Tauno Tuula • 23. märts 2017 kell 4:45

Poliitikavaba Eesti Posti algus ja lõpp

Tauno Tuula  Foto: Sven Arbet

Eesti Posti juhatuses lõppes poliitika Aavo Kärmase saamisega juhatuse esimeheks ja algas uuesti nüüdse ministri nimetatud juhatuse esimehega, väidab Eureka OÜ juhatuse liige Tauno Tuula.

Olin Eesti Post ASi nõukogu liige 12 aastat (2003-2015). Kuigi EP nõukogu on kogu aeg valitud ja valitakse siiamaani poliitiliselt kohtade jagamise tulemusena koalitsioonis, siis oli aeg, kui juhatus koosnes poliitilise surveta valitud parimatest isikutest tööturul.

Juhatuse liikmeid hakati valima osaliselt poliitiliselt alles 2003. aastal, kui avaliku konkursi tulemusena sai Alo Streimani asemele Peeter Raudsepp. Poliitikavaba juhatuse valimise taga oli tollane minister Meelis Atonen, kelle nõukogule selged juhtnöörid leida Eesti Postile parim parteitu juht. Selline toimimine jätkus õnneks ka järgmiste ministrite ajal kuni Edgar Savisaare ministriks saamiseni.

Mäletan täpselt 2006. aasta novembrit, kui valiti kolm juhatuse liiget korraga ja nõukogu esimees andis nõukogule edasi ministri juhised, keda juhatusse peab valima. Need isikud olid Hans Teiv, Ahti Kallaste ja keegi härra Laos. Need kolm „kandidaati“ pidid eelvoorust ainult kolmekesi edasi pääsema, et nad seejärel juhatuse liikmeteks vormistada. Õnneks oli nõukogus inimesi, kes julgesid ministrile vastu astuda, ja edasi pääses ka neljas kandidaat Aavo Kärmas.

Poliitika lõppes Eesti Posti juhatuses alles siis, kui Meelis Atonen sai 2007 nõukogu esimeheks. Pärast seda saadi juhatuse liikmeks kas konkursi kaudu või ülendati ettevõtte sees tublisid tegijaid. 2017 algas poliitika Omniva juhatuses uuesti.

Hetkel kuum