Ave Lepik • 27 november 2013

Vare: Eesti riik on liiga keerukas

Eesti avalik sektor on sama keerukas kui bürokraatlikes suurriikides, ütles ekspoliitikust konsultant ja ettevõtja Raivo Vare.

Ehkki viimastel aastatel ei ole avalikus sektoris töötajate arvus suuri muudatusi toimunud, on antud sektor Eesti-suguse riigi jaoks liiga suur, vahendas teda ERRi uudisteportaal.

Samal ajal, kui tõmmatakse kokku politsei ja piirivalve, üldhariduskoolide ning päästeteenistuse ressursse, kasvavad märgatavalt kulud halduse ja Euroopa Liidu raha jagamisega seotud asutustes. "See ei ole iseloomulik väikeriikidele, vaid väga suurtele, bürokratiseeritud riikidele. Me oleme kuidagi märkamatult kaotanud siin riigijuhtimispaindlikkust," kinnitas Vare.

Ta tõi välja, et OECD riikide hulgas on Eesti avaliku sektori osakaaluga esirinnas, mida väikeriik ei tohiks olla.

Teisalt on Vare sõnul küsimus ka selles, millega avalik sektor tegeleb. Tema hinnangul on jabur uhkust tunda seaduste lõputu kodifitseerimise, ümberkirjutamise ja paranduste parandamise üle. "Meil on väga palju tegevusi avalikus sektoris, mis on asi iseeneses, seadusloomeline asendustegevus. Sellega tuleb midagi raudselt ette võtta," lisas Vare.

Loe lähemalt ERRi uudisteportaalist.

Hetkel kuum