• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Ärikinnisvara kui tõsine alternatiiv aktsiatele ja fondidele

  Swedbanki kinnisvara ja ehituse osakonna juhataja Ero Viik.Foto: Erik Prozes

  Piisava hulga vabade vahendite olemasolul on ärikinnisvarasse investeerimine praegu kindlasti üks võimalus, mida tasuks kaaluda, leiab Swedbanki kinnisvara ja ehituse osakonna juhataja Ero Viik.

  Kinnisvara positiivsetest turuarengutest on osa saanud paljud valdkonnas tegevad ettevõtted ja eraisikud. Nii elukondliku kui ka ärikinnisvaraga seotud edulugusid on viimastel aastatel selgelt rohkem kui ebaõnnestumisi, mistõttu soov investeerida kinnisvarasse on mõistetav.
  Väärtus kasvab
  Akumuleerunud likviidsuse keskkonnas on ärikinnisvarasse tehtavate investeeringute tootluse ootus olnud langustrendis viimased 12 kuud. Ehk teisisõnu: varade väärtused on kasvanud, kuna piiratud pakkumise keskkonnas on mitmeid ostuhuvilisi. Omakapitali tootlust on aga võimalik positiivselt mõjutada, kasutades mõistlikul määral võõrfinantseeringut.
  Kinnisvara kui kapitalimahuka sektori toimimine on otseselt sõltuvuses finantseeringu kättesaadavusest ja võõrkapitali kaasamise võimalused on Eestis jätkuvalt väga head. Pankade soov anda pikaajalist laenu ei ole kuhugi kadunud ja väga madal baasintress euribor ka ilmselt niipea veel ei hakka tõusma.
  Samas, enne kui ärikinnisvara ostma hakata, tasuks läbi mõelda, kas tunned valdkonda piisavalt hästi, et teha läbimõeldud investeerimisotsus. Oluline on mõista nii enda kui oma rentnike äriloogikat, kuna ainult siis oskad eristada olulist mitteolulisest.
  Mida vaadata?
  Muuhulgas tasuks kindlasti läbi mõelda:a) mis on konkreetse hoone konkurentsieelis teiste analoogsetega võrreldes?b) millise põhitegevusega rentnikele on hoone mõeldud ning kui lihtne või keeruline on leida  üürniku lahkumisel uut rentnikku?c) milliseid investeeringuid hoone lähiaastatel vajab?d) kui suured on hoone kasutamisega seotud kõrvalkulud?e) kes tegeleb igapäevaste hoone ja rentnikega seotud küsimustega?
  Kui investoriks on valdkonda tundev ja trende mõistev isik, siis pole ärikinnisvarasse investeerimine sugugi halb mõte, pakkudes tõsist alternatiivi erinevatele fondidele ja aktsiatele. Kui investoriks ei tunne valdkonda, soovitan kindlasti enne otsuse tegemist konsulteerida usaldusväärse spetsialistiga. Ütlus, et saatan peitub detailides, on pädev ka selles valdkonnas.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Peaministril on valida: kas edasi või tagasi
Koroonakriisi praeguse faasi läbimine sõltub juhtide – nende seas ja ennekõik peaministri – meelekindlusest, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Koroonakriisi praeguse faasi läbimine sõltub juhtide – nende seas ja ennekõik peaministri – meelekindlusest, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Kliimaidud on kaasanud tänavu rekordiliselt investeeringuid
Kliimamuutuse vastu võitlevad tehnoloogiafirmad on kaasanud sel aastal rekordilised 32 miljardit dollarit investeeringuid, vahendab CNBC.
Kliimamuutuse vastu võitlevad tehnoloogiafirmad on kaasanud sel aastal rekordilised 32 miljardit dollarit investeeringuid, vahendab CNBC.
Urve Palo lahkub Novoloto tegevjuhi kohalt
Endine mitmekordne minister Urve Palo teatas, et lahkub 15. detsembrist kasiinotehnoloogia kontserni Novomatic AG kuuluva OÜ Novoloto tegevjuhi kohalt ning alustab tööd juhtimiskoolitajana,
Endine mitmekordne minister Urve Palo teatas, et lahkub 15. detsembrist kasiinotehnoloogia kontserni Novomatic AG kuuluva OÜ Novoloto tegevjuhi kohalt ning alustab tööd juhtimiskoolitajana,
Mitmesse ametisse otsitakse töötajaid riigikogust parema palgaga
Kõrgeimat töötasu pakutakse arstidele suunatud töökuulutustel, kus keskmine palgapakkumine ületab riigikogu liikmete töötasu, teatas CVKeskus.ee portaalis viimastel kuudel avaldatud avaliku palgaga tööpakkumisi vaadates.
Kõrgeimat töötasu pakutakse arstidele suunatud töökuulutustel, kus keskmine palgapakkumine ületab riigikogu liikmete töötasu, teatas CVKeskus.ee portaalis viimastel kuudel avaldatud avaliku palgaga tööpakkumisi vaadates.