Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kodumaine kapital naasis lavale

  Sven PappFoto: Andras Kralla

  Eelmine aasta oli meie tehinguteturul üle pika aja hea, kas nüüd tuleks oodata buumi, küsib vandeadvokaat Sven Papp.

  Nii DnB Nordi ja Nordea Balti üksuste ühendamine kui ka Elisa Starmani-ost lõid rekordi ning saavutasid väärtuse poolest medalikoha Eesti läbi aegade suurimate tehingute edetabelis. Kas kauaoodatud elavnemine koduturul on just buumi algus, oleks ehk veel ennatlik järeldada, sest rahvusvaheline tehinguturg jätkab konservatiivselt ning aasta on selles maailmas suhteline mõiste. Küll aga võime tehinguturu aktiivsust vaadates öelda, et hullem tundub Eesti ettevõtluskeskkonna jaoks olevat möödas.
  Rahvusvaheline tehinguturg oli eelmisel aastal suhteliselt jahe, seda enam jääb silma aktiivsus Balti turul. Eestis tehti tõesti 2016. aastal oluliselt rohkem märkimisväärse suurusega tehinguid kui 2015. aastal, täpsemalt raporteeriti 2015. aastal 97 tehingust ja 2016. aastal 141 tehingust, seega on kasv 45%. 
  Üle poole ehk 55% tehingutest tehti IT-sektoris (26 tehingut, enamik üsna väikesed, suurim Nortali tagasiost), kinnisvaras (18 tehingut, suurimad Lauruse kinnisvaraportfelli ost Genebalt, tuntud ka kui SEB peahoone ost ning samuti Hiltoni hotelli kinnistu ost East Capitali poolt), kaubanduses (17 tehingut, suurim 51% Tridensi ost ASi Kaupmees poolt) ja energiasektoris (suurim Eesti Gaasi ost Triliny Energy poolt). Tehingute arvult oli Baltikumi vedajaks Eesti, samas piirkonna suurima rahalise väärtusega tehinguks kujunes aga Läti Gaasi müük.
  Hullem on möödas
  Eriti rõõmustas muidugi see, et enamik tehinguid tegi 2016 Eesti kapital, aga vähetähtis pole ka tehingute oluline väärtuseline kasv – 2015 oli Eestis tehtud tehingute väärtus vaid 5% kogu Baltikumi suurtest tehingutest. Tõsi, selleks oli ka vähemalt üks üsna proosaline põhjus – paljud suured tehingud, mille lõpulejõudmist oodati 2015, jõudsid lõpuni alles 2016 (näiteks Eesti Gaasi ost, Starmani tehing jt) ning paljud ei jõudnudki lõpuni (Tere ASi müük jt). Kalendriaasta on tehinguturul suhteline mõiste, kuid trendi loeme välja, ja see on oluline märk.
  Tehingute arvult on Eesti oma viimase aasta numbritega liikunud samas suurusjärgus mis Soome, investeeritud summade poolest jääme ikka kordades alla. 
  Otsustamaks, kas 2016. aastal on alanud uus tehingute buum, tuleb nõustuda nendega, kes teavad, et  ühe aasta pealt on ennatlik otsustada. Pigem on paslik rääkida rõõmustavatest märkidest Eesti majanduses. Need on kindlasti kodumaise kapitali aktiivsuse kasv ja see, et välisinvestorid ei ole vaatamata Venemaa-hirmule, euroala ebastabiilsusele ja Donald Trumpi ettearvamatusele hakanud Eestist eemale hoidma.
  Ühte võib kindlalt väita: Eesti on kindlalt tehinguturul tagasi. 2017 on alanud rõõmustavalt – käimas on mitmeid üsna suuri tehinguid, millest saame aasta jooksul kindlasti kuulda. Eriti rõõmustav on asjaolu, et lõpuks on ka valitsus otsustanud oma konkreetse panuse majandusaktiivsuse kasvu anda, teatades mitmete riigile kuuluvate ettevõtete müügikavatsusest, mõne puhul isegi noteerimisest Tallinna börsil. Kui nüüd kuuleks veel ka tööjõumaksude alandamise konkreetsest kavast, siis võiks ehk loota, et hullem on Eesti ettevõtluskeskkonna jaoks seljataga.
 • Hetkel kuum
Eksperdid: ettevõtjal on lihtsam kaitsta vilepuhujaid laiemalt, kui seadus nõuab
Eesti võttis vilepuhuja kaitse seaduse vastu sedavõrd kitsa kohaldamisalaga, et ettevõtjatel on lihtsam võimaldada probleemidest teavitamist laiemalt, kui neilt nõutakse, ning näidata seeläbi üles kõrgendatud ühiskondlikku vastutust, kirjutavad advokaadibüroo Sorainen partner Karin Madisson ning sama büroo jurist Karl Oskar Pungas.
Eesti võttis vilepuhuja kaitse seaduse vastu sedavõrd kitsa kohaldamisalaga, et ettevõtjatel on lihtsam võimaldada probleemidest teavitamist laiemalt, kui neilt nõutakse, ning näidata seeläbi üles kõrgendatud ühiskondlikku vastutust, kirjutavad advokaadibüroo Sorainen partner Karin Madisson ning sama büroo jurist Karl Oskar Pungas.
Nädal Balti börsil lõppes positiivse noodiga
Balti börsi koondindeks Baltic Benchmark edenes täna 0,26%. Tõusid nii Tallinna kui ka Vilniuse börsid, Riia oli languses.
Balti börsi koondindeks Baltic Benchmark edenes täna 0,26%. Tõusid nii Tallinna kui ka Vilniuse börsid, Riia oli languses.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Aastaaruande esitamine saab olla lihtne ehk rakendus, mis muudab mikroettevõtjate elu
Paljud väikeettevõtted on hädas majandusaasta aruande koostamisega. Tänavu aasta alguses kustutati äriregistrist koguni 23 000 ettevõtet, kellel oli pikem aruande esitamise võlgnevus. Väikefirmade valupunkti aitab leevendada tööriist nimega minuaastaaruanne.ee.
Paljud väikeettevõtted on hädas majandusaasta aruande koostamisega. Tänavu aasta alguses kustutati äriregistrist koguni 23 000 ettevõtet, kellel oli pikem aruande esitamise võlgnevus. Väikefirmade valupunkti aitab leevendada tööriist nimega minuaastaaruanne.ee.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Uusi turge vallutava Eesti firma toodet jäljendavad nii hiinlased kui britid
Pärnumaal toodetud kännupuurid viisid masinatööstuse Dipperfox Euroopa kõige kiiremini kasvavate ettevõtete etteotsa, kuid ainulaadse toote menu sütitab jäljendajaid Hiinast kuni Ühendkuningriigini.
Pärnumaal toodetud kännupuurid viisid masinatööstuse Dipperfox Euroopa kõige kiiremini kasvavate ettevõtete etteotsa, kuid ainulaadse toote menu sütitab jäljendajaid Hiinast kuni Ühendkuningriigini.
Konkurentsiameti juht kaotas ametnike 13nda palga: mulle ei mahtunud see pähe
Kui Evelin Pärn-Lee oli konkurentsiametit juhtima asunud ja luges esimest korda ameti tulemustasude reeglistikku, oli tema kui jurist üllatunud.
Kui Evelin Pärn-Lee oli konkurentsiametit juhtima asunud ja luges esimest korda ameti tulemustasude reeglistikku, oli tema kui jurist üllatunud.
Eksperdid leidsid Eesti konkurentsivõime hoidmisel viis murekohta
On viis valdkonda, mille kaudu Eesti konkurentsivõimet parandada saaks, kuid lihtsaid lahendusi ja “madalal rippuvaid vilju” on pigem napivõitu.
On viis valdkonda, mille kaudu Eesti konkurentsivõimet parandada saaks, kuid lihtsaid lahendusi ja “madalal rippuvaid vilju” on pigem napivõitu.
Kas raskevõitu jalaga Auto-Marko on liikluses probleemiks?
Autoentusiast võib olla keskmisest oluliselt teadlikum ja tähelepanelikum autojuht, ent teistest kiiremini sõites muudab ta end kaasliiklejate vigade suhtes ohustatumaks, selgitab staažikas liikluskoolitaja Indrek Madar.
Autoentusiast võib olla keskmisest oluliselt teadlikum ja tähelepanelikum autojuht, ent teistest kiiremini sõites muudab ta end kaasliiklejate vigade suhtes ohustatumaks, selgitab staažikas liikluskoolitaja Indrek Madar.
Raadiohitid: kinnisvara hind jõuab aastaga tippu
Kinnisvara hinnad tõusevad peagi vanade tippude juurde, rääkis Liveni tegevjuht Andero Laur nädala kuulatuimas saates “Investor Toomase tund”.
Kinnisvara hinnad tõusevad peagi vanade tippude juurde, rääkis Liveni tegevjuht Andero Laur nädala kuulatuimas saates “Investor Toomase tund”.
Euroopa tarbijaühendused esitasid Temu peale ühiskaebuse
Euroopa tarbijaühenduste hinnangul pole Hiina odavkaubandusplatvorm Temu pakkunud klientidele seaduses nõutavas ulatuses tarbijakaitset ja kasutab keelatud manipuleerivaid kauplemisviise.
Euroopa tarbijaühenduste hinnangul pole Hiina odavkaubandusplatvorm Temu pakkunud klientidele seaduses nõutavas ulatuses tarbijakaitset ja kasutab keelatud manipuleerivaid kauplemisviise.