John4, Ott Lepland ja Kristjan Kaasik, Curly Strings, Tanel Padar ja Tarvo Valm, Annely Peebo ja Jassi Zahharov.
    Aeg: 17.–26.juuli
    Koht: Pirita kloostri varemed
    Piletid: 10-12 eurot
     
    Ostrova Festival
    Ostrova Festival toimub Setomaal, Meremäe vallas, Ostrova külas juba viiendat korda. Kahe päeva vältel astuvad üles Eesti tippartistid, seto kultuuri edendajad ning tuult tiibadesse saavad noored muusikud. Külalistel on võimalus tutvuda kohaliku käsitööga.
    Aeg: 17.–18. juuli
    Koht: Ostrova küla, Meremäe vald, Võrumaa
    Piletid: 30 eurot
     
    Positivus Festival
    Üheks eesti muusikaturistide sihtmärgiks on saanud Baltikumi suurimaks muusikafestivaliks tituleeritud Positivus Festival, mis toimub Lätis, Salacgrivas. Kolmepäevane peamiselt poppmuusikale keskenduv festival on segu kvaliteetmuusikast ning metsikutest pidudest. Oma võlu on ka telklaagrielul, kus pidulised teiste festivalikülastajatega sotsialiseerida saavad. Tänavuste esinejate nimekirjas on lisaks peaesinejale Robert Plantile näiteks ka Ameerikast pärit indierokkarid ansamblist Warpaint. Samuti on festivalil kohal Londoni urban-artist Ghostpoet, hevi-bluusi bänd Rival Sons, mässumeelne Rootsi poppstaar Elliphant, põnev Bokka Poolast, Läti beatbox’i meistrid bändist nimega PeR, bluusilegend Eugene “Hideaway” Bridges ning paljud teised.
    Aeg: 17.–19. juuli
    Koht: Salacgrivas Lätis
    Piletid: 8-200 eurot
     
    Peipsi Romantika
    Kahel õhtul toimuvad mõnusad vabaõhukontserdid otse Peipsi kaldal, kus astuvad üles romantiliste ja akustiliste kavadega Romantiline meeskvartett (koosseisus Mikk Saar, Anti Reinthal, Mart Toome, Aare Kodasma ja klaveril Johan Randvere); Terminaator ja Tiit Kikas; Jassi Zahharov, Nele-Liis Vaiksoo ja Olav Ehala. Hoogsamaid rütme toob Peipsi äärde hõbehäälne Ines koos oma bändiga.
    Aeg: 17.–18. juuli
    Koht: Kasepää Laululava, Tiheda küla, Jõgevamaa
    Piletid: 10-20 eurot
     
    Georg Otsa Festival Võsul
    Suur estraadikontsert ja kinoõhtu leiab aset Võsu mändide all Rannaklubi pargis. Georg Otsa unustamatuks lauldud operetimeloodiaid ja laule esitavad Maria Listra, Sirje ja Väino Puura, Voldemar Kuslap ja Lauri Liiv. Otsaga koos veedetud lavateed meenutab ooperiprimadonna Margarita Voites. Lauljaid saadab Margus Kappeli ansambel ja õhtut juhib Artur Raidmets.
    Aeg: 18. juuli
    Koht: Võsu
    Piletid: 15 eurot
     
    Alion Baltic Festival
    Kontserdil esinevad professorid, üliõpilased ning külalisesinejad  Eestist, Ameerikast, Iisraelist,  Prantsusmaalt, Hispaaniast, Saksamaalt, Venemaalt, Horvaatiast, Hiinast, Lõuna-koreast, Ukrainast, Taiwanist ning Ecuadorist. Esitatakse Eesti ning maailmakuulsate klassikute teoseid.
    Aeg: 15. juuli
    Koht: Kadrioru loss, Tallinn
    Piletid: 5-10 eurot
     
    Joogafestival 2015
    Joogafestivalil esinevad parimad joogaõpetajad Eestist ja välismaalt. Saab proovida üle 10 joogastiili ning kuulata loenguid ja osaleda töötubades. Joogafestivali teemaks on seekord Tasakaal ja peaesineja Indiast – Dr. Omanand Guruji. Festivali pealava tegevused ja tervisekaupade bazaar toimuvad Haapsalu Piiskopilinnuse hoovis, loengud ja töötoad kõrvalasuvas kultuurikeskuses. Kavas on tegevusi nii meestele kui ka naistele, lastele ja rasedatele, noortele ja eakatele, alles alustajatele ning aastaid joogat praktiseerinutele.
    Aeg: 18.–19. juuli
    Koht: Haapsalu
    Piletid: 2-79 eurot
     
    Võsu Jazz 2015
    Võsu Jazz toob Võsule kokku üle 20 artisti Eestist, Rootsist, USAst, Venemaalt ja Lätist. Festivali suur lava püstitatakse otse rannaliivale, vaatega päikeseloojangule. Istumiseks, päevitamiseks ja pikniku pidamisega lubab korraldaja tuua kohale vaipu, lamamistoole, kottoole jms mugavat, sest head muusikat kuuleb hulgaliselt.
    Aeg: 19.–20. juuli
    Koht: Võsu rannas
    Piletid:  15-25 eurot
     
    XXIII Viljandi pärimusmuusika festival
    Balti ja Põhjamaade üheks suuremaks folgiürituseks kujunenud Viljandi Folgi teemaks on tänavu vabadus, millega tõmmatakse tähelepanu vabaduseteemale mitme nurga alt.
    Kontserdilavadel jagub esinejaid Ghanast Norrani ja USAst Šotimaani. Neljal festivalipäeva jooksul esineb Viljandi lossimägede vabaõhulavadel ning teistes festivali esinemispaikades ligi viiskümmend erinevat ansamblit.
    Aeg: 23.–26. juuli
    Koht: Viljandi
    Piletid: 5-68 eurot
     
    Galapagai muusikafestival
    Üks Leedu suuremaid vabas õhus toimuvaid rahvusvahelisi muusikafestivale võõrustab külalisi mitmelt poolt maailmast. Neljal laval kõlab üsna eripalgeline muusika.
    Aeg: 24.–25. juuli
    Koht: Leedu
    Piletid: 33,2 eurot
     
    Kloogaranna Festival 2015
    Lisaks kvaliteetsele muusikale pakub festival ka mitmekülgset toiduelamust ning erinevaid meelelahutus- ning sportimisvõimalusi. Lastele on eraldi lasteala, kus lapsi lõbustavad Jänku-Juss ja tema sõber Ilves. Lisaks muidugi batuudid, näomaalingud, mängud ja muud toredad tegevused. Esinejad: Smilers, Terminaator, Vaiko Eplik ja Eliit, Ines, Karl-Erik Taukar, Triin Niitoja & John4, Sky Plus DJ-d.
    Aeg: 25. juuli
    Koht: Kloogaranna, Keila vald
    Piletid: 13-46 eurot
     
    XXIX Tallinna Rahvusvaheline Orelifestival
    Kunstiline juht Andres Uibo.
    Aeg: 30. juuli – 9. august
    Koht: Niguliste kirik, Tallinna Jaani kirik, Pärnu Eliisabeti kirik, Tallinna toomkirik
    Piletid: 2-15 eurot
     
    Leia end - VII esoteerikafestival
    Teemad on vaimne areng ja enesetäiendamine, suhtlemine loodusega, tervendavad ning psühholoogilised praktikad, mille eesmärk on iseenda ja meid ümbritseva maailma mõistmine ning vaimse tasakaalu saavutamine.
    Aeg: 31. juuli – 2. august
    Koht: Vana-Veski Puhkekeskus
    Piletid: 30-40 eurot
     
    Intsikurmu muusikafestival
    Eesti Positivuseks ristitud Intsikurmu muusikafestival propageerib intellektuaalset ja kultuurset ajaveetmise võimalust ürgses Põlva mestapargis. Intsikurmu muusikafestival viljeleb contemporary jazz ja art-music, turntable ja DJ-culture ning pop-indie-staadionimuusikat.
    Aeg:  31. juuli – 1. august
    Koht: Intsikurmu metsapark, Põlva
    Piletid: 20-50 eurot
     
    Augustibluus 2015
    Euroopa tunnustatud bluusifestivalide nimistusse kuuluv festival muudab Haapsalu linna hea muusika sõbra jaoks kaheks ööpäevaks justkui paradiisiks. Festivali põhikontserdid toimuvad selgi korral iidse piiskopilinnuse õuel, tuues lavale tippartiste bluusi sünnimaalt Ameerika Ühendriikidest, virtuoose Euroopast ning loomulikult põnevaid kodumaiseid eriprojekte.
    Festivali päevasesse programmi mahuvad lisaks muule ka õpitoad, näitused ning traditsiooniline akustiline kontsert Haapsalu vanas raudteejaamas. Varajaste hommikutundideni toimub jämm Haapsalu Kultuurikeskusesse loodavas klubis 56 Blues. Kokku toimub festivali 7 laval üle 30 kontserdi ning mõnusat muusikat on võimalik nautida ka välikohvikutes ning linnatänavail.
    Aeg: 31. juuli – 1. august
    Koht: Haapsalu
    Piletid: 39 eurot
    Info: www.augustibluus.ee
     
    Leigo Järvemuusika
    Suurim klassikalise muusika vabaõhufestival Eestis, kus traditsiooniliselt on esimene päev jazz-ja folkmuusika päralt ja teine päev klassikalise muusika päralt. Mõlema päeva õhtul toimub suur tuleetendus.
    Aeg:  31. juuli – 1. august
    Koht: Leigo talu, Nõuni, Palupera
    Piletid: 10-176 eurot
     
    Võsu Rannafestival
    Otse rannas astuvad lavale Terminaator, Põhja Tallinn, Traffic, Birgit, Liis Lemsalu, Triin Niitoja&John4 ja väliskülalisena Haddaway (ger).
    Aeg: 1. august
    Koht: Võsu rand
    Piletid: 10-13 eurot
     
    Valkla rannafest
    Astuvad üles parimad Eesti artistid nagu Smilers, Metsatöll, Super Hot Cosmos Blues Band, Getter Jaani, Curly Strings ning ürituse peaesineja on esmakordselt Eestis esinev popmuusika lauljatar – Nabiha!
    Aeg: 1. august
    Koht: Valkla Rand, Kuusalu vald
    Piletid: 10-12 eurot
     
    Vihula mõisa suvemuusika 2015
    Esinevad armastatud artistid, kelle kavad on mõnusalt suvised. Nii mõnigi kooslus on sel aastal esmakordne – nii kohtuvad Vihulas uue kavaga Kelli Uustani ja Margus Vaher ning Annely Peebo ja Jassi Zahharov. Veel astuvad üles Karl-Erik Taukar ja Eric Kammiste, Kukerpillid, Kõrsikud, Lenna.
    Aeg: 2.–13. august
    Koht: Vihula mõis
    Piletid: 12-15 eurot
     
    Weekend Festival Baltic
    Esimest korda Eestisse laienenud festivalil esinevad maailmakuulsad tantsumuusika artistid: Astrix, Tiesto, Brennan Heart, Super8 & Tab, Hardwell, Aron Chupa, Darude, Example ja dj Wire, Robin Schulz, Rudimental, Sub Focus, Kolzar, Orkidea, HeavyWeight, (Ex) Da Bass, David Guetta, Chase & Status, Netsky, Syn Cole jt. Lisaks palju kodumaiseid plaadikeerutajaid.
    Aeg: 6.–9. august
    Koht: Pärnu rand
    Piletid: 10-499 eurot
     
    Rannalõõts 2015
    Festival Rannalõõts toimub tänavu neljandat korda. Festivali eesmärk on jätkuvalt toetada ja arendada akordioni- ja lõõtspillimängu Läänemaal.
    Festival on kolmepäevane, pakkudes mitmekülgseid ja meeleolukaid kontserte erinevate akordionistide ja lõõtspillimängijate esituses, lisaks lõõtspilli õpitoad ja õhtused simmanid. Jätkub koostöö Puulaevaseltsiga Vikan, mis sõidutab publiku muusikat nautima Haapsalu lahele. Sel aastal on tavapärasele programmile lisandunud salongilikud kontserdid kohvikus Haapsalu Raamat.
    Reedel kogutakse projekti “Igal lapsel oma pill” raames raha C. Kreegi nim. Haapsalu Muusikakoolile akordioni ostmiseks kontsertidega Haapsalu kohvikutes.
    Aeg: 6.–8. august
    Koht: Haapsalu
    Piletid: 7-25 eurot
     
    Viru Folk 2015
    Kaheksas Viru Folk keskendub Taani teemale. Festivali toimumispaigas Käsmus annab tänavu kontserte Taani parim folkmetalbänd Svartsot, romantiline folktronicakollektiiv Sorten Muld ja teised eriilmelised Taani muusikakooslused.
    Eesti bändidest on seekord kohal juba kolmandat korda meie folkmetali esinumber Metsatöll, teist korda oma 25 aasta juubelit tähistav Folkmill, esmakordselt suviselt lahe L’Dorado jpt.
    Aeg: 7.–9. august
    Koht: Käsmus Lääne-Virumaal
    Piletid: 22-140 eurot
     
    Kukemuru Ambient
    Sündmuse läbiv idee on looduse ning orgaanilise ambient-muusika sümbioos, mis luuakse kontsertidega ainult kohapeal ja reaalajas ning sealjuures arvestades valitseva atmosfääri ja ümbritseva keskkonnaga.
    Esinejaid on Inglismaalt, Indiast, Tshiilist, Saksamaalt, Soomest ja Eestist ning peaesinejana astub käesoleva festivali raames ülesse 1970ndate keskpaigas alguse saanud Sheffieldi kultusbändi Cabaret Voltaire liige ja BBC keskkonnahelide salvestajana tuntud Chris Watson.
    Aeg: 7.–8. august
    Koht: Kukemuru metsalagendikul Türi vallas
    Piletid: 20-35 eurot
    Info: http://kukemuru.ee
     
    Eivere Klaverifestival
    Kaunis Eivere mõisas, suurepärasel Bösendorferi kontsertklaveril esinevad Eesti tippsolistid Marko Martin ja Mihkel Poll ning lausa 7 väljapaistvat Jaapani pianisti – Izumi Tateno, Ayumi Hirahara, Haruyo Kubo, Emiko Mizuki, Shihoko Iino, Sae lida, Tetsuro Hagiu.
    Aeg: 7.–9. august
    Koht: Eivere mõisas
    Piletid: 0-15 eurot
     
    Birgitta Festival
    Birgitta Festival ühendab keskaegse kloostri hämara võlu tänapäeva muusikateatri viimase sõnaga. Lähiriikide ainus muusikateatri festival on Tallinna tunnusfestival, mis toimub igal aastal augustis Pirita kloostri varemete vahele ehitatud ooperimajas. Festival toob publiku ette maailma muusikateatri erinevad ilmingud, näitab selle žanri rikkust ja mitmekesisust. Kavas on ooperit, balletti, lavastatud oratooriume, etnilis-religioosseid lavastusi, kaasaegse tantsu etendusi, muusikalise huumori žanrit jne.
    Aeg: 7.–15. august
    Koht: Pirita kloostri varemed
    Piletid: 37-43 eurot
     
    Tõrva Loits 2015
    Suurim tule, vee ja muusika vabaõhu vaatemäng. Vaid ühel õhtul etendub Tõrva Loitsul suurejooneline muusikaline vaatemäng Kilplaste Tagasitulek. Vaatemängu aitavad muusikaliselt publikuni tuua ansamblid Kosmikud, HU? ja eesti hip-hopi legend Genka. Etendusele eelneb Lenna ja Karl-Erik Taukari kontsert ning lavale astuvad ka  saate “Eesti otsib superstaari” superfinalistid Gertu Pabbo ja Jüri Pootsmann.
    Aeg: 8. august
    Koht: Veskijärve, Tõrva linn
    Piletid: 18-45 eurot
     
    Arvamusfestival
    Oluline on tänapäeva virtuaalmaailmas kommenteerimise kõrval kohtuda ja vaielda silmast silma ja otse, arutleda elulistel teemadel ja sellega samaaegselt tõsta ka väitluskultuuri. Tuleb propageerida demokraatliku arutelukultuuri, kus inimesed tunnevad rõõmu erinevate arvamuste vahetamisest.
    Aeg: 14.–15. august
    Koht: Paide
     
    Flow Festival
    Põhjanaabrite üks suvelõpueelne, kolmeks päevaks Helsingi kesklinna haarav melomaanide kokkutulek pakub lisaks muusikale aga ka põnevaid ja meeldejäävaid elamusi lavakujundusest ning söögist-joogist. Muusika poolelt on sel aastal peaesinejad näiteks Pet Shop Boys, Beck, Rosin Murphy, Belle and Sebastian jt.
    Aeg: 14.–16. august
    Koht: endine elektrijaam, Parrukatu 2 Helsingis
    Pilet: 89 eurot
     
    SAAL Biennaal 2015
    Mullu viimast korda Augusti TantsuFestivali nime all toimunud Tallinna vanim rahvusvaheline etenduskunstide festival on saanud uue nime SAAL Biennaal. Kokku võib festivali kavast leida 13 erinevat üritust, millest enamikku esitatakse mitu korda.
    Aeg: 17.–30. august
    Koht: Kanuti Gildi SAAL, Von Krahli teater, NO99, Rahvusooperis Estonia, Vaba Lava teatrikeskus, aga ka Tallinna linnaruum alates kesklinnast kuni Pelgulinna tänavateni.
    Piletid: 10-42 eurot
     
    C-Jam Cellofest 2015
    Eesti Muusikaõpetajate Sümfooniaorkestri ja C-Jami korraldatud festivali raames toimuvad  kontserdid, suvekoolid ja loengud.
    Aeg: 18.–21. august
    Koht: Laupa mõis, Türi Kultuurikeskus, Tori mõis, Väätsa mõis
    Piletid: 3-12 eurot
     
    XI Tallinna Kammermuusika Festival
    Festival kuulub klassikalise muusika tippsündmuste hulka Eestis ja kindlasti ka Baltikumis. Festivalil esineb lisaks muljetavaldavale plejaadile Eesti klassikatähtedest (sopran Maria Veretenina, trompetist Neeme Ots, viiuldajad Sigrid Kuulmann-Martin, flöödivirtuoos Oksana Sinkova, pianist Irina Zahharenkova jpt) palju külalisi. Ürituse raames toimuvad 22. ja 23. augustil festivali telgis Vabaduse väljakul vaba sissepääsuga kontserdid igal täistunnil vahemikus 12.00–18.00, kus esinevad Eestimaa muusikaõppeasutuste õpilased ja mitmed ansamblid. PLMF korraldab sel suvel lisaks kammerkontserte Tallinna Loomaaia Triiphoones (5., 12. ja 19. augustil), Rootsi-Mihkli kirikus (9.06, 14.7. ja 11. augustil) ning paljudes kontserdipaikades üle Eesti.
    Aeg: 21.–28. august
    Koht: Tallinn
     
    Holi Fusion Festival Tallinn
    Holi Fusion on suur rahvusvaheline värvifestival, mis on toimunud juba mitmes Euroopa riigis. Festivalil luuakse läbi värviliste pulbrite õhku viskamise ja erinevate artistide ülesastumiste rõõmsameelne atmosfäär, kus kogu festivaliseltskond saab üheks suureks sõpruskonnaks.
    Esinejateks on nii kohalikud kui ka rahvusvahelised DJd seinast-seina muusikastiilidega. Tallinna sündmus saab olema sedavõrd eriline, et plaate keerutavad ainult naised. Kohal on tervisetoidu ja maailmaköögi müüjad, atraktsioonid lastele ja fitnesstreenerid.
    Aeg: 22. august
    Koht: Tallinna Lauluväljak
    Piletid: 19 eurot
     
    We Love The 90s
    Soomes juba mitmendat aastat korraldatav Euroopa suurim 1990ndate festival, “We Love the 90’s” jõuab sel aastal ka Eestisse. See on 1990ndate muusika megafestival, mis toob Tallinna tõelise staarideparaadi.
    Festivali kahel päeval esineb pea 20 artisti, kelle sajad superhitid on aastate jooksul vallutanud muusikaedetabeleid üle kogu maailma. Üks peaesinejaid on üle 30 miljoni albumi müünud räppar ja näitleja Coolio (USA), lavale astuvad ka Ace of Base’i lauljatar Jenny Berggren, Bad Boys Blue, Eiffel 65, Real 2 Real, Mr. President, La Bouche, Groove Coverage, East 17.
    Aeg: 28.–29. august
    Koht: Tallinna Lauluväljak
    Piletid: 39-89 eurot
     
    Märjamaa Folk
    2006. aastal alguse saanud Märjamaa Folgi põhieesmärk on hoida traditsioonilist kultuuri ja tagada selle püsimajäämine, samuti tutvustada teiste rahvaste kultuure. Folgi ajal on võimalik nautida külaliskollektiivide esinemise mitte ainult Märjamaal, vaid ka maakonna teistes paikades. Traditsiooniks on muutunud festivaliklubid, kus folgil osalevad grupid õpetavad oma maa rahvatantse. Toimuvad kontserdid, pillilaagrid, töötoad, laat jm.
    Aeg: 29. juuli – 2. august
    Koht: Märjamaa
    Piletid: 3-10 eurot
     
    JazzTime 2015
    Festivali peaesineja “Opera meets Jazz”, solistid Luc Robert (Kanada), Kristel Pärtna, Rene Soom, Pavlo Balakin, Toivo Unt Jazzkvartett.
    Aeg: 18. juuli
    Koht: Sillamäe linnatrepid ja Sillamäe Kultuurikeskus
    Piletid: 7-20 eurot
     
    Eestiski järjest populaarsemat triatloni harrastades saab uuele tasemele astuda ning proovida augustis täispikka triatloni läbida. Foto: Scanpix
    SPORT
    Euroopa U23 meistrivõistlused kergejõustikus
    Eesti koondis tuleb orienteeruvalt 30-liikmeline, koondise esinumbrid hetkeseisuga on kuulitõukaja Kätlin Piirimäe ja mitmevõistleja Janek Õiglane.
    Aeg: 9.–12. juuli
    Koht: Kadrioru staadion
    Piletid: 20-100 eurot
     
    Triathlon Estonia
    Järjest populaarsemaks muutuva kolme ala harrastamise saab huviline viia uuele tasemele, pannes end proovile raudmehe distantsil. Eesti ainsal täispikal triatlonil läbitakse ujudes 3,8 km, 180 km rattal ning 42,2 km joostes. Kui see tundub palju, saab Tootsi kombel rehkendusest poole teha ja läbida poolpika vahemaa.
    Aeg: 16. august
    Koht: Keila
    Hind: 55–185 eurot
     
    Avamerepurjetamise Euroopa Meistrivõistlused 2015
    Võistlusele on tulemas ligi 100 rahvusvahelist võistkonda. Merel toimuvat on võimalik ka vaadata ka Pärnu Jahtklubi regatikülas, kus on meelelahutust ja tegevust nii purjetajatele kui ka külalistele.
    Aeg: 10.–16. august
    Koht: Pärnu Jahtklubi
    Piletid: 5-15 eurot
     
    Surfilaager 2015
    Surfilaagrisse on oodatud nii kogenud surfarid kui ka uued huvilised. Laagris toimub hulgaliselt tasuta koolitusi iga taseme purjelaua, lohe ja aerulauaharrastajatele ning varustust on võimalik rentida.
    Enda oskused saab proovile panna võistlustel -  muuhulgas peetakse Surfilaagris Eesti Meistrivõislused SUP sõidus ehk aerulauasurfis.
    Esinevad: Elephants From Neptune, Super Hot Cosmos Blues Band jt. Sel aastal üllatab Surfilaager festivalikülalisi veelgi ulatuslikuma õhtuse programmiga – õhtuti toimuvad Roosta rannal päikeseloojangupeod.
    Aeg: 16.–19. juuli
    Koht: Roosta rand
    Piletid: 18-52 eurot
     
    Homseni saab Haapsalus nautida Ameerika mootorite jõudu.Foto: Scanpix
    MOTOSÜNDMUSED
    American Beauty Car Show
    Juba 15. korda toimuv American Beauty Car Show raames toimuvad autonäitus, kokkutulek ja kiirendusvõistlus ning loomulikult saab kuulata head muusikat. American Beauty Car Show on Baltimaade suurim ameerika autode üritus, kuhu peale kodumaiste külastajate tuleb huvilisi Soomest, Rootsist, Norrast, Lätist, Leedust ja Venemaalt.
    Aeg: 10.–11. juuli
    Koht: Haapsalu Piiskopilinnus
    Piletid: 10-49 eurot
    Info: http://www.american.ee
     
    Narva Motofest 2015
    Juba kaheksandat korda toimuva rahvusvahelise mootorratturite kokkutuleku programmis on võimsad rock-kontserdid ja tantsusõud. Sel aastal pakutakse rohkem tegevusi ka lastele ning festival sobib suurepäraselt kogu pere ühiseks ettevõtmiseks.
    Aeg: 17.–19. juuli
    Koht: Narva linnus
    Piletid: 5-35 eurot, kuni 6aastased (k.a) pääsevad sisse tasuta
     
    Kiviõli Motofestival 2015
    Esmakordselt Eesti motospordi ajaloos on tegemist võistlustega, mille raames toimuvad korraga kolme erineva võistlusala rahvusvaheliste tiitlivõistluste etapid: külgkorvid, quadracer'id ja mäkketõus. Kokku osaleb Kiviõlis üle 200 võistleja ca 20 riigist.
    Külgkorviga krossitsiklite maailmameistrivõiste etapp on Kiviõli tuhamäe motokompleksis toimunud juba seitsmel aastal. Tegemist on kõige kõrgemal tasemel Eestis toimuva motokrossivõistlusega, mis on aastatega saanud Eesti motospordi tunnusürituseks. Sarnaselt eelmise aastaga toimub ka seekord koos külgkorvide MM-etapiga quadracer'ite Euroopa meistrivõistluste etapp. Esmakordselt toimuvad Eestis Mäkketõusu Euroopa meistrivõistlused - 1.augustil Kiviõli tuhamäel.
    Publikule võimalikult suurte elamuste pakkumiseks toimub kahe päeva jooksul veel soolotsiklite öökross, peotelgis esinevad live bändid, lastele on avatud eraldi ala ning publikule pakutakse hulgaliselt muud meelelahutust, mis kõik kokku moodustavad mitmekülgse programmiga ainulaadse motofestivali. Avatud on ka tuhamäe seikluskeskuse põnevad seiklusspordiatraktsioonid.
    Krossiraja kõrval on avatud ööbimisvõimalusega kämpinguala.
    Aeg: 1.–2. august
    Koht: Kiviõli Seikluskeskus
    Piletid: 20-25 eurot
     
    Uriah Heep 2003. aastal Tallinnas.Foto: Postimees/Scanpix
    KONTSERT
    Uriah Heep 
    Laupäeval 22. augustil toimub Haapsalu Lossihoovis 1969. aastal loodud Suurbritannia ansambli Uriah Heep kontsert. Tegemist on Haapsalu Valge Daami nädala avaüritusega, mis kannab nime “Lady in Black Meets The White Lady”.
    Väravad avatakse juba kell 15 ning alates kella viiest õhtul on laval kodumaise rocki esindajaid Blind, Elephants From Neptune ja Terminaator. Kontsertõhtu lõpetab võimas ilutulestik.
    Aeg: 22. august
    Koht: Haapsalu Lossihoov
    Piletid: 20 eurot
     
    Kärdla kodukohvikud avavad oma uksed taas juuli lõpus.Foto: Scanpix
    TOIT JA JOOK
    Võru kodukohvikute päev
    Toimub samal ajal, kui Võrus leiab aset XXI Võru folkloorifestival, mille teema on tänavu “Millest rikkad, sellest helded!” Uksed avavad toidukohad pakuvad maitseid sama egiidi all ning väärtustavad kohalikku toorainet.
    Aeg: 11. juuli
    Koht: Võru linn
     
    Kärdla kohvikutepäev
    Hiiumaa suve üks oodatumaid sündmuseid, mil üheks päevaks 15 kohvikut oma uksed avab. Lisaks keskusele aga tasub tiir teha teistegi saare külade kohvikutes, mis enne ja pärast ametlikku päeva külalisi ootavad ja eriilmelisi elamusi pakuvad.
    Aeg: 31. juuli – 2. august
    Koht: Kärdla, Hiiumaa
    Info: http://kohvikutepäev.ee
     
    Stockholm Oktoberfest
    200 aastat vana traditsioon Münchenist kolib septembri alguses Läänemere teisele kaldale, kus Stockholmis telgid üles lüüakse, Baieri rahvarõivad üll visatakse ning sobilike laulude taustal õlut serveeritakse. Kui endal ka pole kombekohaseid rahvariideid, saab need kohapealt 32 euro eest laenutada.
    Aeg: 28.–30. august, 3.–5. september
    Koht: Stockholm
    Pilet: päevapilet 5 eurot
     
    Saaremaa Toidufestival
    Et suvi on Eesti suurimal saarel tihedaim töö rabamise aeg, tasub sinna sammud seada veidi rahulikumas septembris. Kohalik toidupidustuste nädal sisaldab lisaks erinevatele konkurssidele ka tänavapiknikut, õunakohvikute päeva, Koguva kalapäeva ning restoranide nädalat. Viimasel pakuvad 10–15 euroga lõuna- või õhtusööki 15 kohalikku toidukohta. Kohvikutepäevale aga annavad end üles kohalikud kodukohvikud.
    Aeg: 7.–13. september
    Koht: Saaremaa
     
    Autor: Helen Rammo, Äripäeva kaasautor
  • Hetkel kuum
Statistikaamet vastab kriitikale: kuidas kujuneb elektrihinnaindeks?
Elektrihinnaindeksi arvutamist mõjutab ka riigipoolne sekkumine, muutust hinnaindeksis näeme peagi, selgitab statistikaameti juhtivanalüütik Lauri Veski vastukajana Äripäeva “Makromaania” uudiskirjale.
Elektrihinnaindeksi arvutamist mõjutab ka riigipoolne sekkumine, muutust hinnaindeksis näeme peagi, selgitab statistikaameti juhtivanalüütik Lauri Veski vastukajana Äripäeva “Makromaania” uudiskirjale.
Kui Mars kutsub: Musk soovib 55,8 miljardit Tesla varadest
Tesla autod kutsutakse jälle tagasi uue ohtliku defekti tõttu. Elon Musk on aga hõivatud mujal rindel ning tegeleb oma mitmekümnemiljardilise kompensatsioonipaketi väljanõudmisega.
Tesla autod kutsutakse jälle tagasi uue ohtliku defekti tõttu. Elon Musk on aga hõivatud mujal rindel ning tegeleb oma mitmekümnemiljardilise kompensatsioonipaketi väljanõudmisega.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Amazoni rüpes edu nautiv Eesti ettevõtja: Jeff Bezose juhtimisprintsiibid sobivad meile hästi
Mari Jolleri esimene firma läks põhja, teise müüs ta maha ning kolmas müüdi ligi kaks aastat tagasi hiiglaslikule Amazonile. Selle kaisus on ettevõte Jolleri teatel uue tuule tiibadesse saanud.
Mari Jolleri esimene firma läks põhja, teise müüs ta maha ning kolmas müüdi ligi kaks aastat tagasi hiiglaslikule Amazonile. Selle kaisus on ettevõte Jolleri teatel uue tuule tiibadesse saanud.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Elektrifirma kogemus särtsuautodega: kõikide kulude ennustamisega pole pihta läinud
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eesti sai Euroopa rahakotist 122 miljonit eurot
Euroopa Komisjon tegi reedel taaste- ja vastupidavusrahastust (RRF) Eestile järjekorras teise väljamakse mahus 122,3 miljonit eurot, kuna Eesti on täitnud kõik taastekava kolmanda osamakse eeltingimuseks seatud eesmärgid.
Euroopa Komisjon tegi reedel taaste- ja vastupidavusrahastust (RRF) Eestile järjekorras teise väljamakse mahus 122,3 miljonit eurot, kuna Eesti on täitnud kõik taastekava kolmanda osamakse eeltingimuseks seatud eesmärgid.
Usaldamatus valitsuse majanduspoliitika suhtes on järsult kasvanud
Üheks suuremaks ettevõtteid mõjutavaks probleemiks on tõusnud vähene usaldus valitsuse majanduspoliitika suhtes, selgus täna esitletud majanduse konjunktuuri kvartaalsest ülevaatest.
Üheks suuremaks ettevõtteid mõjutavaks probleemiks on tõusnud vähene usaldus valitsuse majanduspoliitika suhtes, selgus täna esitletud majanduse konjunktuuri kvartaalsest ülevaatest.