• Jaga lugu:

  Eestlane saab venelasega hästi jutu peale

  Heiki EinpaulFoto: Andras Kralla

  Tänu kunagisele Nõukogude Liidus elamise kogemusele on meil veel tänagi rida läänemaailmas ehk harvem levinud venelastega suhtlemise oskusi, kirjutab Hekoteki juht Heiki Einpaul.

  Ärikultuuride erinevusega puutuvad iga päev kokku kõik eksportivad ettevõtted. Kindlasti ei ole Venemaal äriteemadel keerukam suhelda kui läänemaailmas, pigem lihtsam. Ei paku ju ka ükski Rootsi kuninga alam meile midagi omakasu silmas pidamata, kuigi naeratus ja kehakeel lubab esimesel hetkel paljut. Vene ärimehed oma tegelikke ärilisi eesmärke niiviisi varjata ei oska.  
  Venemaal konkureerime teiste välisfirmadega, sest kohalike seas samal tehnilisel ja kvaliteedi tasemel tarnijaid ei ole. Valuutakursside muutuste pärast me ei muretse, sest kaupleme euros. Kui mõni klient on tahtnud tingimata teha lepingut oma valutas, siis on kursi muutuse punkt õnnestunud lepingusse sisse kirjutada. Pea kõik komponendid ja vajalikud teenused ostame ka eurodes.
   
  Teine teema on turuolukord – meie alal sõltub see pigem üldisest investeerimiskliimast. Praegu on see suhteliselt soodne. Meie Venemaa (Hekoteki ekspordis 40% kogukäibest) kliendid on ka kõik eksportivad ettevõtted. Rubla kukkumine pigem teeb nende tootjate töö kergemaks. Sanktsioonid meid Venemaaga kaubeldes otseselt ei puuduta, sest meie ala ei ole poliitikute mängumaa.
  Kaudselt aga puudutavad sanktsioonid kõiki – projektide finantseerimislahenduste leidmine on Venemaal läinud palju keerukamaks. Tihti venib nii majanduslikult kui inseneritehniliselt mõistlike projektide alustamine, või siis jäävadki ettevõtjate plaanid finantseerimisraskuste tõttu vaid unistusteks.
  Autor: Heiki Einpaul
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Merli Üle: tänane lumehelbeke hindab samu väärtusi mida su enda laps
Midagi on pildil valesti, kui peame jätkuvalt rääkima juhtidest, kelle jaoks on noorte, nn lumehelbekeste, juhtimine peavalu. Kes siis muutustele tegelikult vastu sõdib? Ehk oleks viimane aeg õppida uusi trikke, pakub Elisa äriarenduse valdkonna juht Merli Üle.
Midagi on pildil valesti, kui peame jätkuvalt rääkima juhtidest, kelle jaoks on noorte, nn lumehelbekeste, juhtimine peavalu. Kes siis muutustele tegelikult vastu sõdib? Ehk oleks viimane aeg õppida uusi trikke, pakub Elisa äriarenduse valdkonna juht Merli Üle.
Börs: Nasdaq ja S&P 500 jõudsid uute rekorditeni
Nasdaqi ja Standard & Poor’s 500 indeksid tõusid neljapäeval uute rekorditeni, millele aitasid kaasa börsifirmade tugevad tulemused ning USA töötu abiraha taotlejate arvu langus, vahendab Reuters.
Nasdaqi ja Standard & Poor’s 500 indeksid tõusid neljapäeval uute rekorditeni, millele aitasid kaasa börsifirmade tugevad tulemused ning USA töötu abiraha taotlejate arvu langus, vahendab Reuters.
Raadiohommikus: vaktsiinid, koroonapassid ja kiiresti lähenev sügis
Reedel teeme Äripäeva hommikuprogrammis juttu koroonavõitlusest. Kolmas laine on alanud, poliitikud püüavad kiirendada vaktsineerimist ja mõelda samal ajal välja plaane, kuidas ei peaks sulgema koole ning hoida avatuna majandust. Kuulame endiste sotsiaalministrite seisukohti, mida on seni tehtud hästi-halvasti ja mis piiranguid võiks oodata. Samuti helistame haridus- ja teadusministrile Liina Kersnale, et uurida, kuidas siis ikkagi korraldatakse sügisest koolielu.
Reedel teeme Äripäeva hommikuprogrammis juttu koroonavõitlusest. Kolmas laine on alanud, poliitikud püüavad kiirendada vaktsineerimist ja mõelda samal ajal välja plaane, kuidas ei peaks sulgema koole ning hoida avatuna majandust. Kuulame endiste sotsiaalministrite seisukohti, mida on seni tehtud hästi-halvasti ja mis piiranguid võiks oodata. Samuti helistame haridus- ja teadusministrile Liina Kersnale, et uurida, kuidas siis ikkagi korraldatakse sügisest koolielu.
Suured väikesed: kuidas sündis Läti esimene ükssarvik Uus lugude sari!
Läti oli viimane riik Euroopas, mille Facebook vallutas. Iga pool mujal murdusid kohalikud sotsiaalmeedia kanalid – nagu meie rate.ee – uue ja seksikama Facebooki ees, aga Läti oma ühismeedia Draugiem.lv osutas visa vastupanu.
Läti oli viimane riik Euroopas, mille Facebook vallutas. Iga pool mujal murdusid kohalikud sotsiaalmeedia kanalid – nagu meie rate.ee – uue ja seksikama Facebooki ees, aga Läti oma ühismeedia Draugiem.lv osutas visa vastupanu.