Aare Nõges • 21. juuni 2017 kell 8:36

Investorid on paljaks röövitud

Aare Nõges  Foto: Andres Haabu

Investorid on Eestis õigustest paljaks röövitud, leiab TÜ ärijuhtimise magister Aare Nõges.

Otsus, mis täpselt aasta tagasi langetati nn vendade Nõgeste turumanipulatsiooni protsessi käigus, puudutab kõiki investoreid, kes iganes teevad tehinguid Tallinna börsil.

See kohtuotsus tipnes sellega, et kõige elementaarsema tehingu tegemine, mida väärtpaberibörsil üleüldse võimalik teha on, – turuhinnaga tehingu tegemine – tunnistati Eestis kuriteoks. Turuhinnaga tehingu tegemine on defineeritud kui parima hinnaga tehtud ostu- või müügitehing. Parima ostu- ja müügihinna annab seejuures ette börs, aga sellega tehingu tegemise eest karistatakse investorit.

Investorite õigused on selle kohtuotsusega viidud täpselt nulli. Turuhinnaga tehingu tegemine võib lõppeda investori jaoks suure rahatrahviga või viia isegi vangi. Piisab mingi ametniku tujust või meeltesegadusest, kes otsustab ühel päeval keelata kõik ostutehingud või teisel müügitehingud. Ja ehkki see kõik on vastuolus väärtpaberituruseaduse ja turumajanduse elementaarsete reeglitega, millel börsi toimimine rajaneb, lööb kohus kõigele sellele templi alla. Nii et börsi antud hinnainfo ei ole sentigi väärt, selle info baasil tehingu tegemine võib osutuda kuriteoks.

Sellises seadusetuse ja õigusetuse olukorras tuleks börsi tegevus Eestis peatada, kuni investorite õigused saavad kohtus taastatud.

Põhja-Koreas ei ole samuti investoritel õigust osta turuhinnaga aktsiaid, aga neil ei ole väärtpaberibörsi ka. Kui Eesti riik tahab, et meil oleks oma väärtpaberibörs, tuleks investoritele ikkagi kõige elementaarsemadki õigused tagada, kas või vähemasti õigus osta ja müüa aktsiaid turuhinnaga.

Hetkel kuum