Marge Väikenurm • 8. jaanuar 2017 kell 12:30

Vaat ei usu seda Hanschmidti juttu

Marge Väikenurm  Foto: Eiko Kink

Ma ei usu, et ettevõtja Ain Hanschmidt Eesti Gaasi ostmist kahetseb ja ei osanud gaasiaktsiisi tõusuga arvestada, kirjutab ajakirjanik Marge Väikenurm.

Hanschmidt rääkis Äripäevale, et kui teadnuks gaasiaktsiisi tõusu ette, siis ta loobunuks Eesti Gaasi soetamisest. See ei ole loogiline, pigem emotsionaalne.

Eestis peab juba praegu gaasi eest välja käima kõrgema summa kui mõnes teises riigis, mille ettevõtetega Eesti Gaas konkureerib. Ka Hanschmidt tõdes sama, kui ütles, et gaasiaktsiis on siin 5-15 korda kõrgem kui Lätis, Leedus ja Poolas. Küll on kõnekas Hanschmidti sõnum, et gaas on üks puhtamaid kütuseid, kuid seda maksutatakse meil kõrgemalt kui sütt ja põlevkivi.

Hanschmidt ütleb, et ei tee lobi, vaid räägib poliitikutega. Taas pooltõde. See, et lobi on seadustamata, nagu ta rõhutab, ei tee ministritega rääkimist vähemlobiks. Samuti ei ole riik praegu töösturite rahulolematuse ees silma kinni pigistanud. Majandus- ja rahandusministeerium mõtlevad, kuidas õnnestuks energiamahukatele tööstusettevõtetele aktsiisi kasvu leevendada.

Hanschmidt on väga kogenud ettevõtja, näinud igasuguseid olukordi ja riigi ning äripartnerite meelemuutusi. Poliitikud võivad astuda järske samme, mida ta ei suuda lõpuni ennustada. Seetõttu ei tundu usutav, et Hanschmidt ei ole riske läbi mänginud – mõelnud, kuidas nende tekkides äris asju ümber mängida. Jah, lihtsam on, kui aktsiis ei kosu, hoiab elu stabiilsena, aga reaalsus on tihti midagi muud. Kui Hanschmidt üllatusi kardaks, siis ta ei oleks ettevõtluses edukalt siiani vastu pidanud.

Hetkel kuum