18. oktoober 2012 kell 3:15

Sylvesteri järeltulija sai hoo sisse

Möödunud aasta oli Pärnus kasest liimkilpi tootva Ecobirch ASi jaoks parim aasta ajaloos, mil 50%lise käibekasvu juures õnnestus kasumit neljakordistada.

"Üheksa tegutsemisaasta jooksul oleme ainult kolm aastat olnud kasumis. Meil viimase paari aasta üle eriti hea meel, sest tunneme, et oleme õigel teel," rõõmustab ettevõtte edusammude üle tegevjuht Gert Rahnel.

Spetsiifiline tegevusvaldkond pärineb ettevõtte omanikeringi huvitavast taustast. Nimelt sai Ecobirch alguse 2003. aastal pärast seda kui punt eesti ärimehi müüs metsakontserni Sylvester ASi soomlaste Stora Ensole. Kuna väliskontsernil polnud lehtpuu töötlemise vastu huvi, aga näiteks Sauga saeveski oli algselt lehtpuu jaoks ehitatud, siis otsustas osa ettevõtjaid kase töötlemisega  jätkata. Praegu on Ecobirchi omanikud Eesti rikkaimate ärimeeste hulka kuuluvad Kaido Jõeleht ja Peedo Pihlak.

Praegu ulatub firma keskmine käive Pärnus umbes 1,2 miljoni euroni kuus, kuid tegutsetakse 27 riigis Aasiast USAni. "See näitab, kui palju peab turgudel vaeva nägema, et seda kogust maha müüa," räägib Rahnel.

Ecobirchi viimaste aastate strateegia ongi olnud võimalikult palju geograafiliselt laieneda. See annab Rahneli sõnul võimaluse kiiresti regeerida juhul, kui mõni turg peaks kiiresti kokku tõmbuma. Tänu sellele, et Euroopas on juba näha langustrende, kavatseb ettevõte järgmisena laiendada oma haaret näiteks USAs.

Kuidas ja kui palju plaanib ettevõte järgmisel aastal kasvada ning millised olid maakonna edukamad ettevõtted, loe pikemalt tänasest Äripäevast Pärnumaa TOPist.

Autor: Birjo Must, Rivo Sarapik

Hetkel kuum