Stefan Andersson • 10. juuli 2008 • 2 min
Jaga lugu:

Müüge korterid maha, ostke aktsiaid!

Kas teie Tallinna korter seisab tühjalt? Stefan Andersson kirjutab aripaev.ee sõsarveebis bbn.ee, et müüdagu see maha ja ostetagu Arco Vara, Eesti Ehituse või Merko Ehituse aktsiaid.

Investeerimisobjektina pole Eesti elamukinnisvara enam nii külgetõmbav. Kui hinnad liikusid vaid ühes suunas, leidus inimesi, kes olid valmis kortereid investeerimise eesmärgil mitte müüma, aga kuna üüritulu on madal, siis on turg praeguses olukorras sobiv vaid tõelistele spekulantidele.

Kultuuriliste põhjuste tõttu ei taha eestlane eluaset üürida, vaid seda omada, ja seetõttu on korteriäri tootlikkus madal. Kõigele lisaks domineerivad üüriturul eraisikud, kel on üks või vaid mõni korter ja kes mõnel puhul arvatavasti unustavad tasuda makse üüritulult, mis omakorda ei anna turust õiget pilti.

Kui Rootsis on eraisikuid, kes on kortereid välja üürides saanud miljardäriks, siis tundub, et midagi sellist Eestis ei juhtu. Mu meelest on eluaset omada üldiselt parem, kui seda üürida. Korteris elav inimene on hoolivam siis, kui ta on ühtlasi selle omanik. Aga ka toimiv üüriturg on ka efektiivse turumajanduse üks paratamatult tarvilikke osi. Pensionifondidel ja teistel suurematel rahainvestoritel on Eestis paratamatult vähem võimalusi rahapaigutuseks.

Nõnda siis ei näe ma mingit mõistlikku põhjust, miks eraisik peaks omama investeerimise eesmärgil Tallinnas korterit, mis seisab tühjana või annab madalat üüritulu. Vaadelgem tavalist korterit väärtusega 2 miljonit krooni. Sellise korteri aastane üüritulu on praegu tõenäoliselt ligi 100 000 kr ehk 5 protsenti.

Kahe miljoni krooni eest saab investor praegu osta 200 000 Arco Vara, 40 000 Eesti Ehituse või 15 000 Merko Ehituse aktsiat. Muide, sellised kogused aktsiaid teeksid ostjast osakute arvu poolest 20.-50. aktsionäri mainitud ettevõtetes. Mainitud ettevõtete aktsiate väärtus on viimase 12 kuuga langenud 50-70 protsendi võrra. Mõistagi on nendest aktsiatest loodetav tulu seotud mitmesuguste riskidega, aga, võttes arvesse varasemat, siiski tõenäoliselt kaugelt tulusam investeeringust korterisse.

Niisiis, olgugi et korterite hinnad on langenud, on korteri välja üürimise tulusus endiselt madal. Samas võib praegu pelgalt korteri hinna eest saada proportsionaalselt suure osa Eesti juhtivate ehitus- ja kinnisvaraettevõtete aktsiatest. Leian, et investeerimisotsuse langetamine peaks olema võrdlemisi lihtne. Selle asemel, et olla kinnisvara omanik, olge parem omanik ettevõttes, mis toodab kinnisvara!

Autoril on Merko Ehituse aktsiaid

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt