Äripäeva valimispäevik • 23. veebruar 2015 kell 6:45

Intriigi varjus köeb intriig

ÄP valimispäevik  Foto: Anti Veermaa

Sellal kui Reform ja Kesk etendavad meile viimset verist võitlust elu ja surma peale, ootab neil valimistel lahendamist ka teine, vaat et olulisem küsimus: mitu erakonda pääseb riigikogusse?

Kui uskuda viimaseid avaliku arvamuse uuringuid, on vastus lausa kuus ehk siis üle künnise saavad nii Vabaerakond kui ka EKRE. Need küsitlused on suurerakonnad ilmselgelt närvi ajanud. Savisaar käskis omadel palehigis rabada: kes kavatses tänavatel valijaid rünnata kõigest neli tundi päevas, peab seda nüüd tegema kaheksa tundi. Reformierakonna juht (vabandust, Reformierakonna riigikogu fraktsiooni esimees) Kristen Michal koputas valijate südametunnistusele: valimiste tulemus sõltuvat vaid mõnest protsendist inimestest ning ta kutsus neid kindlasti valima. Minu pärast tundke ennast kas või tähtsana, aga tulge ja andke oma hääl meile, r..sk!

Küsitav muidugi, kui palju sellest viimsest rabelemisest tolku on. Keskerakonna valijaskond on väga stabiilne ja seesama kehtib natukene nõrgemas astmes ka Reformierakonna kohta. Ehk siis need, kes praegu veel kahtlevad, vaatavad üsnagi tõenäoliselt neist kahest mööda.

Suurte mure on muidugi arusaadav. Kõik need Vabaerakonnale ja EKREle minna võivad hääled vähendavad ju RE ja KE häältesaaki ja muudavad koalitsiooni moodustamist pärast valimisi raskemaks. Mida rohkem muutujaid on võrrandis, seda keerulisem rehkendus. Seda enam, et täpselt ei tea ka, kuidas need muutujad käituvad.

See, mis suurparteidele paha, on ühiskonnale ja demokraatiale hea. Sunnib jalgu kõhu alt välja ajama, peeglisse vaatama ja mõtlema natukenegi teisiti, kui seni on harjutud. 

Hetkel kuum